Fotografie F+D | Digitale Fotografie Vakantie

Fotografie tijdschriften beoordelingen

Leer écht goed fotograferen…

Stacks Image 1277
Fotografie F+D  “Waar is Johan Elzinga?”

Voor mij liggen diverse exemplaren van Fotografie (F+D). Voorheen heette dit blad Digitaal beeld. Een uitgave van Blauw  media, een uitgever waar heel wat kennis verzameld is in de persoon van Johan Elzinga.  Vroeger een belangrijke man, en naar het mij lijkt een beetje weggeschoven door Diana Bokje.
De beste dame schrijft iedere maand weer enorme lappen tekst om het blad te vullen. Maar inhoudelijk? Nee, totaal niet. En de keuze van onderwerpen die ze schrijft en de fotografen zie ze uitkiest om over te schrijven? Totaal oninteressant. Er worden keuzes gemaakt die nver tot inspiratie zullen leiden. Vaak heb ik het gevoel na het lezen van weer een artikel over iets of iemand : “hoe kom je erop om hierover te schrijven?” Zo slecht en zo interessant.
Dan is er nog Karel Maat die ook voor het blad mag schrijven. Een man, ik ken hem niet, die in zijn artikelen ( portfolio’s van anderen, beetje opname technieken) erg algemeen schrijft. Zo algemeen dat ik maar een beeld bij hem heb. Je ziet zijn lippen bewegen maar je hoort niets! En zo is het ook met zijn artikelen. Een echte broodschrijver volgens mij. Een column van twee pagina’s  en tevens  twee pagina’s te lang. Twee pagina’s met niets zeggende teksten en hij zegt niets helemaal niets.  En dan nog richting het einde van zijn artikel zichzelf of vragen of het allemaal wel waar is wat hij zegt? Maar hij heeft nog helemaal niets gezegd?!  Wat een drama.
Bij de artikelen van Johan Elzinga gkun je gelukkig wel heel veel leren. Die zijn inhoudelijk goed en kloppen. Vaak worden er pertinente onwaarheden geschreven, maar bij Johan is dit niet het geval. Nooit. Helaas lijkt het erop dat Johan over niet meer mag schrijven dan software en en worklfows en kleurbeheer. Zonde! Zoveel talent en zoveel kennis. Ik ben benieuw welke paleisrevolutie zich in het verleden heeft afgespeeld bij het tijdschrift Fotografie. Het was een redelijk tijdschrift en nu is het gewoon slecht. En de keuze voor fotografen die ze bespreken? Onbegrijpelijk.
Verder staan er opvallend weinig advertenties in Fotografie. Dat is wel lekker lezen. Tests van objectieven of camera’s staan er nauwelijks in. Vreemd!
Wat ik verder mis in dit blad is originaliteit. Boeken, fotoclubs, fotografen, beeldbewerking het wordt allemaal besproken. Maar er is nog zoveel meer.  Maar dit punt geld voor alle bladen. De onderwerpen die gekozen worden om over te schrijven zijn zo voor de hand liggend. Bekijk je de website dan is het nog erger schrikken. Daar staat nog steeds op de opening pagina dat Nikon zojuist de D700 heeft aangekondigd. Dat is een jaar geleden! Kortom, dit blad heeft niets met fotografie en passie voor fotografie te maken.
Blauw media geef Johan Elzinga weer de macht terug en laat Fotografie weer een goed blad worden onder zijn leiding. Nu is het echt niets!
Stacks Image 1278
Resumé:
Je kunt ook je geld in de sloot gooien. Op Johan Elzinga na ( die is super),zijn het amateurs die een fotoblaadje proberen te maken. En het lukt ze niet. 
Beoordeling: 5.0