Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Cursus om met minder tijd meer fotograaf te spelen

Al surfende kom ik terecht op een website van een mede collega op het gebied van fotografie cursussen. Iemand die op kleine schaal cursussen geeft in Nederland. Concurrentie is altijd goed en houd je lekker scherp. Zo niet deze meneer. Ik vermoede al, maar nu weet ik het helemaal zeker.
Deze column is misschien leuk om te lezen, dat weet ik niet, maar dit verhaaltje is in ieder geval interessant voor mijn cursisten die ook professioneel bezig zijn met fotografie of die plannen hebben om professioneel te gaan werken. Want nu is er een cursus voor Professionele fotografie met beperkte tijd. Zonder dat ik de aanvullende tekst had gelezen was mijn eerste gedachte dat het een korte cursusdag zou zijn. Of dat je die dag maar heel even mag fotograferen. Op zich vond ik dat al een vreemde benadering voor een cursusdag. Dus snel de aanvullende tekst lezen. Ik ben erg benieuwd wat dit voor een soort cursus is?

Citaat: De prijzen voor fotografen staat steeds meer onder druk.
Ja iedereen denkt tegenwoordig te kunnen fotograferen. En die zorgen ervoor dat de prijzen in de fotografen markt dalen. Want er is altijd iemand die het voor nog minder geld wil fotograferen. Een neerwaartse spiraal. En als dat nog even doorgaat verdient niemand nog iets aan een bestaan als fotograaf. Nederland is al niet echt een goed fotografieland. Sterker nog door de haperende en falende opleidingen is Nederland fotografisch gezien een land aan de zijlijn.

Een ieder weldenkende fotograaf zou dus een plan bedenken om meer omzet te genereren. Dit is te doen door kwaliteitsverhoging, uniek zijn in je vakbeheersing,jezelf beter verkopen, je prijs die je berekent beter leren verkopen. Het zijn zomaar een aantal mogelijkheden. De laatste heb ik echter nog nooit aan gedacht. Bijna briljant, maar niet heus.

De meneer die ook fotografie cursussen aanbied komt met de volgende wervende tekst: „ Fotografen staan steeds meer onder druk en het is niet meer te doen om nog veel tijd te besteden aan fotografie. Toch is het belangrijk u te blijven onderscheiden van de rest van de fotografen om ervoor te zorgen dat de opdrachten bij u blijven komen”.

Ik geloof mij eigen ogen niet. Omdat het slecht gaat met je als fotograaf ga je een cursus volgen om te leren nog minder tijd, aandacht en geld te geven en te vragen. Volgens mij is dit de omgekeerde wereld. Deze meneer die de cursussen geeft is helemaal het spoor bijster. Hij werkt ook in een redelijk bekende landelijk opererende fotowinkel. Als ze dat daar ook zo doen? We verkopen niet goed, dus kom op laten we nog minder gaan verkopen en laten we dat dan ook maar doen voor nog lagere prijzen. Wat een koekenbakker deze man. En het mooiste van alles is, let op: deze cursus is alleen voor professionals! En de cursus is al volledig volgeboekt ook. Er is dus vraag naar. Hij heeft een gat in de markt ontdekt. Jammer alleen dat de cursus vol zit want dat betekent dat je concurrent fotografen dit ook doen en dus ook voor een lagere prijs gaan werken met nog slechtere foto’s. En zo kom ik wederom uit op de neerwaartse spiraal.

Ik leer mijn cursisten altijd dat als iets mooi moet zijn dat het tijd kost. Net zoals alle andere mooie dingen in het leven. Het schrijven van literatuur kost tijd, veel tijd. Het maken van een legendarische CD kost tijd. Het schilderen van de Nachtwacht kostte ook erg veel tijd. Het maken van een mooie film kost tijd. Een goede business en naam opbouwen kost ook tijd. En dat geldt ook voor degene die fotograaf zijn of willen worden.
Kwaliteit kost tijd! Je gaat niet onder de prijs werken en zowel dan doe je dat alleen als je topkwaliteit levert. Zo kun je namelijk ook je naam opbouwen en je klantenkring. Ook dat is echter vrij kortzichtig omdat je later nooit meer de prijs omhoog krijgt bij dezelfde klanten. Dus moet je eigenlijk weer je hele klantenbestand eruit gooien en weer opnieuw beginnen. En dan is de cirkel dus weer rond en weer richting beneden. De neerwaartse spiraal. Kortom er is eigenlijk geen andere keuze dan zeer serieus bezig te zijn met je fotografie, topkwaliteit te leveren en gezonde prijzen voor je werk te vragen.

De meneer die deze cursussen organiseert heeft ook nog een heel plan hoe je in 10 minuten binnenkomt, de klant gerust stelt ( dat doe je namelijk door je voor te stellen). Je apparatuur opzet, binnen 3 foto’s klaar bent en ook nog eens weer alles opruimt en gedag zegt. En oh ja, je verlaat ook nog het pand binnen die 10 minuten. Ja je leest het goed. Ik heb het letterlijk overgeschreven. Ik geloofde mijn ogen ook niet. En dan vergeet ik nog een ding. Binnen die 10 minuten heb je ook nog genetwerkt met de geportretteerde. Netwerken doe je namelijk door gedag te zeggen.

Ik schrijf dit niet om deze meneer een slechte naam te geven. Ik ben daar niet op uit. Vandaar dat ik zijn naam er ook niet bijzet. Maar ik schrijf dit wel omdat het zo slecht gesteld is met de fotografie in Nederland. Ik krijg hier cursisten die al in het derde jaar van een fotografische opleiding doorlopen en ze kunnen nog steeds geen normale foto maken zonder gebruik van RAW.
Fotograaf zijn is een vak. Benader het dan ook zo. Investeer in jezelf. In je kennis en kunde. Kijk in de spiegel en zie waar je tekort schiet. Doe ik ook dagelijks als fotografisch leraar. Het kan altijd beter. Iedere dag weer. Streef naar het hoogste. Weet wat je kan en nog belangrijker wat je niet kan. Maar ga in godsnaam niet onder de prijzen werken. Daar help je jezelf niet mee en andere getalenteerde fotografen ook niet. En de man die deze cursus organiseert moeten ze acuut een digitaal camera verbod geven voor de rest van zijn leven. Prutser! En dan nog steeds 125 euro voor een dag vragen, dat dan weer wel.
En verder rest mij niets anders te melden dat ik te gepassioneerd ben met en voor de fotografie om dit soort dingen zo over mijn kant te laten gaan. Dit kan en mag gewoon niet. Ik ben nog steeds erg begaan met de fotografie in Nederland vanuit Frankrijk.

Er rest me slechts een conclusie voor de bewuste meneer en zijn tijdbesparende cursus: Koekenbakker geeft les aan andere koekenbakkers.