Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Apple is Apple niet meer

Al enige maanden ben ik bezig om tot een perfecte kalibratie te komen van mijn twee 27 inch I-mac’s. Die heb ik beiden aangeschaft dit jaar omdat het prettig en sneller werkt vergeleken met een Windows computer en omdat Apple grafisch beter is. Het kost je een rib uit je lijf, misschien wel twee maar dan heb je ook wat. Tot het moment dat ik de ingebouwde beeldschermen probeerde te kalibreren was ik helemaal tevreden.

Apple 27 inch I-Mac

Mijn oude X-Rite monaco kalibratie apparaat ondersteunt helaas niet de Mac en dus moest ik wel een nieuwe gaan kopen. Dit is niet het probleem van Apple maar van X-Rite zelf. Hier kan Apple niets aan doen. Ik heb nu dus gekozen voor de Spyder Elite 3 en die direct via een gratis download ge-update naar versie 4.0. In de hoop dat Spyder Apple wel blijft ondersteunen in de toekomst.

De eerste kallibratie met de Spyder viel het enorm tegen. Veel te warm en te geel. Ik begon dus al te mopperen op de Spyder en eigenlijk is dit niet geheel onterecht, want de Spyder is gewoon geen goed kalibratie apparaat. Op windows pc’s doet de Spyder ook zijn werk niet goed. Maar dit probleem zat dieper. Het was niet de Spyder die het liet afweten. Ik weet namelijk veel van kleuren af en kan ze goed herkennen, ook de kleurfouten en zwemen dus. En als het kalibratie apparaat het zelf niet goed doet dan manipuleer ik de kalibratie gewoon handmatig tot het moment dat ik wel een goede en “perfecte” kalibratie heb bereikt. Maar dat was gewoon niet mogelijk. Dit kon dus niet aan de Spyder liggen maar alleen nog maar aan de Imac-27 inch. Dit is de spelbreker om tot een goede kallibratie te komen.

Ik ben dus weer voor de zoveelste keer gaan Googelen om te kijken of andere bezitters van een I-Mac er ook last van hebben. Ze zijn er wel, maar niemand weet wat te doen. Daar word ik dus niets wijzer van. Maar het geeft wel een warm gevoel dat om er achter te komen dat ik niet de enige ben met dit soort problemen. Dat is dan wel weer fijn!
Toevallig komt een week later een cursist hier op cursus die bij een on-line marketing buro. Hij werkt in een volledige Mac omgeving. Hij zou mij wel helpen en het even aan zijn technische mensen vragen. Zeven weken later moest hij met enige schaamte bekennen dat zijn mensen het ook niet wisten hoe een Mac te kaliberen! Maar dat is raar! Een bedrijf waar zoveel Mac’s staan en gebruikt worden maar ze weten niet hoe ze die moeten kalibreren. Terwijl hun werkzaamheden echt wel goede kleuren vereisen. Ik voelde vanaf dit moment nattigheid. Dit kan niet, er is iets goed mis. Een bedrijf wat er zo afhankelijk van is moet zijn eigen monitoren kunnen kalibreren. Daar ga je niet twee wekelijks een extern bedrijf voor inhuren. Dat is veel te duur en tijdrovend. Dit gaat niet de goede kant op met mijn Mac.

Een andere cursiste die wist dat ik met dit probleem worstelde bood spontaan hulp aan. Via via kende zij weer iemand die ook in een volledige Mac omgeving werkt. Ook zij bleken bij navraag een extern bureau in te huren. En ook met met hele dure La Cie en Eizo monitoren te werken want anders lukt het niet. Maar ik heb al zoveel geld uitgegeven. En op een lullig Windows pc’tje met een goedkope 250 euro monitor kan ik wel een nagenoeg perfecte kallibratie tot stand brengen. Waarom dan niet op een I-Mac?

Ik ging weer googelen. Er moet toch iets over te vinden zijn over dit onderwerp. Ik kan toch niet de enige zijn die dit probleem heeft? Ik ben toch niet de enige die kritisch naar zijn monitor kijkt? Ik ben toch niet de enige die perfect foto’s wil afdrukken vanuit zijn Mac?
Aan het aantal gevonden antwoorden te vinden via Google voelde ik mij toch wel steeds eenzamer worden. Niets maar dan ook helemaal niets is er te vinden. Ja mensen, die beweren dat een I-mac niet gekallibreerd kan worden. Dat weigerde ik te geloven, maar ik vreesde het ergste.

Gelukkig is er heel veel later een oplossing gekomen vanuit X-Rite. Middels de i1 Display Pro. Maar Apple….nu jaren later zijn er nog steeds geen specificaties die vermeld worden. En die heb je nodig om tot een perfecte kallibratie te komen. Gelukkig heeft X-Rite meer inzicht en verstand van zaken. Apple heeft gewoon maling aan grafische gebruikers.