Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Zwarte piet of niet?

Ik lees een artikel op internet van zangeres Anouk dat zwarte Piet afgeschaft moet worden. Ze heeft ergens op haar Facebook pagina gezegd dat Zwarte Piet leuk vinden hetzelfde is als: achterbaks, hypocriet, lomp, offensief en kwetsend. De suggestie wordt ook gemaakt om er voortaan malle Pieten van te maken of op zijn minst zwarte piet een andere kleur te geven.
Nu liep ik nog niet zo lang geleden over de Dam in Amsterdam en genoot van het kijken naar alles. Mensen, en noem maar op van wat er allemaal leuk kan zijn in Amsterdam om naar te kijken. Ook Sinterklaas en zijn zwarte pieten waren al present in Amsterdam. Ik liep richting de dam waar een flinke herrie en kabaal vandaan kwam. Hard waren de bekende Sinterklaas liedjes gestoken in een nieuw disco, house en trance jasje. Ik liep achter de feesttent langs en had op dat moment wat er voor de tent gaande zou zijn. Een leeg plein? Kleine kinderen? Of een dam wat helemaal zwart zag van de mensen? Oeps dit laatste zou wel eens kunnen overkomen als een hele vervelende woordspeling van mij. Zo is het niet bedoeld. Het is een uitspraak, zwart van de mensen zien. Ik kan er ook niets aan doen, maar in deze blog en in deze context is de uitspraak misschien wel koren op de molen van anti zwarte piet fanaten.

Na om de disco tent te zijn heen gelopen was ik verbaasd wat ik zag. Ik keek en zag alleen maar gekleurde mede Nederlanders staan swingen voor het Sinterklaas podium en tent. Ik keek nog eens en na enig zoeken kon ik zowaar ook enkele blanke Nederlanders zien staan. Maar ze waren echt zwaar in de minderheid. Ik zei nog tegen Inge met wie ik daar liep:” als dit nu geen mooi voorbeeld is van inburgering dan weet ik het niet meer”. Marokkaanse vaders en moeders, Turkse vaders en moeders, Surinaamse vaders en moeders, plus alle andere nationaliteiten en alleen met een gezonde bruine kleur. Het is dat er zoveel gekleurde mensen voor het Sinterklaas podium stonden anders was het een lege boel geweest.

"En we zingen en springen en we zijn zo blij want er zijn geen stoute kinderen bij". Allemaal gekleurde mensen, bijna geen enkele blanke Nederlander en de sfeer zat er zeer goed in. Luid werd er door vele gekleurde medemensen meegezongen. Hoe is dat dan te verklaren?

Hoezo moet Zwarte Piet verbannen worden? Omdat de gekleurde medemens dit discriminerend zou vinden en er aanstoot zou nemen aan zwarte piet? Ik heb iets heel anders gezien. Misschien moet Anouk ook eens de Dam bezoeken tijdens Sinterklaas tijd. Hoe het ook kan, of dat het misschien net even iets anders in elkaar steekt dan dat ze denkt.

Ik zou ergens begin maart misschien naar een concert van haar gaan. Haar voorlopig laatste concert. Ik weet het even niet of ik dat nog wil. Haar muziek is goed, keigoed, maar als ik totaal niet eens kan zijn met iemands denkbeelden? Moet ik daar dan heengaan?

En misschien ga ik wel gewoon naar haar laatste concert ( wat dus ook nog lang niet de laatste bleek te zijn). Verkleed als een regenboog piet. Bespoten in alle kleuren van de regenboog zorg ik dat ik vooraan sta. Ik loop wel zwaar voor joker begin maart in een zwarte pieten pak. Oh nee, dat zeg ik verkeert, in een malle pieten pak, maar wedden dat ze zal reageren? Zal ik nog een nummertje met haar meezingen ook. R’U kidding me Anouk?

Doe effe normaal vrouw.