Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Objectieven ontcijferen

Op objectieven staat heel veel geschreven. Maar wat betekent het allemaal? Waar op te letten? Hiermee wil ik een klein en makkelijk overzicht maken per merk. Vaak omdat je door de bomen het bos niet meer ziet. Handig voor als je iets nieuws wilt gaan kopen. canon-EF-50-mm-18
Canon:
EF:
Electro focus, dus dat betekent de manier van scherpstellen. Echter alle hedendaags Canon dragen de aanduiding EF. Je moet letten op het lettertje achter de EF.
EF-S: Objectieven alleen voor APS-C sensoren. Dus geen full frame camera's. EF-S objectieven werken alleen met EF-S Canon camera's.
EF-M: Werken alleen met de Canon M camera's.

L: serie L staat voor de professionele objectieven van Canon. Deze hebben altijd minimaal één sferische lens in het ontwerp en er wordt gebruik gemaakt van fluoride coatings wat weerspiegelingen tegengaat. Mooi maar duur.
IS: Image stabilizer, de voorziening die ervoor zorgt dat je minder snel bewogen beelden krijgt. Ieder merk gebruikt een andere naam voor deze functie. Het is goed en functioneel om dit in je objectief te hebben. Het werkt en helpt echt.

USM: Ultra Sonic Motor, Is de motor in het objectief wat zo zachtjes mogelijk qua geluid scherp stelt. Is dit een voordeel? Ja, absoluut. Veel geluid van de scherpstel motor is irritant.
STM: Stepper Motor, Maakt meer geluid dan de USM motor maar is wel weer beter geschikt voor video filmen. Het is een andere manier van scherp stellen. De scherpstelling gaat traploos, daardoor minder geluid van het objectief tijdens filmen. Niet geschikt voor snelle fotografie als sport. Dan is de USM motor beter.
TSE: Tilt Shift, objectieven om perspectieven aan te passen. Handig voor architectuur en product fotografie, voor wanneer iets echt recht moet zijn/staan.


Nikon:
DX: DX objectieven passen alleen op Nikon DX camera's. APS-C (crop) sensoren. Dus niet op Full frame. Overweeg je later nog een keer een overstap naar Full frame dan kun je nu beter geen DX objectief kopen.
FX: FX objectieven zijn Full frame objectieven. Die kunnen wel gebruikt worden op DX camera's.
VR: Vibratie reductie altijd in het objectief bij Nikon. Zorgt ervoor dat je minder snel bewogen beelden maakt met langzamere sluitertijden. Zet altijd uit wanneer je vanaf statief werkt.

ED glas: Extra low dispersion glass, Zeer hoog kwaliteit glas wat ervoor zorgt dat je minder last hebt van chromatisch aberraties. Kleuren kunnen verschuiven t.o.v. bij sterke elkaar. ED glas gaat dit tegen.
G objectief: Een objectief waar geen diafragma ring aanwezig is.
PC: Perspective control, objectieven, altijd duren, waarmee je de tilt en shift van een foto kunt aanpassen. Lijnen rechtzetten, zorgen dat er geen vertekening is. Voor studio en architectuur fotografie.

Fuji
XC: De goedkopere objectieven liujn van Fuji. XC staat voor compact voor de X serie camera's.
XF: De high line range van Fuji obectieven.
WR: Weather resistant objectieven. Ofwel objectieven die beter bestand zijn tegen regen en stof.

OIS: En Fuji noemt haar beeldstabilisatie OIS. Optical Image Stabilization system.

Sigma:
DC: Objectieven voor APS-C camera's. Camera's met crop sensoren.
DG: Objectieven voor full frame camera's.

OS: Optical stabilizer, vibratie reductie, maar bij Sigma heet deze functie dus OS.
HSM: Hyper Sonic Motor, de motor die ervoor zorgt dat het objectief kan scherpstellen met AF auto focus.

APO: Tele objectieven in het hogere segment van de Sigma lijn.
EX: De mooiste en beste objectieven van Sigma. Jarenlang heeft Sigma veel matige objectieven gemaakt. De sinds enkele jaren nieuw gestarte EX lijn is echt topkwaliteit. Het is geen marketing verhaal.

Sony:
OSS: Optical steady shot, let op dit is alleen voor de E-mount ( APS-C) camera's. Het is vibratie reductie. Sony noemt het OSS.

SAM: Naam voor de ingebouwde motor voor AF scherp stellen.
SSM: Super Sonic Motor. een stillere motor ingebouwd in het objectief voor scherp stellen.
AF: Beetje lastig te verklaren deze. Dit is de namen voor de motor die in de goedkopere lenzen wordt toegepast. Maken best wel veel herrie als ze niet kunnen scherp stellen. Pas op!

D: Een meter ingebouwd in het objectief die de afstand tot het onderwerp laat zien waarop je hebt scherp gesteld. Altijd handig. Jammer dat veel objectieven dit tegenwoordig niet meer hebben.
G: Gold series, de duurdere en betere objectieven van Sony.


Pentax:
DG: Objectieb voor de Pentax aps-c camera's.

SDM: Super Sonic Drive motor die ervoor zorgt dat het objecttief kan focussen. Bij Pentax heet deze dus SDM.
IF: Internal focussing: de term die aangeeft dat het scherpstellen intern in het objectief plaats vindt. De lens schuift niet naar buiten of naar binnen en blijft dus even lang.

WR: Water resistent, het objectief is water bestendig tot op zekere hoogte. Niet in een bak met water gooien dus. Het is meer een standaard voor regen en sneeuw.
SMC: Super Multi Coating, Het objectief heeft meerdere speciale coatings gekregen. Hiermee wordt chromatisch abberatie en andere fouten tegen gegaan.

Olympus:
ED: Extra Low Dispersion glass. Coating die ervoor zorgt dat chromatisch aberraties zo goed mogelijk worden voorkomen.
SWD: Supersonis Wave drive, de motoro voor het scherpstellen die zo stil mogelijk zijn werk probeert te doen.

Tokina:
DX: Deze lenzen zijn gemaakt voor DX camera's
FX: Objectieven voor full frame camera's

AT-X: De standaard objectieven binnen de Tokina range
AT-X Pro: Het gamma van betere objectieven binnen de Tokina range.

IF: Internal focussing system: De scherpstelling vindt plaats geheel binnen het objectief. Het objectief wordt dus niet langer of korter tijdens het veranderen van de focus.

Carls Zeiss:
ZE: Objectieven voor de Canon EF camera's
ZM: Objectieven voor Leica M camera's
ZF: Objectieven voor Nikon F camera's
ZF2: Objectieven voor de hedendaagse Nikon camera's.
ZK: Objectieven voor Pentax camera's.