Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Fotografie algemeen

Kiezen is een keuze

Kiezen is een keuze. Wat een inkoppertje. Een cliché, een dooddoener! Dat kan wel zo zijn, maar toch is kiezen het belangrijkste wat er is. Kies… en er gebeurt iets. Kies niet en er gebeurt niets. Lees meer…

Excuus truus en the decisive moment

Ze zijn er in alle soorten en maten. Excuses om niet de "goede" foto te maken. Tijdens elf jaar lesgeven heb ik ze allemaal gehoord. Of denk ze allemaal al gehoord te hebben. Hierbij een lijstje met mijn oplossingen voor vele excuses.

Frans Lantigh meeuwen

Lees meer…

Rugby fotograferen voor dummies

Deze maand is het Rugby maand. Het wereldkampioenschap voor Rugby wordt gespeeld in Engeland. Sinds anderhalf jaar kijk ik naar rugby. Ik heb het hier in Frankrijk tijdens mijn 49 ste levensjaar eindelijk ontdekt wat voor een enorm gave sport dit is. Wanneer je rugby snapt kijk je acuut geen voetbal meer. Dat is dan zo slaapverwekkend. Kijken naarmannen die zich continu aanstellen en zich om de haverklap laten vallen is niet leuk. Maar dat laatste gaat pas op als je rugby hebt gezien. Dat is even andere koek.
585EAF8D-2F8C-48F6-8920-66FEEAB77D34Lees meer…

Mooie manier van camera's vergelijken

Ik kwam vandaag iets tegen wat voor een ieder zich ervoor interesseert het bekijken meer dan waard is. Het is een handige tool van DP-Review waar je zelf vier camera’s met elkaar kunt vergelijken.

Leeg overzicht

Lees meer…

Geen Fuji tests bij DXO

Er is wat vreemds aan de hand. Er wordt een uitleg gegeven, maar ik geloof hem niet. DXO Labs test iedere camera en objectief wat beschikbaar is, maar niet die van Fuji. Wanneer je doet voorkomen dat het testen van camera’s en objectieven je specialiteit is, is het vreemd dat je een compleet merk niet test. En dan juist een merk wat zo sterk in opkomst is. Fuji.

Comment moderator
Lees meer…

Eigenaardigheden per merk en gebruikers

Het is echt waar, ieder cameramerk heeft zo zijn eigen gebruikers. Is het je nooit opgevallen? Vooral Fuji en Nikon gebruikers vertonen heel erg afwijkend gedrag. Nikon gebruikers hebben erg vaak een platte neus. En Fuji gebruikers hebben hun camera zelden in hun handen.

Je eigen fuji

Lees meer…

Linkje ruilen?

Ik kijk naar mijn inbox die overspoelt wordt de laatste tijd met vragen voor het ruilen van links. Linkje ruilen is vaak de vraag.

De aanvragen komen van verschillende kanten. Eén ding hebben ze gemeen met elkaar. Ze vragen, maar hebben nooit iets te bieden. Wat is dat toch? Waarom zou ik een link plaatsen naar Roompot vakanties? Wat heeft dat met fotografie te maken? Ja ze doen ook in vakanties krijg je dan als antwoord. Pfff…..Lees meer…

Verboden te fotograferen

Na een klein uurtje komt de stationschef op mij afgelopen. "Jullie moeten nu stoppen met fotograferen" probeert hij streng te zeggen. Ik vraag waarom het opeens niet meer mag en een uur geleden nog wel.
Met een aantal cursisten ga ik fotograferen op het station van Laroquebrou. Terwijl ik het perron oploop zie ik de lokale statiocnhef staan. Ik vraag netjes of we mogen fotograferen op het station en uiteraard is dat geen enkel probleem zegt de stationschef.
Lees meer…

Fun and profit

Al jaren roep ik dat ik alleen nog maar dingen doe die ik leuk vind. En dat is bijna helemaal waar. Natuurlijk moet ik ook wel eens een vuilniszak buiten zetten, maar grotendeels weet ik mijn eigen principes aardig waar te maken. Ik ben een gelukkig mens want ik doe wat ik leuk vind.Lees meer…

Incomplete hobby zonder printen

Harde schijven raken voller en voller. Meer en meer foto's al of niet goed gemaakt stapelen zich op. Maar wat doe je met al die foto's? Op een gegeven moment heb je er zoveel dat je bijna niet eens meer weet dat je ze hebt. Bij het zoeken in je archief kom je ze opeens weer tegen. "Oh ja, die is ook mooi en die ook, maar eigenlijk was ik ze al vergeten denk je dan". En daar blijft het dan weer bij. Om die aha erlebnis misschien over enkele jaren weer een keer mee te mogen maken met dezelfde foto. Het zou zomaar kunnen.Lees meer…

De fotoclubman

Hoi, Ik ben een man en ik ben lid van de plaatselijke fotografie club. Het feit dat ik een man ben is natuurlijk alleszeggend. Ik ben superieur. Ik weet alles en kan alles. Ik heb alles gelezen wat er maar geschreven is over fotografie. Kortom met mij kun je niet sollen. Ik zou makkelijk professioneel fotograaf kunnen zijn, maar ja... ik heb die behoefte gewoon niet. Ik neem genoegen om slechts de GOEROE van mijn fotografieclubje te zijn. Diffractie, chromatische abberatie, het aantal dat pijplijnen vanuit een CMOS chip, ik weet alles. Vraag het me en ik vertel het je. Lees meer…

Focus advertenties

Focus magazine is bijna 100 jaar oud. Nog niet zo lang geleden was het een erg goed fotografie tijdschrift maar sinds Dirk van der Spek als eigenaar een stapje opzij gedaan voor een jonge frisse en dynamische marketingman is het een afglijdende schaal geworden. The man in charge weet alles van events, computerbladen, plannetjes maken, social media, crossmedia platforms en doelgroepen opbouwen, maar niets van fotografie. Het motto van de persoon is:” Show me the money. De man zegt het zelf in een interview. Dan weet je al bijna genoeg, maar kom op Patrick, niet te snel oordelen. Lees meer…

Foto's die niemand kan maken

Pretentieuze titel? Nee echt niet. Misschien is het je ontgaan, misschien ook niet, maar Nederland heeft sinds een maand een astronaut in de ruimte. Zijn naam is André. Niet onze Andé, die zit gewoon ergens in Oost Azië. Nee nu gaat het over André Kuipers. Wat is hier zo leuk aan behalve dan dat hij een half jaar gewichtloos door de ruimte heen zweeft?Lees meer…

Slechte camera tests

Naast mij ligt het nummer van Camera magazine. Editie januari/februari 2011. Ik lees het voorwoord van de hoofdredacteur en zijn wanhoop schreeuwt mij toe.
De hoofdredacteur vraag zich voor het eerst na 25 jaar af wat de lezers eigenlijk van het blad vinden. Mmm, dat is niet al te snel, na 25 jaar. De vraag is wat kan anders of wat kan beter? Op zich helemaal geen gekke vraag en een teken van openheid. Maar dan moet je niet als hoofdredacteur even later schrijven dat ze het zelf eigenlijk ook niet weten. Ze hebben immers geen concept. Ik zou als ik de hoofd redacteur van dat blad was nooit schrijven. Je gaat toch niet toegeven dat je een blad ik elkaar zet zonder een visie of een doel te hebbenLees meer…

De verbeterde Apple

Pasted Graphic

Lees meer…

Apple is Apple niet meer

Al enige maanden ben ik bezig om tot een perfecte kalibratie te komen van mijn twee 27 inch I-mac’s. Die heb ik beiden aangeschaft dit jaar omdat het prettig en sneller werkt vergeleken met een Windows computer en omdat Apple grafisch beter is. Het kost je een rib uit je lijf, misschien wel twee maar dan heb je ook wat. Tot het moment dat ik de ingebouwde beeldschermen probeerde te kalibreren was ik helemaal tevreden.

Apple 27 inch I-Mac

Lees meer…

Vlaamse persgroep steelt mijn foto
’s ochtends heb ik een ritueel dat ik tijdens mijn ontbijt de elektronische krant lees middels het www.ad.nl . Even lekker rustig wakker worden en meteen het belangrijkste nieuws tot mij nemen. Ik wil hier immers op het Franse platteland niet afstompen en wereldvreemde worden.

Lees meer…