Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Cocaine in de Colombiaanse ringen

De avond dat ik het zag had ik er nog een stuk erover willen schrijven. Ik deed het niet. Ook ik was met stomheid geslagen, in eerste instantie. Bij de volgende NOS journaal Ik keek uitzending zag ik dingen die ik de eerste uitzending ook al had gezien. Bij de eerste keer kijken had ik er niet goed genoeg naar gekeken omdat ik te verbaasd was over de feiten. Yuri had wederom gebruikt! Bij het zien van het inmiddels “oude” nieuws zag ik het weer en viel de stralende glimlach van meneer Geukers mij nog meer op. Sterker nog, die glimlach irriteerde mij. Je gaat niet zitten en staan lachen als je een van toppers de laan uit moet sturen. Niemand doet dat! Niemand. Wel meneer Geukers. De eerste verschijnselen van diepe verbazing bekropen mij.
Nog een keer kijkend zak ik nog beter en scherper dezelfde voorzitter na de pers conferentie een interview geven aan Studio Sport die gewoon breeduit stond te lachen. Man, wat die man er een plezier in! Ik kijk, ik zie en denk:” het is toch raar dat een voorzitter zo staat te lachen als hij zijn belangrijkste visitekaartje voor het Nederlandse heren turnen ziet verdwijnen en dat lachend staat te vertellen”. Dat is toch raar? Is de voorzitter verheugd opeens om eindelijk ook eens op televisie te mogen komen? Is hij gewoon doodnerveus en staat hij maar wat stom te giechelen als een 13-jarige bakvis? Of heeft hij er er echt lol in om iemand kapot te maken. Wat is het belang hierachter?

Op een of andere manier kon ik deze nerveuze voorzitter niet het voordeel van de twijfel geven. De lach was te echt op zijn gezicht. Na dit moment hebben we de twijfelachtig opererende voorzitter niet meer terug gezien op televisie scherm. Want wat raar zeg! Yuri, weliswaar een beetje laat, kwam met een eigen verhaal dat hij nooit meer gebruikt had. Later ook nog onderbouwd met feiten dat hij al zijn dopingtests altijd negatief zijn geweest. Dus waar zijn de beweringen van de nationale turnbond op gebaseerd geweest? van dokter Lima die vond dat Yuri toch wel erg zenuwachtig werd met het WK voor de deur?

Er volgde dagelijks nieuwe persberichten over een weer. De een zich verdedigend en de ander met algemene prietpraat om de beschuldigingen overeind te houden. Ja beschuldigingen, want het stond vast dat Yuri nooit positief was getest. En dan wordt een feit, het gebruik, opeens een losstaand vermoeden : “ hij zal wel gebruikt hebben”. Maar wat is de zin hiervan geweest. Waarom offer je je belangrijkste troef voor het winnen van goud op? Lees niet verder als je een conclusie van mij verwacht. Ik weet het ook niet. Ik kijk alleen maar. En zie en vraag mij vervolgend dingen af. Waarom? Waarom maken ze hun topper kapot zonder dat ze enig bewijs hebben?

Daarover heen kwam ook nog de organiserende directeur van het Turn WK te Rotterdam. Die verklaarde:” het moet allemaal maar eens afgelopen zijn met deze rotzooi. De aandacht moet uitgaan naar het WK en niet naar Yuri”. Wat een „Johnnie de self kicker” die toernooi directeur. En passant vergat de onbescheiden WK directeur ook dat Nederland dit WK mocht organiseren omdat Yuri in het verleden zo buiten gewoon goed, haast on-Nederlands goed gepresteerd heeft. “Weg met die coke snuiver had hij beter kunnen zeggen” voor de TV. Alle aandacht moet naar mij uitgaan. Hoe heet dit? Scoren over andermans rug?

Schandalig is het hoe snel wij in Nederland alles maar direct geloven van wat er in het nieuws wordt gebracht. Roep maar wat op de televisie en het is waar. Zonder dan we de zogenaamde zondebok eerst eens even ook zijn zegje laten doen. Nee, Yuri moet bloeden en hangen. Nou dat laatste dus niet meer. Hangen in de ringen zal nu wel voltooid verleden tijd zijn. Wedden dat Yuri binnen een jaar voor België in de ringen gaat hangen! Die willen ook wel weer eens goud winnen op de Olympische spelen.

Na dit toch in mijn ogen opzienbarende nieuws duiken in meerdere praatprogramma’s mensen op met een mening. En mensen met hele flauwe grappen. Het was volgens mij Jan Mulder die de slechte grap maakte dat Yuro nog altijd voor Colombia kon gaan turnen. Haha, wat een grap! Weer lekker scoren over andermans rug. En zoals het ernaar uitziet gewoon een schone rug.

Gelukkig was er nog ergens een redelijk mens die zijn zegje kwam doen op de televisie en die gezien zijn staat van dienst ook recht van spreken heeft. Mart Smeets. Geen oordeel kwam over zijn lippen. Nee, Mart Smeets bleef netjes. En blijf er maar op wijzen dat niet iemand van cole gebruik kunt beschuldigen als je helemaal geen bewijs hebt. Verder vroeg Mart zich meerde malen af: ”hoe we ons als Nederlanders het toch in ons hoofd halen om zomaar iemand te beschuldigen, af te vallen, te vernietigen zonder enig spoor van bewijs en feiten. Er is geen enkel feit wat het verhaal van de Nederlandse turnbond onderbouwt”. En zo is het. Het wordt inmiddels ook aardig stil. Meneer Geukers is gewoon weer burgemeester van de gemeente Westervoort.

Maar wie heeft er nu gewonnen? En wat is er gewonnen? Medaille kans weg! Yuri heeft geen coke gebruikt! Maar waar ging het dan over? Waarom heeft de turnbond zich zo gedragen? Onervaren bestuurlijk gedrag? Je zou het bijna gaan vermoeden. Wanneer je dit doet als bestuurder van een bedrijf krijg je te maken met bestuurlijke aansprakelijkheid. Dit is gewoon een regelrechte blunder. Maar ik zeg niets. Anders doe ik hetzelfde als meneer Geukers en consorten. Die dachten ook iets te weten. Ik kijk alleen maar en zie. En wat ik zag beviel mij niet. Dit is onrecht en daar kan ik heel erg slecht tegen.

Kom op Yuri laat Nederland over twee jaar op de Olympische spelen in Londen als Belg Nederland een poepie ruiken. Je kan het en je bent nog lang niet afgeschreven. En wie staan er over twee jaar vooraan om je als eerste te willen feliciteren? Juist ja!