Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Het leven is net als fotografie

Er is veel aan de hand in de wereld. Veel onrust, tegenstellingen, verbaal geweld en onbegrip. Ik denk dat middels fotografie er relatief makkelijk oplossingen voor gevonden kunnen worden. Het is immers maar net hoe je naar "problemen" kijkt. Dat kan een verschil opleveren. En dat allemaal door fotografie? Ja, ik denk van wel. Lees dan even door, het kost je hoogstens vier minuten en misschien geeft het stof tot nadenken. Ik hoop het. Wat is echt en wat niet? Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Fotografie is net als het echte leven. Kijk eens wat beter, langer en anders.
straat-tegenstellingen
Zwart wit fotografie bestaat uit tegenstellingen. Het ene is zwart en een andere partijen zijn wit. Zwart staat vaak voor kracht in een foto? Wit vraagt de aandacht, daar moet je vaak wel naar kijken of je nu wilt of niet. Zo werken onze ogen en hersenen. De een kan niet zonder de ander. Ze bestaan bij de gratie van elkaar. Vaak zie ik verkeerd gefotografeerd zwart wit foto's. Of verkeerd geconverteerde kleuren foto's die zwart wit zijn gemaakt. Dan worden het zwart grijs foto's en is men het wit vergeten. Vaak niet om aan te gluren en veel minder krachtig dan een goede gefotografeerd zwart/wit foto. De kracht van een foto bestaat vaak uit tegenstellingen. Zijn het er nog meer dan wordt de foto nog krachtiger.
Tegenstellingen
In bovenstaande foto zijn de tegenstellingen: Vierkant en rond. Kleur en zwart/wit. Scherp en onscherp. Oud en nieuw. Zomaar vier tegenstellingen in één foto. Is het een wereldplaat? Nee, dat niet, hij is leuk en niet meer dan dat. Wel een goed voorbeeld denk ik om te laten zien wat ik bedoel te schrijven. Niet alle gebouwen zijn vierkant, niet alles hoeft scherp te zijn, niet alles is zwart/wit er bestaan ook kleuren. En vul het zomaar verder zelf in. Tegenstellingen bestaan bij de gratie van elkaar.

  • Zoet en zuur horen bij elkaar, je wilt ook wel eens wat anders eten.
  • Man en vrouw horen bij elkaar, wereld met alleen mannen of vrouwen is wel heel voorspelbaar en saai. Daarom zijn er mannen en vrouwen
  • Huilen en lachen horen bij elkaar. Liever niet de hele dag huilen of lachen.
  • Zwak en sterk, niemand kan altijd sterk zijn. Altijd zwak valt ook niet te verkiezen.

In de huidige tijd is een tegenstelling een vies woord. Je bent voor of tegen Sinterklaas met zwarte Piet. Je bent voor of tegen Sylvana Simons. Je bent voor of tegen het opnemen van vluchtelingen in je land. Waarom kan het niet beiden? Dat is toch veel leuker. Hoezo zou je alleen maar zout eten? Behalve dat het niet goed voor je gezondheid zou zijn. Af en toe wil je ook peper in je eten.

Mensen kunnen jarenlang gelukkig getrouwd zijn. De liefde vierde hoogtij, toen besloten ze om te gaan scheiden en ineens haten de twee elkaar. Een nare tegenstelling, maar wie kent er niemand waar het zo gegaan is. Het ene bestaat niet zonder het andere. Een foto waarin alles scherp is afgebeeld is in principe minder interessant om naar te kijken. Je ziet alles en als je alles ziet, zie je eigenlijk niets. Omdat je overal naar kunt kijken. Niets trekt specifiek de aandacht. Geef mij maar scherp en onscherp. Wat je wilt laten zien, laat je zien en wat je niet wilt laten zien, laat je niet zien. Zo simpel is het met fotografie en zo simpel kan het leven ook zijn. Kies! Maar om te kunnen kiezen heb je wel een mogelijkheid nodig om te kunnen kiezen.

Wat mij opvalt is dat alles genivelleerd wordt. De verschillen moeten kleiner worden. En wie dat bepaalt? Wij allen? Topverdieners moeten minder verdienen, oh wee als je anders denkt over zwarte piet. Dan wordt je meteen bedreigd. Laat die verschillen er alsjeblieft zijn en blijven bestaan. Hoezo moet iedereen het zelfde denken en vinden? Vluchtelingen kan een aanwinst zijn voor een land. Het maakt het leven kleurrijker. En niet iedere vluchteling is slecht. Ik heb inmiddels een aantal documentaires gezien met hele dankbare vluchtelingen. Ze weten ook wel dat het niet koek en ei is in Nederland. Maar Nederland is veilig en waar ze vandaan komen niet. Weer een tegenstelling. Maar gelukkig konden ze kiezen en hebben gekozen. Wie zijn wij dan om dat andere mensen te weigeren? Ja het kost geld in eerste instantie. So what! Economische gedachte is een hele oude. Kosten gaan voor de baten. Eerst kost het wat, maar later kunnen deze zelfde vluchtelingen ook weer bijdragen. Wederom een tegenstelling. Mensen kosten niet alleen geld, maar ze kunnen ook geld opleveren. Maar ja, het is maar net hoe je ernaar kijkt.

En dat zijn we zo langzamerhand aan het verleren. Tegenstellingen zijn leuk. I love them! Alles gelijk, geen afwijkingen, geen tegenstellingen, oh dan wordt het zo verschrikkelijk saai. In de fotografie maar ook het straatbeeld en het gehele land. Sinterklaas kan niet zonder zwarte piet. Sylvana mag zeggen wat ze wil. Het is toch een democratie? En het is tevens een tegenstelling of je er nu blij mee bent of niet. Laten we alsjeblieft weer gaan leren om van tegenstellingen te houden! In fotografie werkt het zeer zeker. En in het echte leven zal het ook veel beter werken.

Anders is zo leuk. Of verschillen zijn zo leuk. Hou van contrasten, ook alweer een fotografische term.