Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Een VanFleteren in een minuut

Het mooie van cursus geven is voor mij dat er ook vaak feedback terug komt. Zo kwam ook mijn laatste „Patrick kijkt” ter sprake over „Stefan Vanfleteren bekeken”. Negatief geschreven ja of nee? Het was een vraag geen oordeel. Cursisten raakten wel degelijk geïnspireerd door de blog en het werk van Vanfleteren en gingen het proberen na te maken. Daar is niets mis mee. Imiteer maar, altijd goed voor je ontwikkeling.
Eén van de cursisten was Andre. Echter bij het imiteren kwam hij er niet helemaal uit. Hij bleef hangen op een aantal zaken die hij niet met zijn camera voor elkaar kon krijgen. Dingen als onscherpte verloop, vignettering en nog enkele. Hoe doe je dat dan vorig Andre mij. Okay ik leg het uit en ga het je proberen te laten zien dat sommige dingen gewoon uit nabewerking voortkomen. Soms zou het fijn zijn als bepaalde fotografen ook zouden kunnen aangeven hoe ze dingen doen of gedaan hebben. Niet doen alsof het uit de camera komt, maar vertel gewoon wat je gedaan hebt. Handig voor mensen die graag ook eens willen proberen wat jij als beroemd fotograaf hebt gemaakt.

Aperture stond nog open, en Andre en ik hadden al wat foto’s zitten bekijken. Toevallig stond mijn archief open op één foto van Babs, die ik destijds even snel moest maken om te testen of mijn witbalans wel goed was voordat ik ging beginnen met het maken van portretten van een Engelse dame. Er is dus maar 1 foto van. Deze heb ik als voorbeeld foto gekozen voor de uitleg aan Andre, maar nu ook aan anderen.In de tweede rij van onderen zie je de foto van Babs waarmee ik aan de slag ben gegaan. Om het Inge duidelijk te maken heb ik de kleurenfoto als eerste omgezet naar zwart wit. Hierbij heb ik niet moeilijk gedaan maar gewoon een preset gebruikt in Aperture. Ik heb gekozen voor de zwart wit preset met rood filter. Door het rood filter worden huidtinten lichter en dat vind ik mooier. Achteraf bleek dit de verkeerde keuze te zijn. Een klein detailfoutje. Want Vanfleteren laat de huidtinten niet lichter worden over het algemeen. Nou ja jammer dan. Maar hoe maak je een Vanfleteren, of hoe tracht je een Vmnfeleter te maken zonder dat alles uit de camera komt of überhaupt kan komen.Wat opvalt in de foto’s van Vanfleteren zijn de hoge contrasten. Dus hoppakkee, even wat contrast erin draaien. Twee seconden werk.De foto ziet er nu als volgt uit:Nu ga ik de onscherpte erin brengen die zo kenmerkend is voor Stefan Vanfleterens werk. De onscherpte die met de Nikon DC lens gedaan zou kunnen zijn, maar waarvan ik denk dat het niet zo gedaan is. Zeker weten doe ik het niet. Omdat ik zoals ik in mijn eerdere Patrick kijkt blog vertelde dat ik niet weet welke apparatuur gebruikt. Dus dan doen we het maar met fotosjop. In dit geval doe ik het in Aperture. Daar zit ook een tool in waarmee je plaatselijk onscherpte kunt aanbrengen. Als een soort schilder ga je met deze tool te werk. 30 seconden werk.De foto ziet er als volgt uit na het toevoegen van blur:Vervolgens poets ik in het gezicht nog wat extra contrast erin. Ik heb nog even goed naar de foto van Vanfleteren gekeken en zie dat de contrasten in de huidtinten ook erg hoog zijn. Dus die voeg ik bij Babs ook maar even toe. Niet dat ze hier blij van zal worden, maar daar gaat het even niet om. De vergelijking is overigens gemaakt met de foto van Eddy Merkx. De foto van Babs is nooit met de bedoeling gemaakt om er een Vanfleteren van te maken. Maar zoals je zult en kunt zien, het is allemaal mogelijk. Hier komt dan het eind resultaat. 5 seconden werk. Als ik een Vanfleteren had willen maken had ik de foto totaal anders gemaakt. Vanuit de basis al.

Babs-definitief-Vanfleteren

Dit was in totaal minder dan een minuut werk met fotosjop, in mijn geval Aperture. Een programma wat er eigenlijk niet echt voor gemaakt is.Zie je verschillen? Ja natuurlijk zie je verschillen. Man-vrouw zijn is een verschil. De leeftijd is een verschil. En gelukkig zijn er grote verschillen in de huidstructuur. Gelukkig maar, want als Babs een huid had gehad als die van Eddy dan zou er toch echt hoog nodig gesmeerd gaan worden. Het eindresultaat is behoorlijk gelijk, maar niet precies gelijk. Ik ga ervan uit dat Stefan Vanfleteren zijn beste belichting heeft gekozen om tot dit mooie eindresultaat van Eddy Merkx te komen. Ik heb gewoon een foto, de eerste de beste die ik tegenkwam uit mijn archief opgevist om er een Vanfleteren van te maken. Als ik had geweten dat ik ooit een Vanfleteren ervan had willen maken dan had ik ervoor gezorgd dat de huidtinten wat donkerder zouden zijn gebleven. Dan had ik later nog meer contrast in de huid kunnen aanbrengen.

Dus wat zijn we nu wijzer geworden? Veel foto’s zijn niet wat ze lijken te zijn.