Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Het toch niet goede statief

Sinds enkele jaren schrijf ik over fotografische producten op mijn website. Voornamelijk om mijn cursisten te helpen om de juiste spullen aan te schaffen en niet geld uit te geven aan dingen waarvan ik al weet dat het niet goed is. Zie het maar als een soort extra service.Voorkomen is beter dan genezen. En zo is de afdeling camera advies op mijn website inmiddels best wel een aardige leidraad geworden voor wat wel/niet aan te schaffen.
Sinds enige tijd komen er ook wel eens reacties op de tests die ik schrijf, of noem het bevindingen van mij over diverse producten. Ik heb er een aardige kijk op omdat ik alles langs zie komen, iedere week weer, en op die manier continu alles goed met elkaar kan vergelijken. Ik maak k er geen wetenschappelijke tests met laboratorium testresultaten. In sommige bladen doen ze dat wel en toch is ieder product altijd minimaal goed. Dus lab testen zijn leuk en aardig maar dan moet je ook wel een oordeel durven vellen.
Dus mijn bevindingen op papier zetten voegt echt iets toe. Ik schrijf dingen die niemand anders schrijft. Ik kan dat omdat ik onafhankelijk ben. En op deze manier ook altijd zal blijven.

Maar goed, terug naar de reacties die ik steeds vaker begin te krijgen op mijn tests. Daarvan wil ik er één uitlichten die mij erg opviel. Een statieven leverancier uit Nederland mailt mij dat hij niet blij is hoe ik een statief uit zijn collectie beoordeel. Het is volgens hem niet correct. Wel werd er direct bij vermeld dat het mijn mening is en dat dit ook mag van hem (dank u wel), maar echt blij was hij niet met mijn oordeel. Nou dat mag van mijn kant. We leven in een democratie. Ik heb netjes terug gereageerd naar deze verantwoordelijke meneer en er ontstond een alleraardigste e-mail uitwisseling. Het was echt leuk. Over en weer gemaild een paar keer.

Van mijn kant heb ik hem geschreven dat het leuk is dat hij reageerde, maar dat ik het jammer vond dat hij alleen reageerde op de slechte statief recensie die ik heb geschreven over zijn merk. Zijn andere statief wat ik ook heb beschreven in een andere test, is namelijk als zeer goed door mij beoordeeld. En daar wordt dan met geen woord over gerept. En dat verbaasd mij. Het was niet de eerste keer dat iemand reageerde en als er iemand reageert is het altijd omdat ze het niet met de mindere beoordeling eens zijn. Waarom is het nooit andersom? „Hey, Patrick wat leuk dat je zo enthousiast bent over ons product” Dat gebeurd dus echt nooit. Raar,maar waar.

In mail nummer drie werd toegegeven door de statieven leverancier: „ Ja, het is inderdaad geen goed statief waarover je schreef”. Ja, maar waarom ben je deze discussie dan begonnen denk ik dan? Ik heb dus gewoon gelijk. Niet dat ik daaraan twijfelde, maar het is wel vreemd! Ik kan heus wel beoordelen of een statief stevig staat, niet teveel torsie laat zien, of het functioneel is, bij het minste geringste uit elkaar valt, niet over gespecificeerd is en ga zo maar door.

Over dat laatste punt van over specificeren was er ook nog een leuke discussie.Ik vroeg” waarom zetten jullie overal neer dat de draagkracht 8 kilo is voor dit statief, dat kan helemaal niet. Dan zakt jullie statief door zijn poten heen”. Ja dat klopt antwoordde de statieven leverancier, maar iedereen doet dat, en wij doen dat dus ook! Maar dat is consumenten verkeerd voorlichten antwoordde ik per mail. Als jullie pretenderen beter te zijn dan de rest moeten jullie je ook beter gedragen, betere producten bouwen en beter voorlichten. Dan ga je maar een campagne beginnen dat iedereen het fout doet behalve jullie. Helaas heb ik hier geen reactie meer op mogen vernemen.

De statieven leverancier kent een erg slecht ontwikkeld dealer netwerk in Nederland. Ik schrok daarvan toen ik zijn website zat te bekijken. Ik heb de beste man nog geholpen met het geven van goede dealer adressen, contact persoon namen, hoe aan te pakken, dat hij mocht zeggen dat hij via mij binnenkwam om zijn producten aan de man te brengen en nog enkele zeer waardevolle tips.
En ook daarop helemaal niets meer op vernomen.

In mijn laatste mail schreef ik nog: „leg een leuk en dat door mij goed geteste statief hier bij mij neer zodat ik het kan uitlenen aan cursisten die gammele statieven hebben. En dat zijn er nogal wat. Zo kun je heel makkelijk aan extra omzet komen!”
Ook daar heb ik geen reactie meer op mogen vernemen. Raar hoor. Wat kost dat nou? Statief met kop verkoop in de winkel 150 euro, kost hem inkoop maximaal 50 euro. Voor 50 euro kan ik hem heel veel extra omzet aanleveren en het kost hem slechts 50 euro. Ik stuur de cursisten netjes door, na een week uitproberen, naar dealers in Nederland of België en iedereen is blij.

En zo is er weer een fotografie handel cirkeltje rond. Koekenbakkers, ik heb er geen ander woord voor over. Alleen maar reageren op negatieve zaken en niet op positieve kansen en verkoop kansen sowieso al helemaal laten liggen. Ik vraag geen geld, ik denk alleen maar mee. Ja, okay ik vroeg een statief plus kop voor 50 euro, niet voor mij maar voor mijn cursisten.

En zo slaapt de fotografie branche weer lekker door. En maar klagen en klagen dat het zo slecht gaat. Nou ik snap het wel. Doe er wat aan man! En wordt anders koekenbakker.