Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

De fotoclubman

Hoi, Ik ben een man en ik ben lid van de plaatselijke fotografie club. Het feit dat ik een man ben is natuurlijk alleszeggend. Ik ben superieur. Ik weet alles en kan alles. Ik heb alles gelezen wat er maar geschreven is over fotografie. Kortom met mij kun je niet sollen. Ik zou makkelijk professioneel fotograaf kunnen zijn, maar ja... ik heb die behoefte gewoon niet. Ik neem genoegen om slechts de GOEROE van mijn fotografieclubje te zijn. Diffractie, chromatische abberatie, het aantal dat pijplijnen vanuit een CMOS chip, ik weet alles. Vraag het me en ik vertel het je.
Vrouwen helpen doe ik graag. Het is zo leuk omdat ze altijd onzeker zijn en dan voel ik mij op m'n best. Want wat ik ook vertel ze geloven het altijd. Ja, dat is wel lekker. Thuis gelooft niemand mij, laat staan dat ze naar mij luisteren, maar als ik 's avonds op de fotoclub kom dan begint mijn leven pas echt. Daarom ben ik zo gek op fotografie. Eindelijk mensen om mij heen die naar me luisteren. Ik moet me er wel helemaal suf voor lezen, maar dat maakt niet uit. Ik lees iedere maand de Zoom, geweldig blad, Ik lees iedere dag de websites van Photofacts en Digitale fotografie tips. Kortom ik weet alles. Maar hey... ik doe er ook alles aan hè! Het is logisch dat ik zo goed ben.

In het begin van een gesprek met een vrouw vertel ik uiteraard niet hoe goed ik ben, dat merkt ze vanzelf wel. Dat is veel leuker als ze het zelf ontdekt. Er moet wel wat te ontdekken blijven. Iedere vrouw kan ik onder de tafel lullen. Fotografisch dan hé! Begrijp mij niet verkeerd. Mannen, daar heb ik niet zoveel mee. Die gaan altijd tegen mij in en proberen me te corrigeren en daarnaast zijn ze gewoon eigenwijs. Die moeten dan zo nodig ook laten blijken dat ze er iets vanaf weten. Irritant! Nee, ik heb liever de vrouwen hier op de fotoclub. Met mannen doe ik het overigens ook anders. Gewoon een middenweg met elkaar zien te vinden. Zonder dat je gezicht verlies hoeft te lijden lekker met ons allen hetzelfde roepen. Gewoon een gulden middenweg zien te vinden en allemaal hetzelfde roepen. Wedden dat iemand anders het wel uit zijn hoofd laat om daar tegenin te gaan? De macht van het getal werkt altijd. Het is een feit , dat ik het beter weet dan de rest van de mannen. Maar ja, je kunt niet altijd helemaal je gelijk krijgen. Dat komt nog wel. Mannen zijn eigenwijzer dus duurt het wat langer voordat ik ook van hun mijn gelijk krijg.

Laatst joh, wat ik toen meemaakte! Niet te geloven. Ik kwam een vrouw tegen op m'n club die in JPG fotografeert! Hahaha....belachelijk natuurlijk. Hoe kun je dat nu in hemelsnaam doen? Dan ben je echt van god los. Vroeg die vrouw ook nog waarom niet? Hoe haalt ze het in haar hoofd. Mij zo'n vraag stellen? Maar goed, ik heb het toch maar weer even uitgelegd. Anders is het zo zielig voor die vrouw. Je fotografeert altijd in RAW. Onder andere omdat als je heel erg moet croppen dat je dat beter met een RAW foto doet dan met een JPG foto. Met een RAW foto kun je veel beter croppen. Zegt die domme vrouw tegen me, dat ik dan dichterbij moet fotograferen zodat je niet hoeft te croppen. Hoe haalt ze het in haar hoofd. Ik de koning van de fotoclub! Ik hoef niet dichtbij te fotograferen, ik crop gewoon. Want met RAW kun je alles. En daarom heb ik ook een full frame camera gekocht. Met een full frame camera kun je veel beter croppen. En tel daar nog eens de RAW file bovenop en mij kan niets meer gebeuren. Maar ja, dat mens is niet goed bij haar hoofd. A. omdat ze de discussie met mij aangaat en als je ziet hoeveel werk ze van een belichting maakt? Belachelijk gewoon. Doe ik niet hoor. Ik maak gewoon een belichting want met RAW maakt het namelijk niet uit hoe je belicht. Alles kun je later weer terughalen. Ook al was de belichting niet goed. Nee mevrouwtje, dat maakt allemaal niets uit. Wat heb je toch een mazzel dat ik er ben. Anders zou je leven kwalitatief een stuk minder zijn. Vooral fotografisch.

Yeah, I am the man.Hard en vinnig praten maar uiteindelijk geloven ze me wel. Hahaha.... wat ben ik toch fantastisch. Als er iemand ook maar even twijfelt, gewoon nog harder en feller bovenop de discussie gaan zitten. Werkt altijd. Krijg ik iedereen mee omver. Ik weet alles, en fotograferen?..... uh nee daar doe ik niet echt aan. Dat is zo'n gedoe. Pfffff, computeren en over fotografie praten vind ik eigenlijk veel leuker. Ik zit ook graag op de website van tweakers. Lekker discussiëren en erover praten is leuker. En kom aan, ik ben zo goed dat ik eigenlijk niet meer hoef te fotograferen. Ik weet immers alles. Dus waarom zou ik het dan nog gaan doen. Het is echt niet altijd makkelijk hoor om zo goed te zijn als ik. Het heeft ook zijn schaduwkanten.

Oh nee...daar heb je dat mens weer. Komt ze weer naar mij toelopen. Wat nu weer?

Nu gaat ze over witbalans beginnen, mijn hemel. Heb ik dat? En over graden Kelvin. Oeps.... daar weet ik eigenlijk niets vanaf. Uh.... gauw mijzelf herstellen en heel hard roepen dat het er allemaal niets toe doet zolang je maar op RAW fotografeert. Dan kan er niets misgaan. Hahaha.... weer een puntje gescoord. Chips ze geeft niet op. Nu begint ze over portretten en witbalans, hoe ik dat dan doe? Ja, gewoon niet! Maar dat kan ik niet zeggen. Ik denk snel domme koe, hou je mond dicht. Oh chips, wat moet ik nu snel als antwoord geven. ....... Ja, ik heb het. Met een RAW file maakt dat allemaal niet uit!!! Oh zegt de vrouw, weet je dat zeker? Ja dat weet ik zeker. Er is immers maar één manier van fotograferen en dat is RAW. Er is niets beters dan RAW. RAW is het antwoord op alles. De vrouw loopt beduusd weg. Haha, zie je wel, ze gelooft me. Gewoon overtuigend iets zeggen en vooral vaak. Dat helpt ook.

Yeah, mijn dag is weer goed. Nu ik toch zo lekker bezig ben denk ik dat ik maar weer eens op huis aan ga. Ga ik thuis eens even vertellen hoe ik denk over bepaalde zaken. Dit is mijn dag die moet ik benutten. Als ze mij hier geloven, moet dat thuis toch ook een keer kunnen lukken? Waarom werkt dit thuis niet? Nou ja, dat is waarom ik zo graag naar mijn fotoclubje ga. Je kunt niet alles hebben.

Een jaar later heb ik inmiddels heel veel reacties gekregen op deze blog. Van allemaal boze mannen. Slaat nergens op, belachelijk, lariekoek en meer van dit soort kwalificaties. Echter nooit inhoudelijke reacties. En dat geeft wel iets aan.