Digitale Fotografie Vakantie

Epson ET 8550 printer

Epson ET 8550 printer test

Printen is een wereld op zich. Er is bijna niemand meer die het zelf doet. En dat is jammer. Op een scherm zul je nooit zien hoe mooi je foto in het echt is. Nooit. Op papier komt er een extra dimensie bij.

Daarnaast is een foto pas een foto als die op papier staat. Ja, het is een ouderwetse mening van mij, maar ik sta er volledig achter. Nu en 40 jaar geleden ook. Toen kwam iedere goede foto uiteindelijk op papier terecht. Nu met dank aan de digitale fotografie niet meer.

Ik heb nog geen enkele printer beschreven op deze website maar daar ga ik verandering in brengen. Omdat het je hobby compleet maakt. Ik begin met een economisch vernatwoorde printer. De Epson ET 8550.
Stacks Image 13
Stacks Image 56
Printen is met inkjet printers niet goedkoop. Cartridges vliegen er doorheen als je veel print. Maar goed, dat was vroeger in de donkere kamer ook zo. Niet met inkt, maar wel met papier en chemicaliën. Mijn ouders gingen zowat failliet aan mij tijdens mijn opleiding aan de MTS fotografie. Daarna mocht ik het lekker zelf betalen.

Het inkjetpapier van tegenwoordig, dan heb ik het over goed Epson papier, is vele malen goedkoper dan fotografisch papier was in het donkere kamer tijdperk. En kwalitatief is het net zo goed en misschien zelfs wel beter. De kosten waar je het meeste tegenaan zult hikken is het opnieuw bestellen van inktcartridges. Mijn printer, een oudje inmiddels de Epson R2880, heeft 9 verschillende cartridges. En doe kosten minimaal 14, 50 euro per stuk. 9x 14,50 euro is 130 euro. En dan moet je altijd nog een reservesetje hebben voor als er een eerder leeg is dan een andere cartridge. Printen is best een dure hobby.

Dit is niet op te lossen door nep cartridges te kopen. Je koopt altijd alleen originele inkten van de fabrikanten zelf. Koop je wel "neppers" dan zie je je geprinte foto's ineens erg veranderen. De kleuren worden behoorlijk anders, maar nooit beter. Slechte zaak dus. Maar deze neppers hebben er wel voor gezorgd dat een merk als Epson en ook andere merkennu wel met navulbare cartridges zijn gekomen. De druk werd denk ik te hoog door de nep cartridges en dat ging ze teveel omzet kosten. De prijzen gaan hard omlaag. dat is mooi. Ik vraag me af of dit niet eerder had gekund?
Stacks Image 72
Is je navolgbare cartridge leeg? Dan draai je de dop van de betreffende navul fles erop, zet hem op de vulopening en je cartridge is weer vol. Omgerekend kost een flesje 16, 50 euro. De inhoud is 70 milliliter en dat is 5x zoveel inhoud vergeleken met mijn Epson R2880 cartridges die ik voor 14,50 aanschaf. Daar zit je besparing dus. Vijf keer zoveel inkt voor nagenoeg dezelfde prijs. Met andere woorden je prints worden 5x zo goedkoop. Papierprijs blijft hetzelfde.

En je hebt er maar zes van nodig terwijl ik zelf een printer heb met negen kleuren en cartridges. Nu zou je met negen kleuren wel genuanceerder moeten kunnen printen. Het totale kleurbereik wordt verspreid over meer kleuren. Dus dat moet altijd beter zijn. Toch toen de cursist binnenkwam en wij de printer al heel snel heel erg goed werkende hadden, kon ik eerlijk gezegd niet zo veel verschil zien met de de oude R2880. Ik denk wel wat verschil te zien, maar het is miniem. Het is er wel, maar ik denk ook dat ik bijna de enige ben die het ziet. Omdat ik erg kritisch ben. En ondanks dat kritisch zijn zeg ik ook… petje af voor deze Epson ET 8550. Goedkopere inkt, minder kleuren en toch hele mooie afdrukken. Het kan dus echt wel. Of zou het stiekem dezelfde inkt zijn maar gewoon met een andere naam? Ik suggereer zomaar wat.
Mijn kritiek naar printer fabrikanten is dan wel vervolgens, "hey het kan dus wel!" Jarenlang is de inktprijs ongeveer gelijk geweest aan de prijs van vloeibaar goud. Daar ga je niet meer printers door verkopen. Hoe gek ik ook ben op zelf afdrukken van foto's de prijs is best wel een belemmering. Een echte exacte prijs kun je nooit uitrekenen. Omdat je niet kunt meten hoeveel inkt er precies voor een afdruk is gebruikt. Er is een Canon printer met bijbehorende software die dat wel kan. Maar die zit in een heel andere prijscategorie.

Los van het feit dat printen niet door veel mensen zelf gedaan wordt is door de prijsdaling van de printer en de inkt het zelf printen veel interessanter geworden. Deze Epson ET 8550 kan ik van harte aanbevelen. Print resultaten kan ik hier niet laten zien. Dat werkt niet op een beeldscherm. Die moet je zien, voelen en in je handen houden.

De Espon ET 8550 kun je kopen voor ongeveer 675 euro. Die prijs ligt eigenlijk iets te dicht bij de Epson SC P600 die 749 euro kost. Maar met de ET 8550 koop je ook nog meteen een kopieermachine en een scanner. Het is dus eigenlijk bijna een soort office printer berekent op meerdere taken. Gewone documenten ermee afrukken zou ik toch niet doen. Daarvoor is de inkt gewoon nog te duur. Ik zou hem alleen inzetten als foto printer.
Pluspunten:
  • Afrukken tot A3+ formaat (ook randloos)
  • Wifi aansluiting
  • Lagere printkosten
  • Goed printkwaliteit
  • Compact model
  • Nadelen:

  • 10x 15 cm afdrukken hebben geen rechte papierbaan (dit is echt heel raar)
  • De klep die er aan de voorkant electronisch uitschuift oogt voor mij erg fragiel.
Is dit dan de printer die je moet kopen? ja dat zou goed kunnen als je goed op de kosten wil letten. Er zijn betere printers te koop, maar deze Epson ET 8550 is ook gewoon erg goed. Mist iets aan nuancering soms, maar ik denk dat 99 procent van de gebruikers dat niet ziet.
Deze printer gewoon lekker gebruiken met origineel Epson paper, Premium glossy, glossy of semi gloss en je hebt een hele goede uitbreiding van je fotografische hobby. Epson papier is gewoon erg goed en altijd hetzelfde en daarom dus betrouwbaar. En je hoeft nooit te zoeken naar de juiste papier ICC profielen. Die zijn altijd al geïnstalleerd.

En daarna ga je een printcursus bij mij volgen. Want de instellingenvoor printer en in de software zijn heel erg belangrijk en lastig En dat vertelt geen enkele fabrikant je.
Resumé:
Mooie en goed printer voor een redelijke prijs. Het echt geld besparen begint met meer en vaker printen. Dat gaat je heel erg veel geld besparen.
Beoordeling: 8.5