Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Fuji gaat knallen met de X-Pro1

Sedert enige jaren ben ik een verwoed Fuji fan. Daar merken jullie niets van omdat Fuji al tijden geen spiegelreflex meer in haar assortiment heeft. Er valt niet zoveel over te schrijven of te zeggen. En enkele jaren geleden ben ik ben zo stom geweest om mijn oude Fuji S5 Pro aan een oude vriend te hebben weggegeven. Dat doe ik nooit meer, wat een spijt heb ik daarvan gehad en heb ik nog eigenlijk. Want ik mis de kleuren van mijn Fuji camera. De Nikon D700 haalt het er niet bij. En andere camera’s ook niet.Maar ja, gedane zaken nemen geen keer, en nu maar wachten tot Fuji misschien ooit nog met een nieuwe spiegelreflex uitkomt.
Het gaat echter wel de goede kant op met Fuji. Niet zo lang geleden kwam de X100 uit die spectaculair goed is en nu eerdaags verschijnt de X Pro 1 op de markt. Fuji heeft in tegenstelling tot Kodak wel de weg omhoog weten te vinden. Het was een moeizame weg, maar ze zijn er weer. En neem van mij aan, het valt niet mee om iets van de markt af te pikken van Canon en Nikon. Met de aantekening dat Nikon het Fuji ook onnodig moeilijk heeft gemaakt.

FujiFilm X-Pro1


Nikon liet Fuji de S5 Pro ontwikkelen op basis van een Nikon D200, en toen Fuji ermee op de markt kwam zetten Nikon doodleuk de D300 in de markt. Niet echt aardig en netjes. Fuji zag ook in dat het zo niet verder kon en gooide de handdoek ik de ring voor wat betreft de DSLR markt. Ondertussen ging men verder met het ontwikkelen van eigen beeldsensoren. Toegepast in een aantal compact camera’s en bridge camera’s. Dat ging goed en ik beweer dat Fuji de beste compact camera’s maakt. Puur op basis van de beeldsensor. De menu’s zijn vaak wel een drama in Fuji camera’s.

Nu heeft Fuji de unieke EXR processor overgeheveld naar de kleine spiegelreflex camera’s. Een spiegelreflex is een DSLR wanneer de lenzen verwisselbaar zijn en er een spiegel in zit. In de nieuwe X Pro 1 zit geen spiegel, strikt genomen is dit dan ook geen DSLR. Hoe wel te noemen, geen idee, maar het gaat wel een waanzinnig goede camera worden. Waarom? Omdat er een Fuji beeldsensor ingebouwd is. Dat is het hele verhaal.

Dus Pieter en Berend (cursisten van mij), een tijdje geleden vertelde ik het al in de
Digitale Fotografie Vakantie groep, dit kan of moet jullie nieuwe camera gaan worden. Wanneer je je DSLR om welke reden dan ook te zwaar of te groot vindt, dan is dit het alternatief. Licht, compact en toch topkwaliteit. Fuji gaat haar eigen objectieven verkopen, essentieel om succesvol te blijven als fabrikant (lees Patrick Kijkt over Kodak). De magnesium body zorgt ervoor dat de camera solide en sterk zal aanvoelen. Maar genoeg geleuterd over bijzaken waar het werkelijk over moet gaan is de EXR beeldsensor.

Om jullie dit uit te leggen ben ik ook even naar de Fujifilm website gegaan en wat mij opviel is dat ze het verhaal over hun eigen beeldsensor niet goed uitleggen. Ja dat ben ik weer! Weer kritisch en ik denk het weer beter te weten, maar ik bedoel het goed. Er is daar nog wel een goede marketing manager nodig. Specificaties moet je vertalen naar voordelen en laten zien wat het voordeel dan is voor de gebruiker.

Fuji schrijft over het grotere dynamisch bereik en dat is ook helemaal waar. Maar waarom? Dat is zo belangrijk. Dat is één van de redenen waarom Fuji camera’s (lees beeldsensoren) beter zijn. Naast het feit dat Fuji kleuren zoveel mooier zijn. Dat laatste is een kwestie van smaak, maar portretten maken met een Fuji camera is een feest terwijl dit bij alle andere merken een grote worstelpartij is om de kleuren goed te krijgen en mooie nuances te krijgen in portretten en landschappen. Helaas vergeet Fuji uit te leggen waarom haar kleuren zo mooi zijn en waarom het dynamisch bereik groter is vergeleken met andere camera merken. Ik denk het wel te weten en te kunnen uitleggen, maar ik moet nog wachten tot het moment dat er meer specificaties openbaar komen. Anders is het voor mij gokken in plaats van zeker weten.

fuji_x-pro1-2


Ik ben razend enthousiast over de Fuji X Pro 1. Hiermee gaat Fuji hoge ogen gooien. Dit is een camera voor mensen die een Leica zouden willen hebben, maar het niet kunnen betalen. Voor minder geld koop je deze Fuji en hij is ook nog eens beter dan een Leica. En heb je toch nog een keer geld over dan kun je er Leica objectieven op zetten, middels de M bajonet adapter die Fuji gaat maken. Of het verstandig is om op de Leica doelgroep te richten betwijfel ik. Die hebben Leica en zullen nooit meer switchen al is het maar voor de status die Leica gebruikers eraan ontlenen. Leica zal er zeker geen gebruikers meer bij krijgen. Deze camera zal gewoon beter blijken te zijn dan iedere Leica. Genoeg over Leica, want daar moet Fuji zich niet op richten. Wel op de mensen die een DSLR met alles erop en eraan te groot en te zwaar vinden. En dat zijn best veel mensen zie ik in mijn cursisten omgeving.

Fuji begint met drie objectieven. Een 18 mm F/2.0, smullen! Een 35mm F/1.4, nog meer smullen en later komt er ook nog een 60mm F/2.4 macro. Hierdoor wordt de Fuji X Pro 1 een „snelle” camera zoals men wel eens zegt. Snel omdat de laagste diafragma waarden erg laag zijn. En zo kun je ook onder moeilijke licht omstandigheden nog goed fotograferen.

Deze camera kan ik ongezien aanbevelen. Fuji is Fuji. Mooiere kleuren omdat ze er als ex- filmpjes fabrikant veel meer verstand van hebben dan Nikon en Canon bij elkaar. En dan is er ook nog de mogelijkheid om actief te gaan werken met het dynamisch bereik. Dit is de camera die ik 100% kan aanbevelen. Voor draadloos flitsen hou ik dit advies nog even onder voorbehoud. Daarvoor moet ik eerst meer specificaties weten.

X Pro flitser