Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Door veel fouten maken word je goed

Door veel fouten te maken kun je heel erg goed worden. Dat bewijst Duncan Laurence door het song festival te winnen. Wat is in hemelsnaam de link met fotografie vraag je je nu misschien af? Nou, heel simpel. En dat ga ik je uitleggen.


Duncan

"Met creatieve zaken als zingen, schilderen, fotografie en andere uitingen van creativiteit mag je zoveel fouten maken als je wilt. Alleen door heel veel fouten te maken word je beter": dat zegt Duncan Laurence zo even tussen neus en lippen door tijdens een interview met Jeroen Pauw. Zo jong en dan al zulke wijze woorden. Dat moet een hele goede jonge man zijn.

Duncan vertelde dat hij vroeger een klein, dik jongetje was met ook nog een brilletje en een spleetje tussen zijn voortanden. Daarmee werd hij veel gepest. Zijn troost vond in het schrijven van muziek nummers.

Duncan ging op 12 jarige leeftijd heel veel liedjes schrijven. Gewoon omdat hij het leuk vond en zo een beetje het gene vond wat hem werd afgenomen door plaaggeesten zelf kon. Lekker liedjes schrijven en hij heeft daarbij heel veel fouten gemaakt en ook heel veel liedjes weggegooid. Maar hij bleef doorgaan omdat hij het leuk vond. En misschien ondertussen wel duizenden liedjes weggegooid omdat ze niet goed waren.

De would be fotograaf, gaat lekker door met fotograferen. En ook al was het lang niet altijd even goed hij had er wel heel veel plezier in. Het enige wat echt belangrijk is. Ondertussen wel altijd last hebben van die veroordelende mensen. Je moet in RAW fotograferen, als je dat niet doet dan ben je een sukkel en snap je er niets van.

En op een mooie dag won Duncan na het volgen van een opleiding in de muziek en heel veel te hebben geleerd ineens het Song festival. Tot zijn grote eigen verbazing.

De would be fotograaf ging op cursus. Pffff dat was best moeilijk en lastig. En zo anders dan wat iedereen hem vertelde wat hij eigenlijk zou moeten doen. In RAW fotograferen, maar op die cursus dus niet. De would be fotograaf bleef volharden en na verloop van tijd had hij de techniek echt onder de knie en begreep wat hij aan het doen was. En toen bleek fotografie eigenlijk een heel makkelijk kunstje te zijn. Hij kon maken wat en hoe hij het wilde.

Duncan, wijze man als hij is op zijn jonge leeftijd, zal nog heel veel beter gaan worden. Hij weet het zelf ook, maar beter worden is geen doel op zich. Hij wil alleen maar doen waar hij zich lekker bij voelt. Dicht bij zichzelf blijven. En ondanks dat hij een diploma aan de rock academie heeft behaald komt nu pas het echte leertraject. En beter word hij vanzelf omdat hij door blijft gaan en nog belangrijker er plezier in heeft.

De would be fotograaf, gaat ook lekker door. De ene mooie plaat na de andere rolt uit de camera. Appeltje eitje. Hij heeft er lol in. En gaat het een keer niet zoals hij wilde, nou dan is er wel een volgende keer. Dan gaat het vast beter. Want hij heeft misschien wel iets niet helemaal goed gedaan, maar als je toch nog iets fout zou hebben gedaan dan is je technische bagage inmiddels zo groot dat je ook weet wat je fout hebt gedaan. Daar leer je van en dan word je weer beter. Stap voor stap en beetje bij beetje. Je bent nooit te oud om beter te worden. Mits je maar van je fouten wilt leren. Anders heeft fouten maken geen zin. Dan kun je beter in RAW gaan fotograferen. Gaat nooit fout, zeggen ze, maar je word ook nooit beter.

Loop nooit om valkuilen heen. Ga er vol voor. Nou dan val je erin, so what? Sta je weer op en ga je weer verder en je wordt er weer wijzer van. En ondanks dat ik dit iedere cursist vertel zie ik ook echt wel in mijn cursistenbestand mensen die ook terug gevallen zijn naar RAW fotografie. Het betekent voor mij maar één ding. Ze willen niet beter worden als fotograaf en zullen het ook nooit worden. Ze worden hoogstens goede beeld bewerkers. Maar diep van binnen weten ze ook wel dat ze zonder een goed software pakket helemaal nergens zijn.

En toen stond ineens Madonna op het podium. Ze krijste als een valse kraai. Het glazuur sprong spontaan van mijn tanden. Zelfs de auto tune hielp niet meer. Een apparaat wat helpt om toonhoogte en zuiverheid aan te passen. Veelvuldig gebruikt door mensen die niet zuiver kunnen zingen. In het gevalletje Madonna hielp ook dat niet meer. Kijk, wat goed is hoeft niet meer verbetert te worden. Wat slecht is wel. Dus als je zuiver zingt of fotografeert dan ben je klaar. Zo niet, dan moeten er hulpmiddelen aan te pas komen.

Zorg dat je basis techniek goed is. wat er ook gebeurt je kunt je altijd redden. Johan Cruyff, Andre Agassi en vele andere die groot waren op een bepaald terrein hebben oneindig veel geoefend . Miljoenen ballen getrapt of geslagen. Of ze nu talent hadden of niet. En als je geen talent hebt moet je gewoon nog een beetje meer oefenen. En dan komt het ook goed. Je hoeft namelijk helemaal niet zoveel talent te hebben. Mijn beste cursisten zijn eigenlijk altijd de mensen met aanvankelijk minder talent. Gewoon oefenen en blijven doorgaan. En wie weet op een dag win jij ook het song festival. Maar als je gaat bouwen op hulpmiddelen als auto tune of RAW fotografie wordt je nooit een goede zanger/fotograaf. Madonna zal ook nooit het song festival gaan winnen.

Wat wil jij?