Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Nikon komt met oude wijn in nieuwe zakken

Er wordt mij wel eens verweten, maar dit is eigenlijk het verkeerde woord, dat ik pro Nikon ben. Dat klopt wel ja, ik ben pro Nikon. Waarom omdat het goed is, doordacht en op vele punten net even iets beter of slimmer ontworpen. Voorbeelden te over, maar daar gaat deze blog niet over. Ik ga het niet hebben over het feit of Nikon beter is dan andere merken. Op andere merken ben ik kritisch en zo ook op Nikon. Maar heel vaak doen ze de dingen die ze moeten doen gewoon heel erg goed. Ze denken lang na, en overhaasten beslissingen nooit. Resultaat, hele goede producten. Maar nu probeert Nikon ons toch echt in het ooitje te nemen met hun nieuwe Nikon 1 systeem. Ik had hier al veel eerder een blog over willen schijven, na alle onzin producten van Olympus en Sony. Het is er niet eerder van gekomen, maar nu dan alsnog. Met dank aan de laatste bijdrage van Nikon.
Zo zit ik mij de afgelopen twee dagen, maar eigenlijk al drie weken me te ergeren aan de introductie van jet „nieuwe” Nikon 1 systeem. Waarom erger ik me al drie weken in plaats van twee dagen. Want vandaag is het 1 systeem pas echt geïntroduceerd? Nou dat komt omdat Nikon per ongeluk drie weken geleden ergens op een website die er niet toe doet voor de zoveelste keer een berichtje over dor nieuwe systeem geplaatst heeft. De fout wordt zoals gewoonlijk snel ontdekt en er nog sneller ervan af gehaald. En zo bereikt Nikon dat er geruchten op het internet rond gaan dwalen en de eerste publiciteit en interesse heb je gratis en voor niets pakken. Lekker! Want wat is er nu lekkerder dan free publicty? Onder andere hierover schrijf ik ook al in mijn blog van 9 februari 2009 met als titel nieuwe camera geruchten.

Dat is een leuke strategie als je echt iets nieuws en spectaculairs brengt. Maar dan moet ze niet komen met het Nikon 1 systeem. Het is niets anders dan oude wijn in nieuwe zakken. Nikon loopt twee jaar achter op het Olympus PEN systeem en één jaar achter op de Sony NEX. Nu is Nikon nooit de snelste geweest en wordt altijd alles vreselijk goed overdacht voordat ze ergens aan gaan beginnen.

Nikon verstuurd persberichten en mappen met alle mogelijke informatie en specificaties en die worden door wederverkopers klakkeloos overgenomen. Dus als Nikon schrijft dat het Nikon 1 systeem een revolutionair camera systeem is, dan schrijft de rest dit precies zo over. Maar wat is er dan zo revolutionair aan?

Picture-Taker-oxbCus


In mijn Casio tijd ( voor en na Nikon) en dat is inmiddels al 8 jaar geleden, riepen wij ook tegen iedereen die het wilde horen of moest horen, hoe knap we bezig waren dat we een complete camera in een 11mm dikke behuizing konden fabriceren (Exilim S1). Nu 8 of 9 jaar later roept Nikon hetzelfde maar dan over een behuizing die meer dan drie keer zo dik is. Niet echt knap dus. Dat kon al lang geleden en nog beter ook. Waar zit dan het revolutionaire van dit nieuwe Nikon 1 systeem? In vijf kleuren leverbaar? Nou echt niet! Moet je die roze kleur eens zien! Echt niet om aan te zien. Ik heb niets tegen roze, maar er is maar één land waar die wel aardig zal verkopen en dat is in Japan zelf. Daar zijn ze gek op roze. En mintgroen, maar dat hebben ze toch maar niet gedaan.

Dat de menu’s nog beter navigeerbaar zijn? Geef de camera aan de eerste de beste Canon gebruiker en hij/zij vindt geen enkele functie. Dat je een foto en een filmpje tegelijk kunt maken? Haha, dat is gewoon een truc. Je maakt een filmpje en één beeldje daarvan wordt opgeslagen als een foto. Technisch trucje waar je vervolgens de afdeling Marketing overheen laat gaan en dan een dergelijke functie laat bedenken.

De snap shot selecter dan? Maakt dat het Nikon 1 systeem zo revolutionair? Maar wat is het? Nou, je maakt vijf foto’s achter elkaar en de camera weet en kiest de beste foto uit de twintig die er in totaal gemaakt zijn. Nee dat is het ook niet want dit trucje deden we bij Nikon al 12 jaar geleden. Toen was er slechts de mogelijkheid om één uit tien op te slaan, maar het ging wel automatisch. Dat dan weer wel. Wat was de truc? Er worden inderdaad razendsnel verschillende foto’s achter elkaar gemaakt. De scherpste foto van de tien bleef als enige over. De scherpste foto bevat de meeste beeldinformatie omdat die het scherpste is. En dat is automatisch het grootste bestand. En die kiest de camera dus. Heel simpel en al heel lang geleden bedacht. Maar ook dit maakt het Nikon 1 systeem niet revolutionair. En Nikon maakt ervan dat de beste expressie van het gezicht gekozen wordt???

Dan 60 frames per seconde? Nee dat deed Casio al 3 jaar geleden met nog veel meer frames per seconde. Ik heb niet eens zin om het op te zoeken hoeveel het exact was, maar het was veel en veel meer. Kortom heren bij Nikon ken uw klassieken. Dit kunnen jullie niet zomaar roepen. Maar gelukkig staat er met kleine lettertjes te lezen in een brochure dat dit door Nikon opgestelde tests zijn. Ja zo kan iedereen wel wat gaan roepen of beweren.

Grappig is wel dat ook je normale Nikon objectieven erop passen. Handig, maar nieuw is het wederom niet. Ik wil mijn grote en zware 70-200mm wel eens op de Nikon 1 zien. dat moet een schattig gezicht zijn. Zo niet koddig te benoemen. „Hé objectief waar ga je met de camera naar toe?” Kortom er is eigenlijk helemaal niets nieuws te melden. De lijst me accessoires die is wel revolutionair. Want er moet geld verdiend worden. Helemaal niets mis mee. En dat is het enige wat revolutionair is aan dit nieuwe camera systeem. De nu al lange lijst met accessoires. Daarmee wordt het geld verdiend. En daarvoor heb je nodig een oude compact camera in een nieuwe behuizing en we doen alsof het iets geheel nieuws is. Kassa!

Dezelfde truc hebben Olympus en Sony ook al gedaan. Olympus moest wel, want die zitten muur- en muurvast met hun standaard te kleine beeldsensor die zo om verschillende redenen niet meer groter kunnen maken. Vervolgens stop je diezelfde beeldsensor in een andere behuizing en je zegt dat je iets totaal nieuws op de markt brengt. Slimme zet, want ze konden echt niet anders en ook bij Olympus zijn er enorm veel gezinnen die wel iedere maand brood op de plank moeten hebben. Een overleving strategie. Ik snap het wel, maar doorzie het ook. Vergeef het ze, ze kunnen niet anders door een verkeerde keuze tien jaar geleden.

Sony volgde rap de door Olympus ingezette ontwikkelingen, want ja Sony....! Sony verkoopt alles waaraan ze denken geld te kunnen verdienen. Meer woorden wil ik niet kwijt over Sony. Ja SoNiet.

En nu komt Nikon er achteraan hobbelen. En je zult zien dat Canon eerdaags ook volgt. Ik hoop het niet overigens. Dat zou dan een plus puntje voor Canon zijn. De slogan van Nikon voor deze nieuwe product lijn is 1 step ahead. Nou maak daar maar van 2 steps behind. Achteraan aansluiten.

Mijn tip: Maak van deze systeem camera een echte full size camera. 6 miljoen pixels full size. Dat schiet pas echt op. Een gemiddelde consument heeft echt niet meer nodig. Je blaast alle merken uit hun sokken en schoenen en zet ze op onoverbrugbare afstand qua beeldkwaliteit. Contrast is geniaal, kleurverzadiging is briljant en ga zo maar door. Nee, niets van dit alles. Gewoon doen wat de anderen ook al doen. Aansluiten achteraan in de rij. Zo zonde, zo jammer. Ik hoop dat Canon deze ontwikkeling aan zich voorbij laat gaan.

En zien jullie nu dat ik ook best kritisch kan zijn op en over Nikon. Het levert me geen adverteerders op op mijn toch inmiddels redelijk ontwikkelde en informatieve website. Daar doet eerlijkheid of een duidelijk mening hebben geen goed aan. Daarover meer in een volgende blog. Fabrikanten/distributeurs die gaan reageren om mijn test! Interessant.