Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Gaat Fuji nu eindelijk eens iets doen?

Al 12 jaar fotografeer ik met Fuji. Ik kan dus wel stellen dat ik een trouwe gebruiker ben, al ver voor dat de hype begon met de huidige X generatie (sinds S5 Pro). Ik heb aardig wat centjes gedoneerd aan Fuji. Vele camera's en vele objectieven. En na twee en half jaar twijfelen is nu echt de liefde over en uit. Fuji maakt er een zooitje van.
De hele wereld schrijft positief over wat Fuji doet. En ik al twee en half jaar niet. Zolang gewacht op een Fuji camera die goed functioneert en hij komt maar niet. Het is een afglijdende schaal die niet meer te stoppen is nu is dit altijd zo met afglijdende schalen, maar "Kaizen" het toverwoord bij Fuji " het Japanse woord voor verbeteringen middels onder ander firmware updates" is gewoon lariekoek. Ik ben echt niet de eerste die klaagt over de Fuji histogrammen. Waarom worden ze dan per serie slechter?

Mijn grootste kritiek op Fuji is dat het al drie jaar niet mogelijk is om een camera met een correct werkend histogram te kopen. Lees daarvoor onder ander mijn test van de Fuji X-T3. Daarvoor speelde het ook . De laatste tijd ben ik erg veel professioneel aan het fotograferen. En waar een niet kloppend histogram voor een amateur nog wel mee te leven is is het voor een pro niet te doen. Binnen twee uur een knalplaat maken, veel mensen voor en om je heen, warm, iedereen wil wat van je weten en het moet vrij snel gemaakt worden. Dan is een niet kloppend histogram niet echt fijn. Dan moet je niet bezig zijn om op verschillende manieren te bestuderen of je belichting wel of niet goed is. Dat is gewoon kijken naar je histogram en die moet zeker aan de hoge lichten kant er in zitten. Met zwart kun je nog wel rommelen.

Een cursist van mij (en meerdere) heeft er ook last van. Die heeft de stoute schoenen aangetrokken en Fuji om support en uitleg gevraagd. De antwoorden die hij terugkrijgt van Fuji zijn lachwekkend en onthutsend. Zijn grootste probleem was dat het histogram niet overeenkomt met de werkelijkheid. Precies zoals ik om schreef in de test van de X-T3. De cursist gaf ook aan om eventueel over te willen stappen naar een ander merk.

De eerste reatie van Fuji was of hij voorbeelden kon toesturen. Dat heeft hij gedaan. Dat zullen voorbeelden geweest zijn zoals ik ze heb laten zien in mijn test van de X-T3. Nadat hij het antwoord met voorbeelden had verzonden kreeg hij de volgende respons van het Fuji service team:

Beste,


Op het scherm kun je zien wat je aan het doen bent in de afbeeldingen. Aldus uit de verhouding van "overbelichte" beeldelementen
variëren. Dit suggereert, zonder dat de originele beelden, niet om een storing. 
 
Mit freundlichen Grüßen / Kind regards / Yoroshiku Onegaishimasu

FUJIFILM Service Team

Er staat dus dat je het maar met je hoge lichten scherm moet doen voor de opname, dat je dan ongeveer kunt zien wat je aan het doen bent. Er staat ook, maar niet in geschreven woorden, dat het histogram inderdaad niet klopt. En er staat ook niet geschreven dat ze het weten maar dat het ze geen bal uitmaakt. En daar zit ik dan al drie jaar op te wachten! Drie jaar wachten op een oplossing van een probleem die er zo te zien niet gaat komen. Bouw dan geen histogram in een Fuji!camera als je weet dat die toch niet klopt. Die zit er voor Jan Joker in. Want ernaar kijken heeft geen zin. Dan hoeven we er ook niet naar te kijken. En dan schrijven over een storing!!! Nee het is geen storing het is een klacht, een probleem.

En voorts nog dat bovenstaand antwoord gewoon om te janken is. Vertaalt met google translate. Er is dus geen service medewerker die Nederlands spreekt of schrijft. Hoe slecht is dat! Er worden volgens mij toch zat Fuji camera's in Nederland verkocht. Maar nu de uitleg van het probleem.

Bij fotograferen zonder flitsen kun je met de redenering van Fuji kun je er als gebruiker nog wel mee weg komen. Maar als je gaat flitsen niet. Een oplichtend hoge lichten scherm houdt nooit rekening mee met wat flitslicht er nog bij gaat komen. Laat staan hoeveel. De Fuji camera's kijken alleen maar naar daglicht. Dus de hele redenatie van de Fuji service medewerker is als om zeep. Ik laat je mijn laatste foto zien die ik deze week heb gemaakt.

Le black Lion


Het was een heel gevecht om de hoge lichten erin te houden. Zachter flitsen was in dit geval de oplossing want die zorgden ervoor dat onder andere de lichte blouse in eerste instantie bleven uitbijtten. Makkelijk op te lossen denk je? Ja, maar dan moet je ze wel kunnen zien.

half histogram


Bovenstaand beeld geeft aan wat ik zie als ik aan het fotograferen ben. Een half histogram en geen uitbijters. Maar dat is niet de waarheid. Van dat histogram is zo langzamerhand wel duidelijk. Daar heb ik al zoveel over geschreven. Iedereen kan zien dat er een half histogram is. Terwijl er echt witten/ hoge lichten in de foto aanwezig zijn. Resumé: De hoge lichten bijten uit, zijn in geen velden of wegen te zien in je histogram en toch wil je graag een goede foto maken. Dan moet je beter naar je live scherm kijken dan zie je wat je aan het doen bent. Oh ja Fuji service afdeling? En dit voorbeeld dan? Hoe te doen als je zoals ik veel flitst? Het is niet te doen is het antwoord. Ja heel erg goed kijken, niet naar het histogram en niet naar het hoge lichten scherm wat gaat flikkeren voordat je de foto maakt. Alleen maar stukje voor stukje je juist gemaakte foto bestuderen. Ik verwacht wat anders na 1500 euro te hebben uitgegeven.

Fuji zal waarschijnlijk geen adequaat antwoord hebben. Het enige wat ze te doen staat is na drie jaar tijd eens een proper en goed functionerend histogram bouwen.Dat mag toch wel na jaar 3?

scherm weergave met veel meer uitbijters 1


Want de werkelijkheid is dit. Alles wat rood is laat uitbijters zien. In de software van CaptureOne en dit is een copy past van mijn scherm van wat ik zie. Gelukkig heb ik de foto ook anders gemaakt omdat ik weet dat het histogram en hoge lichten scherm van de Fuji X-T3 totaal niet betrouwbaar zijn. Dan kijk ik puur naar de foto alleen door de zoeker en kijk naar details van de foto zoals het witte overhemd om te zien of ik daar genoeg doortekening heb. Alleen kijken naar de details van de zojuist gemaakte foto levert informatie op. En daar betaal je dan 1500 euro voor.

Dit probleem heb ik met al mijn foto's gehad die ik flits. Er valt niet omheen te werken. Daar is geen truc voor behalve dan heel goed naar de gemaakte foto achteraf door de zoeker te kijken en te vergoten. Heel erg vergroten en naar de details kijken. Met gewone fotografie zonder flitsen is het oplichtende live scherm redelijk functionerend maar zeker niet goed. Zit er toch vaak naast. Houdt ook geen rekening met het eventuele gebruik van de DR functie. Maar waarom zit er een histogram in de Fuji camera als ze zelf ook weten dat die niet klopt. Als die niet klopt dan ga je die toch beter maken? Kaizen? Hoe doen jullie dat met de GFX lijn? 10.000 euro voor een half histogram vragen? Lijkt me toch van niet.

Ik heb mijn cursist beloofd dat ik ook in de weer zou gaan met de service afdeling van Fuji. En als ik aan de slag ga , dan win ik het altijd. Hey come on, ik heb camera's bij Nikon ontwikkeld. Ik weet echt wel waar ik het over heb en blaas iedere service man of techneut bij Fuji uit zijn sokken. Maar…. ik heb er geen zin in. Ik ben helemaal compleet klaar met Fuji. En dat terwijl ik een commercieel belang heb bij het vriendelijk schrijven over Fuji. Ik geef immers Fuji cursussen. Maar ik heb geen zin om te moeten iegen. Er zijn bloggers en vloggers die camera's afbranden waar ze zelf niet mee fotograferen. Maar ik doe het met mijn eigen camera. Omdat ik precies weet en zie waar het fout gaar bij Fuji. En als er iemand is die gebruikers kan helpen met Fuji dan ben ik het wel.

Om de cursisten te helpen stuur ik deze blog naar Fuji toe. Inmiddels heb ik begrepen dat de meneer die de vraag van de cursist behandeld op vakantie is. Dus dat kan nog wel even duren.

Ik doe dus toch wel iets hieraan. Kijken of men gaat reageren en hoe. Dat kan nog wel een verhaal worden. Mijn 8000 euro aan spullen gaat op de plank en komt er alleen nog vanaf tijdens een Fuji cursus. Misschien komt er nog eens een update waarbij de histogrammen eindelijk beter worden. Dan heb ik tenminste alle objectieven nog. Want die zijn wel erg fijn en mooi. Ik ga een Nikon Z serie bestellen. Kost me veel geld. Maar professioneel valt er niet te werken met de Fuji in combinatie met flitsen. Het is helaas waar.