Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen…

Professionals hebben last van amateurs

Ik verwonder mij regelmatig over het volgende:
Steeds vaker lees ik in blaadjes, forums en andere plekken dat professionele fotografen last hebben van goedwillende fotograferende amateurs. Oeps... dat is vervelend. Dat is niet fijn al die amateur fotografen die aan broodroof doen. Want dat is waar de de professionele fotograaf zich aan ergert. Als jij als professional minder gaat verdienen omdat amateurs het voor minder geld doen of zelfs voor niets dan is dat ergerlijk of irritant. En verdien je zo weinig met je fotografie dat je honger begint te krijgen dan gaat het niet goed.
Ik geef les aan voornamelijk amateurs. Goedwillende, vriendelijke en vooral ook leuke mensen die graag meer willen doen met hun hobby. En regelmatig zitten er ook cursisten tussen die het zo goed oppakken dat ze professioneel fotograaf zouden kunnen worden. Vaak willen ze dat niet en ik moedig ze ook zeker niet aan, want fotograaf zijn is een moeilijk vak, een ambacht. En het kenmerk van een ambacht is dat je een vak tot in je toppen van je vingers beheerst. En dat is moeilijk, daar moet je veel voor over hebben en veel voor doen. Talent alleen is niet genoeg.

Mijn cursus is ooit opgezet om hobbyisten van leerstof en inspiratie te voorzien. Dat het na zes jaar af en toe wel eens de andere kant opgaat had ik nooit kunnen vermoeden. Maar soms gaan dingen anders dan gepland of verwacht. Net zoals de vele „echte” fotografen die klagen over de amateurs en de daaruit voortkomende broodroof. Ik ben geneigd om medelijden met ze te krijgen. . Is dat medelijden wel nodig? Wie is die professionele fotograaf? Hoe goed is zijn werk? Is dat veel beter dan dat van de amateur? Zo zou het wel moeten zijn tenminste.

De bakker bakt beter en constanter brood dan ik.
Schumacher rijdt sneller en beter dan ik.
Richard Gere kan beter acteren of model spelen dan ik.
Eric Clapton speelt veel beter gitaar dan ik.
Seal zingt veel beter dan ik.
Bij alle bovenstaande voorbeelden ken ik mijn kwaliteiten. Ik ben een amateur en geen professional.

Kortom de vakman, lees professional moet altijd beter zijn dan een amateur!!!

Ik ken het werk van vele fotografen. En ja het is vaak om te huilen zo slecht. Licht staat verkeerd. Het licht staat bijvoorbeeld vol op het oor om maar een voorbeeld te geven. Iedere cursist van mij weet direct wat ik bedoel te zeggen. De slechte professionele fotografen niet. Misschien heeft hij het ooit ook geleerd, maar doet het niet. En als je dat soort dingen niet beheerst dan ben je een amateur. En veel cursisten van mij beheersen dit wel. Deze cursisten zijn beter dan de slechte professionals! Een professionele fotograaf moet ten allen tijden beter zijn dan een amateur. Niets minder dan dit. Omdat een professionele fotograaf zijn vak en techniek beheerst moet er altijd een betere foto afgeleverd kunnen worden. Wanneer de amateur een gelijkwaardige of betere foto aflevert dan is er iets fout. Goed fout om een woordspeling te gebruiken. Met andere woorden de amateur kan net zoveel als de professional. En dat ligt echt
niet aan het feit dat digitale camera’s zoveel beter zijn geworden. Het verschil zit hem in in de man/vrouw achter de camera en de gebruikte kennis. Fotografie is spelen met instellingen, licht en belichtingen. Dat kan een camera niet. Het is de gebruiker die de verschillen maakt.

Wanneer een professional echt goed is maakt de amateur geen enkele kans. Kansloze strijd voor de amateur. Maar ja, dan moet die professional weg goed zijn. Zo niet, dan is klagen het enige wat rest. Dan ga je van armoe ook er maar bij filmen met je camera. En word je als professional een keer geïnterviewd door een foto magazine dan ga je een stevig potje klagen over de oneerlijke concurrentie van de amateurs. Alsof klagen professioneel is?! Nee het is een brevet van onvermogen afgeven. En ja, natuurlijk zijn er amateurs die er niets van kunnen. En die leveren dan ook nog eens gratis foto’s aan bedrijven en instellingen, maar moet je daar dan jaloers op zijn als hardwerkende fotograaf? Zou je die klanten willen hebben die toch niet wensen te betalen?

Stop toch met klagen en investeer in jezelf. Klagen helpt niet, proberen beter te worden wel. Investeer in jezelf. Duik de studieboeken weer in, ga op bijles! Volg een opfris cursus of wat dan ook (hoeft niet perse bij mij hoor), maar doe iets! Klagen is te makkelijk. Of een andere optie is, stop met fotograferen. Dat is misschien nog wel het beste. Als je het nu na al die jaren nog niet kunt is het misschien wel tijd om iets anders te gaan doen. Koekenbakker worden of zo. Maar vergis je niet. Ook dat is een vak. Want de klant wil iedere keer weer dezelfde lekkere koekjes kunnen kopen. Ze moeten de volgende keer niet opeens heel anders smaken. Ook koekenbakken is een vak. Hoe maak ik mijn koekjes lekker en hoe hou ik ze lekker, keer op keer op keer..... Daarvoor is kennis nodig en kunde. Helaas bij velen niet meer aanwezig.

Zonde, zonde en nog eens zonde. Maar er is hoop.... ( later daarover meer)