Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Don't believe the hype

Koekenbakker is een veelvuldig door mij gebruikt woord. Koekenbakker staat voor mij voor iets of iemand die maar een beetje aanklooit. Daar heb ik een hekel aan. Als je iets doet, doe het dan goed. Je bent op dat moment toch al bezig dus dan kun je het net zo goed proberen het meteen goed te doen is mijn persoonlijke mening.
Deze blog komt tot stand doordat ik vandaag even wat zat rond te neuzen op de website van Ken Rockwell. Voor mij koekenbakker nummer 1. Waarom? Omdat de ene maand Canon geweldig is, de maand erna Nikon en weer een maand later is opeens Fuji top off the bill.. En altijd met de toevoeging dat de andere twee er op dat moment er geen bal van snappen. Opeens is er aan die ene camera die een maand geleden fantastisch was nu opeens niets meer goed. Een opvallende en vreemde manier van schrijven en testen, maar misschien ook wel begrijpelijk als je ziet hoe de man fotografeerd. Met de door hem gebruikte kleur verzadigingen kun je niet genuanceerd zijn. Waarom lees ik dan toch heel af en toe zijn website? Gewoon omdat ik mij wil vermaken en verbazen als ik daar zin in heb. Het is net zoiets als waarom je naar het Tros programma "Ik vertrek" kijk. Lekker mijzelf verwonderen over de tentoongestelde wisselingen van standpunten en eigenlijk ook wel een portie onbenulligheid. Het is een soort voyeuristisch gedrag van mij. Ik weet het en geef het ook onmiddellijk toe.

Toch is Ken Rockwell wel ergens goed voor. Hij triggerde mij in ieder geval wel om een blog te schrijven over alweer Canon. De nieuw Canon 70D is op de markt gekomen. Ken vind het een toffe camera, al hoewel en dat is opvallend, dat nergens echt expliciet vermeld. Hij draait er een beetje om heen. Dus ben ik zelf even gaan zoeken. Juist omdat hij normaal gesproken heel erg duidelijk is in wat hij vindt, maar dit keer niet. Ik zelf heb de Canon 70D nog niet op cursus gehad en kan nog niet uit eigen ervaringen putten. Logischerwijs zou de 70D beter moeten zijn dan de 60D die weer beter had moeten zijn dan de 50D die weer beter had moeten zijn dan de 40D. En dat was dus driemaal niet het geval. Dat laatste wat ik beweer is niet helemaal waar als ik de gegevens van DXO labs bekijk. Dan zie je wel degelijk vooruitgang, maar enorm klein!
3 modellen vergeleken
Als je goed kijkt, vooral in het balkje met Dynamic range dan zie je dat er per model elke keer een winst is van 0.1 dynamisch bereik. In dit segment van Canon komt er ieder anderhalf jaar een opvolgende camera. In drie jaar tijd is het dynamisch bereik, in mijn beleving ontzettend belangrijk, 0.2 omhoog gegaan of zeg maar beter geworden middels twee opvolgende modellen. Geweldig denk je dan misschien. Eigenlijk niet. Omdat het dynamisch bereik van een Nikon D7100 op dit moment 13.7 is. Een verschil van 1.9 stops. Dat is een wereld van verschil. Nagenoeg twee stops belichting verschil. Dat is veel, heel erg veel. Het is als met een Fiat Panda proberen een Formule 1 race te winnen. Dat gaat lastig zo niet onmogelijk worden. Als Canon in dit tempo doorgaat met camera's ontwikkelen en Nikon zou de komende 28,5 jaar niets meer verbeteren dan komt Canon eindelijk op het huidige Nikon niveau. ( 0.1 dynamisch bereik verbetering x 1,5 jaar per nieuw model = 28,5 jaar). Of Nikon dat laat gebeuren? Maar de heren van Nikon kunnen nu best wel een paar jaartjes gaan slapen. Niets te vrezen van Canon. Men slaapt daar ook lekker door. En het verschil is er niet alleen met dynamisch bereik, maar ook op alle meetbare feiten. Ongelofelijk dat Canon nog steeds niet tot inkeer is gekomen.
Sony canon nikon
Pak je de andere belangrijke modellen erbij van de concurrenten dan wordt het gebrek aan Canon's doorontwikkelen nog schrijnender. Ook Sony is Canon al ver voorbij op alle meetbare feiten. Er zitten wel nog wat addertjes onder het gras bij de vergeleken Alpha 77, zoals een slecht histogram en een niet betrouwbaar hoge lichten scherm, wat fotograferen heel erg lastig maakt, maar in principe is ook de Alpha 77 van Sony dus veel en veel beter. En de vergelijking met de Nikon D7100 zeg ik maar niets over. Want anders ben ik weer die uitgesproken Nikon man. En dat ben ik niet. I love Fuji. Okay dan ga ik die vergelijken. En dan niet met Fuji's duurste camera de X1 pro maar met de middenklasse van Fuji, de X100. Anders krijg ik te horen dat de gemaakte vergelijking niet eerlijk is.
Canon fuji
Hmmm.... ook de Fuji een oudere camera, langer geleden uitgebracht met een kleinere beeldsensor is nog steeds beter dan de nieuwe Canon 70D. Dat is vervelend. Want de Fuji is ook nog een stuk goedkoper en ook nog eens inmiddels vervangen door een verbeterd model. Dus nog beter!

Kortom het is wederom pijnlijk om te constateren waar Canon niet mee bezig is. Met hun camera's drastisch te verbeteren. Het lijkt wel alsof ze er geen zin meer in hebben. Nee, ik ben niet anti Canon en ik ben ook niet pro Nikon. Ik kijk gewoon naar gemaakte foto's en haal als het nodig is wat harde feiten erbij middels DXO labs. Een voor mij betrouwbare partij. Maar wat ik al lang gezien had wordt dan alleen nog maar iets duidelijker middels harde cijfers. En die vertellen niet de gehele waarheid maar geven wel een indicatie. Naast het feit wat ik gewoon al gezien heb met mijn eigen ogen door goed te kijken. En die ogen van mij zeggen ook niet alles, maar ze liegen ook zeker niet. De mix van die twee is een goede. Waar is de tijd gebleven van gezonde concurrentie? Heerlijk was dat destijds. Zeker nog toen ik zelf bij Nikon werkte. Lekker tegen elkaar aanschurken als zijnde Nikon en Canon. Elkaar scherp houden. Door elkaar iedere keer weer uit te dagen. Met beter, nieuwer, sneller, scherper, langer en ga zo maar door.

Bovenstaand overzicht is gewoon niet leuk meer. Het gat is te groot. En Canon blijft maar niets doen. Onbegrijpelijk. Zelfs een relatief kleine fabrikant als Fuji gaat Canon al dik voorbij. Sony met al haar geld en ontwikkel kracht ook is ook voorbij Canon. Nog niet zo heel lang bezig in de digitale markt. En nu maakt Fuji ook al betere camera's dan Canon doet. Okay, Fuji moet en heeft nog wat te bewijzen en dat doen ze ook. En Canon??? Ze hebben het in het verleden bewezen, zeker weten. De klok tikt echter door. Tik, tak....tik tak.... Nokia is al over genomen door Microsoft. Gaat Canon over een tijdje overgenomen worden door Sony? Helemaal niet zo'n rare gedachte vind ik zelf. Of door Apple? Er is bij Apple meer dan genoeg geld aanwezig en ook Apple is ernstig op zoek naar mogelijkheden om betere camera's in de Iphones te bouwen. Niets is onmogelijk. Kijk maar naar Nokia wat eens zo groots was maar niet innoveerde en nu in handen is van Microsoft.

Ik hoop dat ze bij Canon mijn blogjes lezen. Puur voor hen zelf. Want minder fabrikanten doet de fotografische markt geen goed. Er moeten er juist meer komen en blijven.