Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

JPG en Raw

De RAW politie op je nek

Het tijdschrift Zoom schreef een artikel waarom je in RAW moet fotograferen. Mijn eerste gedachte was: "oh niet weer he?"
Zoom artikelLees meer…

Reuters stopt met RAW fotografie

Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar toch… Ik roep al tien jaar het hardst van alles over RAW en JPG en ik zeg iedere keer: ” Ga nu in JPG fotograferen, als je écht wilt leren fotograferen”. Door velen buitenstaanders (niet mijn cursisten, althans dat denk ik) word ik als een soort Don Quichot bekeken. Die man op zijn ezel die met zijn lans probeert de RAW molens aan te vallen. Kansloos zeggen vele mij onbekenden en zogenaamde experts. Want iedereen fotografeert in RAW.

Wat niet mag

Lees meer…

De fotoclubman

Hoi, Ik ben een man en ik ben lid van de plaatselijke fotografie club. Het feit dat ik een man ben is natuurlijk alleszeggend. Ik ben superieur. Ik weet alles en kan alles. Ik heb alles gelezen wat er maar geschreven is over fotografie. Kortom met mij kun je niet sollen. Ik zou makkelijk professioneel fotograaf kunnen zijn, maar ja... ik heb die behoefte gewoon niet. Ik neem genoegen om slechts de GOEROE van mijn fotografieclubje te zijn. Diffractie, chromatische abberatie, het aantal dat pijplijnen vanuit een CMOS chip, ik weet alles. Vraag het me en ik vertel het je. Lees meer…

Hey how are you RAW doing?

Ik zit in het zonnetje met cursist Adrie naast mij op een bankje. Net heb ik even wat foto’s staan schieten. Niet echt geconcentreerd, want ik ben er voor de cursisten en niet voor mijzelf bezig. Cursisten willen echter ook wel eens mijn oplossingen voor problemen zien na het fotograferen. Vandaar dat ik wel eens wat meeschiet, als het kan, maar helaas eigenlijk nooit 100% en volledig geconcentreerd. Het is niet anders. Lees meer…

RAW fotografie

Tijdens mijn cursussen leer ik iedereen, maar dan ook echt iedereen om geen RAW te gebruiken. Ik heb daar vele redenen voor. Pedagogische, maar ook hele andere. De belangrijkste is wel dat je met alleen maar gebruik van RAW bestanden nooit echt leert fotograferen.

Redenen hiervoor zijn:
  1. Eerst leren fotograferen en daarna kun je alsnog op RAW gaan fotograferen mocht je daar dan nog behoefte aan hebben.
  2. Echt fotograferen (JPEG) is veel leuker dan RAW fotograferen.
  3. Met RAW fotografie leer je niet fotograferen
  4. Wat „ze” ook zeggen, RAW is niet de manier. Laat „ze” maar kletsen. „Ze” zijn mensen die zelf hun techniek niet onder controle hebben.
  5. 90% van de RAW fotograferende mensen hebben geen verstand van kleuren en witbalans
  6. En „ze” gaan het ook nooit meer leren.
  7. Een echte foto haal je uit je camera en niet uit Photoshop.
Lees meer…