Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Fuji draadloos flitsen

Draadloos flitsen een grote hobby van mij. Mijn nieuwe Fuji X1 pro kon dit echter niet. Ik heb het ook geschreven in de test van de Fuji X1 Pro. Dankzij een tip van Joris, een cursist van mij kwam ik op het spoor van hoe eventueel wel te kunnen flitsen met de X1 Pro. Wat voor de X1 Pro geldt geldt ook voor de andere Fuji camera's als EX-1 en Ex-2 bijvoorbeeld.
In mijn kast liggen al sinds tijden een set PocketWizards ongebruikt. Ze doen niet wat ze moeten doen met Nikon en daarom liggen ze daar stof te vangen. Die zijn nu echter wel nodig om de Fuji draadloos te kunnen laten flitsen. Ook wel strobisten genaamd. Ik heb de tip van Joris uitgezocht en het werkt. Wel met een aantal haken en ogen, maar het werkt. Volgens mij is dit het eerste Nederlandstalige stuk over draadloos flitsen met de Fuji X1 Pro. Een ieder die een nog betere oplossing weet of kent, mag het mij mailen.

De werkwijze
Je hebt nodig een PocketWizard MiniTT1 en een PocketWizard Flex TT5. Eerst moet je beiden voorzien van de nieuwste firmware update versie 3.400 uitgaande van de Nikon versie. Bij Canon loopt de nummering van de firmware updates anders. Je moet de laatste versie hebben. De onderstaande uitleg zou ook moeten werken met de Canon uitvoering Pocket Wizards. Belangrijk is om eerst de laatste firmware te downloaden want alleen met deze versie kan er draadloos geflitst worden met de Fuji camera. Met eerdere firmware versies werkt het niet.

Vervang vervolgens de firmware van de MiniTT1 en de FlexTT5 met de nieuwste versie (middels de Pocket Wizard software op je PC) en beiden zijn er klaar voor. Je moet nog wel enkele instellingen aanpassen.

1F770EB0-E0AE-4CA3-BEF9-9914696C9A55

In configuratie C2 ( de eerste houd ik voor mijn Nikon camera) stel je in dat de MiniTT1 in basic trieer mode moet functioneren. De Channel zal automatisch op channel 2 gaan werken. Het kanaal waarmee de flitsoverdracht plaats vindt. Dit komen we zo ook weer tegen bij de FlexTT5.Dit is alles wat je moet veranderen.

BE023704-05D8-4F88-BE67-AB07038E1841

Sluit nu de FlexTT5 aan op je computer middels de mini USB kabel en kies weer voor de C2 configuratie. De C1 blijft voor je andere camera. Zorg ervoor dat Use control TL for receive channel niet aangevinkt staat. Uit dus.


5B122D51-244C-4B45-8558-8CC6ADE32CD5


De laatste verandering die je moet instellen en nog steeds in configuratie C2 is dat je in de Tab Misc. basic trieer mode kiest door middel van aanvinken. Vervolgens de instellingen opslaan en je bent klaar voor gebruik. De FlexTT5 zal bij gebruik in configuratie C2 mode automatisch ook gaan zenden en ontvangen op kanaal 2, net als de MiniTT1. En zo heb je een werkende combinatie met je Fuji camera. In mijn geval een X1 Pro.

De Nikon flitsers die ik heb werken alleen als je deze instelt op M flitsen, manueel. TTL werkt niet. De maximale synchronisatie tijd die ik tot nu toe haal is een 1/160 e sec. Dat is niet snel. Ik ga door nog mee verder, kijken of er meer uit te halen valt. Hoe weet ik dit? Bij gebruik van een 1/200 e sec komt net aan onderin het gordijn in beeld. Het mag niet echt een naam hebben maar ik zie het gordijn wel in de foto komen. 1/160 e sec is tot voor alsnog de maximale synchronisatie tijd. Ik hoop nog een truc te vinden om snellere synchronisatie tijden te kunnen instellen. Dat is echter een enorm gepuzzel met de PocketWizard software en de vraag die nog open staat is of de X1 pro dat wel kan. Overdag flitsen en mooie sferen neerzetten zit er nog niet in met de Fuji camera. Je zult toch in wat gedempter licht of tegen de avond aan buiten moeten werken. Wanneer het wat donkerder wordt.

Hoe dan ook, het is verheugend om te weten dat je wel draadloos kunt flitsen met de Fuji X1 Pro. Het is beter dan niets. Je hebt daar wel een set PocketWizards voor nodig. En naar het schijnt werkt de set Flashwave III ( ook een triggerset) goed met als voordeel dat de complete Flashwave set veel minder kost dan een de PocketWizards. Daar moet je maar even op Googelen als je er interesse voor hebt.

Weet jij meer dan ik of ken je nog een andere truc, laat het mij even weten alsjeblieft.

Naschrift: Tegenwoordig (september 2015) is er al het een en andere veranderd aan het bovenstaande verhaal. De Pocketwizards blijven in de kast liggen en zijn vervangen door diverse sets Cactus V5 versie. Kost niet veel en kan ook niet veel. Dat past precies bij de huidige stand van zaken wat betreft het flitsen met Fuji. Een setje V5 Cactussen kun je al kopen voor 69 euro.