Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Dit is van mijn kant een camera advies onder voorbehoud. De beste dat moet jijzelf zijn. Ik zie mensen heel goed fotograferen met matige camera's en vice versa. Jij als fotograaf maakt het verschil niet de camera. Deze top 5 is voornamelijk gebaseerd op prijs/kwaliteit verhouding. Hoeveel kwaliteit kun je kopen voor niet al teveel geld. Dure camera's kopen is erg makkelijk, maar haal je dat laatste kleine stukje verschil er ook uit? Ik ken er maar weinig die dat kunnen. En tegenwoordig zijn er bijna geen slechte camera's meer. Alles is dus relatief en deze top 5 is zoals ik er tegenaan kijk. Wel met de toevoeging dat ik zo'n beetje alle camera's wel ken.
Hetzelfde kwaliteit niveau als een Z6. Maar dan veel goedkoper en wat langzamer. Vier foto's per seconde is echter voor 98% van de fotografen meer dan genoeg. Een Full frame camera met zeer betrouwbare kleuren en zeer prettige bediening. Laag ruis niveau bij hoge ISO waarden. Vooral dan ben je veel beter uit dan met een APS-C camera. De 1549 euro die er voor gevraagd wordt is relatief gezien niet duur.
Stacks Image 16
Op dit moment de beste camera en aanbieding. Een complete set inclusief twee objectieven 16-50mm en een 50-250mm, APS-C voor slecht 1199 euro. En de kwaliteit is top. Echt helemaal top. En wie heeft er nu perse een Full frame nodig? Bijna niemand. Objectieven zijn lichter, goedkoper en net zo goed. Grote voordeel van de Z50 is het Z mount systeem waardoor licht nog rechter naar binnen kan vallen.
Stacks Image 62
De leukste camera om mee te spelen. Ja met nadruk op spelen. Er klopt veel niet aan deze camera en er is nog veel ruimte om te verbeteren, maar de kwaliteit is hoogwaardig. Het niet kloppende histogram blijft het grootste pijnpunt. Het is een camera voor mensen die het leuk vinden om te spelen. Als je daar de persoon niet voor bent dan kun je beter wat anders kopen.

Vergeleken met de Nikon Z50 is de X-T3 wel te duur. De X-T3 is zeker niet beter maar ongeveer gelijkwaardig, maar zoals geschreven wel leuker om mee te spelen met alle instellingen om je uiteindelijke foto te bepalen. Fuji begint meer en meer te duur te worden met haar APS-C camera's. Het is goed, maar gezien de prijs eigenlijk niet goed genoeg. Maar ja, je kan er zo lekker mee spelen!
Stacks Image 25
Technisch bekeken de beste camera uit deze top 5. Full frame, niet al teveel pixels en het grote Z mount systeem wat door geen enkel ander merk geëvenaard kan worden. De prijs is inmiddels aardig gezakt en daardoor nog aantrekkelijker geworden. De Z6 II is er ook inmiddels, maar die heb ik nog niet kunnen beoordelen. En inmiddels ook wel een beetje ingehaald door de Nikon Z5. Hetzelfde, maar iets langzamer, maar ook veel goedkoper.
Stacks Image 37
Canon gaat eindelijk weer goed vooruit met haar R camera's. Wel nog stevig aan de prijs. Dat wel. Maar het is goed en vooral heel betrouwbaar. Met weer een hoger cynische bereik. Wat voorheen altijd de achilleshiel was van Canon.
Stacks Image 47