Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

De beste foto's van mijn basis cursisten 2016

Het jaar en cursus seizoen is voorbij. Wat hebben de cursisten gepresteerd dit jaar? December is altijd een mooie tijd voor lijstjes en terugkijken. In deze blog alleen het werk van basis cursisten. Daarmee kan ik makkelijk al een hele blog vullen.
Chera-toevallige-passant
Chera was klaar voor deze spugende lama die langskwam. Nou ja, bijna dan. Het ging iets te snel, maar dan vragen we hem toch om even stil te blijven staan.
Iedere cursist begint bij Digitale Fotografie Vakantie altijd met de basis. Woensdag is nagenoeg altijd de portretdag. Voor mij en ook voor de cursist de belangrijkste dag. Na twee dagen hebben de cursisten al veel geleerd. Tijdens de portretdag komen belichting, kleuren, werken met licht en al het andere geleerde bij elkaar. Er is maar één soort portret. Een portret moet goed zijn. Als die niet goed is dan is het fout. Er bestaat geen middenweg. Ik laat cursisten portretten schieten onder de moeilijkst mogelijke omstandigheden. Dus niet met flitsers, maar gewoon met het instel licht van de flitser met softbox. Daar komt helemaal niet zoveel licht uit als je zult denken. ISO mag/moet omhoog naar in ieder geval 1600 ISO anders komt het niet goed met de sluitertijd.

Kortom een oefening, niet om perse het allermooiste portret te maken, dat doe je immers op je standaard ISO en met een flitser. Nee, het gaat erom dat de cursisten het ook kunnen onder de slechtst mogelijke omstandigheden. Als je dat kunt, kun je alles. Maar dan moeten ze het wel nog even doen. En dan zie je de cursisten kijken…Huh, waarom op een zo'n moeilijke manier? Nogmaals, als je dit kunt kun je vervolgens alles.
Greet-portret-engel
Cursiste Greet schoot dit portret van Engel. Behalve dat Engel een erg mooi portrethoofd heeft, is het verder echt de verdienste van Greet. Zij heeft dit gave en koele portret gefotografeerd. Heel knap van haar. Ze kwam binnen met heel weinig kennis op maandag morgen en op woensdag maakt ze dan vervolgens al een bovenstaand portret. Als basis cursisten dit kunnen en doen ben ik supertrots. Dat betekent dat de lessen doorkomen.
Kees-blauw-nieudan
Wat betreft landschappen was het een matig jaar. Niet zeggende dat de cursisten het niet goed deden, maar het is niet vaak mooi geweest dit jaar. De omstandigheden werkten vaak niet mee. Waarom niet? Opwarming van de aarde? Geen idee, maar er zijn echt mooiere jaren geweest. En dat terwijl vele cursisten toch echt graag landschapjes als bovenstaande willen maken hier in Pébru. Ze hebben al zoveel mooie landschappen gezien op mijn website dat het wel een abc -tje lijkt. Zo werkt het echter niet. De cursist kan wel goed zijn, maar de omstandigheden moeten ook meewerken. En dat was niet vaak het geval in het jaar 2016. Helaas. Kees had wel de mazzel en schoot deze prachtige foto. Geen Photoshop, wel gewoon goed belichten en zelf de sfeer kiezen qua Kelvin waarde. En daarna thuiskomen en er niets meer aan doen.
Wim-met-een-heerlijk-landschap
En ook Wim had het naar zijn zin. Zelfde landschap maar andere instellingen, dus een andere foto. Zo eenvoudig en mooi kan het zijn.
Kiwi-Gorge-de-Cere
En met Kiwi schoten we weer een ander soort landschap. Ook mooi deze. En hij was echt niet makkelijk om te maken. Het maakt echter niet uit hoe moeilijk of makkelijk het was. Als je hem maar maakt.
Wouter2-en-er-was-licht
Als het niet mooi is, moet je nog beter met het aanwezige licht gaan werken. Wouter deed dit perfect. Echt mooi was het niet ten tijde van de opname , maar Wouter heeft het mooi gemaakt.
Paul-tijd-voor-een-goed-gesprek
Vaak is er ook vraag naar straatfotografie door cursisten. Een basis cursus kan namelijk alle kanten op gaan. Een gedeelte van het te leren programma staat vast. Dat is gewoon nodig zoals het maken van portretten. Andere oefeningen kunnen op vele manieren gedaan worden. Als er een groep basis cursisten is die allemaal graag straat fotografie doen, dan doen we dat. Deze foto is gemaakt door Paul met zijn Fuji. Mooie plaat. Nee, daarmee doe ik tekort. Het is een hele knap gefotografeerde foto, met een klein beetje hulp. Waarom? Omdat ik daarvoor ben en het fotograferen met en Fuji echt wel lastig is als je tenminste het onderste uit de kan wilt halen. En dat wilde Paul. Dan moet ik hem ook laten zien en helpen wat het onderste uit de kan is. Twee mannen in volledig tegenlicht. Moeilijker kun je het jezelf niet maken. En dan toch de witte haren, reflectie op voorhoofd doorrekent houden. En graag ook nog wat doortekening in de zwarten. Je moet het maar kunnen of weten hoe het te doen.
Margot-straatfotografie
Margot schoot bovenstaande foto al na anderhalve dag cursus. Dat is knap, heel erg knap. Letten op een goede belichting, juiste kleuren is al lastig zat als je het pas net geleerd hebt. Dan ook nog in het Frans communiceren en eventueel aanwijzingen geven. Ik neem mij petje af voor Margot. Mensenfotografie staat voor synoniem voor stress. Het is lastig om dan rustige te blijven en te doen wat je moet doen. Margot deed het. Erg knap. Marloes-water
Het fotograferen van water is minder moeilijk dan mensen op straat. Je hebt met dit water de tijd en geen stress. Sterker nog je hebt alle tijd. Marloes heeft deze gave plaat geschoten. De eerste keer dat ik een cursist laat zien dat als je iets doet, je het ook goed moet doen. Dus als je de witten laat uitbijten, doe het dan ook echt goed. Het begin op dag twee van een ontdekkingsreis wat je allemaal kunt doen door middel van de manier van belichten. En nog steeds geen photohsoppen (komt ook nooit)
Tineke-portret-teun
En dan nog als laatste een hele mooie foto van Tineke. Een dame die in eerste instantie dacht dat ze het nooit zou gaan leren. Altijd leuk als cursisten zo beginnen op maandag ochtend. Dan gaan mijn handen jeuken. In mijn hoofd denk ik dan:"dat zullen we nog wel een zien of jij het nooit gaat leren". Of anderen die zeggen:" ja maar, ik kan niet rekenen". "Ja, maar ik vraag je ook niet om te rekenen, ik wil dat je gaat fotograferen zoals ik je het ga leren" antwoord ik dan. Gezien het bovenstaande portret gemaakt door Tineke is het weer gelukt. Anders kun je zoiets niet maken.

Ja, het aantal portretten wat ik laat zien is vrij hoog. Portretten zijn voor mij de beste graadmeter of iemand kan fotograferen of niet. Soms komen er mensen op cursus die al ergens anders les hebben gehad. Dat wordt soms besproken, vaak ook niet. Als ik dan ga kijken bij wie of wat dat geweest is is het altijd dat ik als eerste de portretten ga checken. Na twee portretten te hebben gezien weet ik genoeg. Over de leraar, fotograaf en/of cursus.

We hebben nog veel meer gedaan dan landschappen, mensen en portretfotografie. Dit zijn voor mij de highlights van 2016. Van dit werk word ik blij. Hier doe ik het voor.
Heidi-dennenbossen
Nog eentje dan. Een foto gemaakt door Heid. het was niet mooi, maar Heidi heeft het mooi gemaakt.