Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Spyder Elite 4.0 kalibereren

Zoals je al hebt kunnen lezen op mijn pagina’s camera adviezen en als je verder gaat naar de kallibratietesten kom je uit bij de Spyder Elite. Wanneer je deze test hebt gelezen zul je wel begrepen hebben dat ik niet enthousiast ben over de producten van Datacolor.
Nu is Datacolor serie 4 aangekondigd. Deze 4 serie komt eerdaags op de markt en is volgens de Amerikaanse fabrikant 26% beter. De Spyder 3 serie is een matig product. De producten van Xrite kalibreren veel en veel beter. Dus als je 26% beter bent geworden uitgaande van een matig product dan is het nog steeds niet goed.
Of als ik anders zou redeneren, dan was de 3 serie maximaal 74% goed. Ervan uitgaande dat de 4 serie perfect is. En dat laatste geloof ik niet.

spyder4_pro3

oen de 3 serie uitkwam werd deze aangekondigd werd deze serie gepresenteerd als „het” nauwkeurige kallibratie apparaat. Voor professionele resultaten. Een nieuw niveau voor kleuren controle. Helaas ben ik er destijds ook ingetrapt en heb hem gekocht. Weg was de illusie. En nu is de serie 4 26% beter! Dat is niet veel.

De nieuwe slogan voor de 4 serie is dat als je kleuren liegen op je monitor dat de Spyder 4 je de waarheid gaat vertellen. Ik denk het niet. 26% beter dan matig is nog steeds niet goed. En dan is een bedrag variërend van 119 euro toto 219 euro nog steeds heel veel geld voor iets wat niet doet wat het belooft. Met kalibreren is er maar één waarheid. Het is goed of het is niet goed. Er is geen tussenweg. Half goed bestaat niet.

Koop dus geen Datacolor Spyder, maar koop iets van X-Rite is mijn advies. X-Rite kalibreert vele malen beter. Ik wil jullie middels deze blog behoeden voor verkeerde aankopen die gelijk staan aan het weggooien van je geld in een sloot. Zaken als I-pad kalibreren is leuk en grappig, dat kunnen de X-Rite producten voor alsnog niet. Je hebt er echter helemaal niets aan als het niet goed gekalibreerd wordt. Een kalibratie apparaat moet maar één ding kunnen, perfect je monitor kalibreren. De rest is bijzaak en verbloemt waar het werkelijk over zou moeten gaan.