Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Portretcursus met één flitser

Eerder heb ik mij al redelijk kritisch uitgelaten over de firma Calumet. Ga ik nu niet doen ( zal ik uiteindelijk toch wel weer gaan doen, ik ken mijzelf) maar ik heb wel vragen.

A32B2267-0EB6-4E1E-AE82-BE8526722E94

In de fotografie handel is het hard voor weinig. Canon lijkt niets meer te verkopen zonder er iets bij weg te geven. Een I-pad, een objectief en weet ik wat je nog allemaal meer kunt krijgen als je maar een Canon koopt. Zo groot zijn de marges niet in fotoland en toch worden er dure apparaten en accessoires weggegeven. Kijk ik naar Calumet, maar eigenlijk naar de gehele fotografiebranche dan is het hard knokken voor iedere klant en cent. Met marketing kun je beiden positief beïnvloeden, maar marketing kost eigenlijk altijd geld. Het is dus zaak om er goed en verstandig mee om te gaan. Iets waar een een bedrijf veel makkelijker mee kan scoren is ervoor te zorgen dat altijd alles klopt. Het is heel makkelijk gezegd, maar moeilijker om te doen.

Ook een bedrijf als CalumetOm zoveel moet ervoor zorgen dat alles klopt. In Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. In de winkel, op de website, personeel en trainingen. Ik heb nog lang niet het hele rijtje opgesomd maar dat doet het in ieder geval niet. Ik heb er al eerder blogs over geschreven en het moet nu weer een keer. Er viel mij namelijk weer iets op. Kwestie van kijken en laat dat nu net mijn specialiteit zijn. Kijk maar naar onderstaande foto en tekst;

Ik kreeg via Calumetnews een mail mail dat je portretfotografie kunt leren bij ze. Niets mis mee zou je zeggen, maar lees even de tekst en kijk dan nog eens naar de foto. Met één enkele studioflitser veel mooiere foto's maken. Waarom zie ik dan twee flitsers? Eén vol op de lange kant ( kom ik zo op terug) en één schuin van achteren. De flitser ten opzichte van de neus ( even voor mijn cursisten) was dat dus een AB lichtje geweest, ware het niet dat hier de flitsers zomaar in het wilde weg geplaatst zijn. Er zit geen enkel idee of visie achter. Alleen al door deze ene foto zie ik dat het foute boel is. Dat alles wat je er wel zult leren in ieder geval niet zal gaan over hoe mooi licht te plaatsen. Hoe fout kan de geplaatste foto zijn? Veel fouter dan dit kan niet. Alles is namelijk fout. En dat moet dan cursisten opleveren voor de cursus? Hoe moet de cursus meneer die deze foto gemaakt heeft jou dan lees gaan geven? Geen constatering maar een feit.

Waarom schrijf je een wervende tekst die nieuwe cursisten moet opleveren en waarom plaats je er dan vervolgens een foto bij die niet conform de geschreven tekst is? Vreemd en het klopt niet. Als je business zo moeilijk gaat moet je er echt voor zorgen dat alles klopt. Mijn business loopt gelukkig goed. En daar dank ik figuurlijk iedere dag god ( en mijn cursisten die zich hebben ingeschreven) op mijn bloten knieën voor. Maar ook ik kan mij geen fouten veroorloven zoals bovenstaande. Dan word ik ongeloofwaardig. Mooie praatjes, maar geen visie en resultaten. En het allerergste wat er maar kan gebeuren volgens mijn normen..... slecht lesgeven! Alleen de gedachte al...
Mooie foto's maken met één flitser, maar ze gebruiken er twee. Waar is de passie bij de medewerkers? Waar is de kennis en kunde? Dit soort fouten mag je niet maken.

A50E88FD-B34B-4F17-834E-2380FE2CF310

En de afbeelding hierboven is wat je te zien krijgt als je doorgaat naar de betreffende cursuspagina. Zoals je ziet staat er nog een foto en ook die is met twee flitsers gemaakt. Zou de cursus dan opeens welmet één flitser plaatsvinden? (Dat was inmiddels al vraag negen of zo). Ik denk van niet. En de slimmerd die iets leest over een reflectiescherm. Die zijn in beide voorbeelden niet gebruikt. Het waren echt twee flitsers. En daarnaast is een reflectiescherm ook een lamp. En ik weet al waar ze die gaan plaatsen. Recht tegenover de flitser. En dat is op een enkele uitzondering na altijd fout.

Kortom zoals je merkt word ik erg kriegelig als ik de wervende teksten van Calumet lees. Ja, het is goed voor mijn business want bij Calumet ga je het zeker niet leren. Hoezo ga je leren welke studioflitsers en reflectoren het meest geschikt zijn als je niet eens met één lampje een perfect portret kunt maken? Nonsens. Iemand moet eerst leren hoe je mooi licht plaatst met één lamp en de uitleg krijgen waarom dat zo is. Als je licht verkeerd plaatst maakt het geen bal meer uit of er een softbox, snootje of een paraplu gebruikt is. Hetzelfde geldt voor poses. Zorg eerst dat je licht goed staat.

Oh ja, nog een vraagje. 24-70mm lens gebruiken tijdens portretfotografie? Gaan ze er dan vanuit dat je een crop beeldsensor camera hebt? Anders kan het echt niet! Met een full frame schiet je echt geen portret met 24 tot 70 mm. Veel te veel vertekening van het hoofd krijg je dan. Waar ze dan wel weer gelijk in hebben als ze schrijven, vergeet je camera niet mee te nemen. Dat is helemaal waar.

Ik ga weer stoppen. Ik zou nog uren zo door kunnen gaan. Calumet is wederom de pisang, vervelend voor hen, maar ik had net zo goed een ander kunnen kiezen om deze blog te kunnen schrijven. Waarom irriteer ik me eraan? Weer een vraag, maar deze ga ik zelf beantwoorden. Omdat ze zich positioneren als professionals, maar dit is zo amateuristisch! Ik heb gisteren nog een blog geschreven over Nokia. Een geweldig groot bedrijf dat blunder op blunder stapelt. Kan en mag niet. Bij Nokia is het in het groot bij Calumet is het in het klein. Bij beiden tikken ze echter hard aan denk ik.

Ook ik maak fouten. Ik ben mens en geen voorgeprogrammeerde robot. Ik kan fouten maken hoe ik met mensen omga, of dat ik niet goed heb geluisterd of nog andere menselijke fouten. Maar inhoudelijk of vakmatig mag je gewoon geen fouten maken als je les geeft of les denkt te geven. Zo simpel is het. Het is niet makkelijk, maar daarom zijn er zo weinig echte specialisten. Bovenstaand verhaal van Calumet is gewoon afkomstig van de afdeling koekenbakkers. Weer 135 euro door het putje.