Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Nieuwe camera geruchten

Een cursist maakt mij erop attent dat er misschien wel een nieuwe Nikon spiegelreflex op komst is. Ik moet daar altijd wel om lachen. Niet om de cursist maar over alle geruchten die er rondgaan op het internet. Ik heb ook even gegoogled, niet om te kijken of het waar is, nee puur en alleen om te kijken wat iedereen weer denkt te weten, te menen en gevonden heeft in de donkere kerkers van het internet.
Laat ik voorop stellen dat ik weet hoe een dergelijk introductie proces bij een fabrikant in zijn werk gaat. Ik heb er immers zelf gewerkt. In een hoge positie zodat ik vanaf de eerste ontwerpen tot het moment van introductie betrokken was bij de te introduceren camera. Waarom schrijf ik dat ik in een hoge positie zat? Om mijzelf belangrijk te maken? Nee! Maar wel om aan te geven hoe geheim introducties van camera’s zijn.

Er wordt verondersteld dat de D800 van Nikon geïntroduceerd gaat worden tijdens de Photokina. Ja dat is even een open deur intrappen. Er wordt altijd wat geïntroduceerd rond Photokina. Daar hoef je geen Einstein voor te zijn. Maar wordt het dan een D800 of een D700X of een D900? Nou dat weet dus niemand. Enkele mensen binnen Nikon zullen op dit moment misschien weten wat de definitieve naam gaat worden. Dat is waarschijnlijk nog helemaal niet zeker. Er wordt op dit moment nog gewoon met code (projectnamen) gewerkt. Stel dat het een D800 gaat worden dan heeft deze camera op dit moment bij alle besprekingen gewoon nog een codenaam. Wat moet je je daarbij voorstellen?
Nou dat iedereen die betrokken is bij de introductie en het ontwerpen van de camera het intern heeft over de D-6Z of zo. Of de D-33X. In ieder geval een naam waar niemand wat mee kan. En dan komt het verschil tussen de hogere en lagere rangen binnen dergelijke bedrijven. De hogere weten misschien de naam al op dit moment, februari is het nu maar we hebben het over een introductie in september, hmmm het zal er om hangen of er al een definitieve naam is.

De mannen bij de Japanse camera fabrikanten kijken niet naar de forums waar zo zwaar gespeculeerd wordt over de nieuw te introduceren camera’s. Dat is niet interessant. Domweg omdat niemand het nog kan weten. En neem van mij aan, er zitten geen lekken bij dit soort organisaties.
En als de Japanse mannen de moeite zouden nemen om de forums te bezoeken, dan zouden ze dat alleen doen als ze de behoefte hebben om eens een stevig potje te kunnen lachen. Van zoveel onnozelheid. Van zoveel mensen die menen de nieuwe specificaties gezien te hebben, maar eigenlijk dingen opschrijven die ze graag zouden willen hebben. Nu wordt er op dit moment beweerd dat de D800 een ingebouwde telefoon zou hebben. Klinkklare onzin. Is er niet en zal ook niet komen. Kan ik technisch onderbouwen wat ik overigens niet ga doen.
Ken Rockwell is ook zo’n koekenbakker. http://www.kenrockwell.com/nikon/d700x.htm Een niets zeggend lijstje mets specificaties waar hij op komt door logisch na te denken. Maar het hele lijstje zegt helemaal niets, want hij weet niets. En sinds hij redelijk negatief schrijft over Nikon kan hij het wel schudden bij Nikon USA. Hij komt achteraan in de rij te staan van mensen die iets eerder worden geïnformeerd.

Er worden op diverse forums linken gelegd richting Chausseur d’Images ( een goed Frans fotografie magazine)die al informatie zouden hebben. Laat mij vertellen uit eigen hand dat dit nog niet zo is. In juli zijn ze misschien aan de beurt ( uitgaande van een introductie in september).
Ik heb zelf met de mannen van dit blad helemaal achteraan op het vliegveld Charles de Gaulles met geheimzinnig staan doen. In een hoekje van het gigantische vliegveld, waar niemand kwam, mochten ze achter een roltrap stiekem ( geregisseerd) als eerste foto’s maken van een toen nieuw te introduceren spiegelreflex. Het leek wel James Bond.
Ze moesten wel een geheim houding overeenkomst tekenen. In hun geval weer niet. De mannen van Chausseur d’Images zijn zo betrouwbaar dat dit niet hoefde. Maar je ziet het, pas twee maanden voor de echte introductie mochten ze bijna alles weten. Waarom die twee maanden? Omdat ze dat nodig hebben om hun artikel over de camera een maand van tevoren af te hebben zodat op het moment van introductie de nieuwe Nikon telg op de cover kon prijken. Dat ging echter niet door als de verschijning datum van Chausseur d’Images eerder was dan de officiële introductie. Dan hadden de mannen nog twee keuzes. Een maand later publiceren of een paar dagen het blad tegenhouden. Meestal werd het de laatste optie.

Het aller leukste was misschien wel dat het mij gelukt is om een Zweeds journalist de codenaam van een nieuw te introduceren camera te laten publiceren. Wij kenden de echte naam al, maar werkten intern alleen met de codenaam. Tijdens een speciale First view sessie voor speciaal geselecteerde Scandinavische journalisten liet ik “per ongeluk” mijn map waar alle informatie in zat expres iets te lang in mijn handen zitten voordat ik deze weer in mijn thuis kon schuiven. Eén journalist heeft dit kunnen zien. En raad er eens wat er gebeurd? Een maand later staat er groot op de cover dat ze als eerst weten hoe de nieuwe Nikon camera zou gaan heten! En de camera werd met codenaam en al op de cover geplaatst.
Op kantoor kreeg ik een groot compliment van mijn Japanse baas. “Goed gedaan jochie”. Luidde zijn commentaar, maar dan in het Engels.

Mijn wijze woorden naar jullie toe zijn dan ook: verspil niet teveel tijd op internet met het zoeken naar nieuwe camera’s en specificaties. Camera fabrikanten laten weten wat ze willen laten weten en hoe hen het ’t beste uitkomt. Iedereen die beweerd op internet en forums te weten wat het nieuwe model gaat worden is een grote fantast. Een beetje interessant lopen doen. Het kan namelijk niet. Spiegel reflex camera introducties zijn ware militair geleide operaties. En word er eens een keer nieuws gemorst ( dat het lijkt op en foutje) door een fabrikant, dan is dit heel bewust zo gedaan. Japanners kennen totale controle en overzien alles. Echt alles.