Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

3800 euro door het putje heen

In stad A. volgt Corinne een opleiding tot fotograaf. Corinne was een poosje geleden een ietwat boos of teleurgesteld op/in mij. Ze twijfelde namelijk of ze een week bij mij cursus moest komen volgen of een echte officiele opleiding gaan volgen te A.
Ik heb Corinne de keuze gelaten. Ik ga niet zeggen:” Kom bij mij, kom bij mij, ik ben veel beter”. Dat doe ik niet. Anderen mogen dat over mij zeggen, maar ik ga dat niet over mijzelf zeggen. Corinne heeft dus uiteindelijk besloten om dan toch maar de officiele opleiding, met vakdiploma, te A gaan volgen voor 3800 euro per jaar. Is logisch toch? Je mag aldaar toch verwachten meer te leren dan dat ik je kan aanbieden in slechts vijf dagen tijd?

Vier maanden later kreeg ik een mail van Corinne met het bericht dat de opleiding zo enorm tegenviel. Ik heb haar geantwoord middels een mail terug dat ik dit heel erg vervelend vind en dat ik het min of meer wist dat de opleiding te A. niet echt goed is.
Waarom min of meer? Omdat ik het niet zeker wist. En ik ga geen dingen roepen die ik niet zeker weet. Dit heb ik ooit geleerd van een Japanse manager die mij heeft opgeleid. Hij zei altijd” Als je iets zegt zorg dan dat het waar is. Als je het niet zeker weet of niet helemaal waar is zeg dan niets! Want wat je zegt zal ik blind vanuit gaan. Dus zet me niet voor jan joker”. ( Even vrij vertaald vanuit het engels).

Dus nu kan ik zeggen, zeker van Corinne’s verhaal te hebben gehoord ( en ook van anderen) dat de fotografie opleiding te A. voor 3800 euro per jaar niet goed is. Ik zeg niet dat het slecht is, maar goed zeker niet. Tijdens een dag aanwezigheid krijg je maximaal een uur per dag les. De rest van de tijd mag je het in A. lekker zelf uitzoeken. Als je vraagt hoe je een flitser moet instellen, kreeg Corinne een antwoord waar ze helemaal niets mee kon. Wist de leraar het eigenlijk zelf wel? Corinne had gewoon verwacht dat als je een officiële fotografische HBO opleiding gaat volgen dat je dan ook alle technieken uitgelegd zou krijgen. Het is wel een opleiding met een officieel vakdiploma. Een timmerman wordt toch ook uitgelegd hoe je best kunt zagen en timmeren en veilen? En wanneer en waarom? Precies en zo moet het met fotografie ook zijn.

Maar ook deze opleiding gaat teveel uit van creativiteit in plaats van techniek beheersing. En als dat niet zo is, dan is de leraar gewoon te lui om techniek uit te leggen. Is er eigenlijk een interne controle op dat soort scholen. Wat doet de leraar eigenlijk tijdens zijn lessen? Corinne had in ieder geval genoeg pauzes en tijd om lekker een beetje rond te hangen.

Met toestemming van Corinne heb ik dit verhaal geschreven. Zij wil dat de mensen die dit lezen van tevoren gewaarschuwd zijn. Dat je weet wat je daar kunt verwachten. Als je de moeite hebt genomen om deze hele column te lezen, het gaat om de Fotovakschool te Amsterdam. Heel veel geld, voor heel weinig les. Heel vervelend voor Corinne en misschien nog wel vele ander cursisten daar te A.

Ik heb er geen boodschap aan dat deze opleiding zo slecht zijn werk doet. Corinne komt waarschijnlijk toch nog bij mij op cursus volgend jaar. Dit jaar was al vol. Maar eigenlijk is het toch van den zotte! Sorry Corinne, dat ik niet beter en eerder heb gewaarschuwd. Maar mijn taak is mensen leren fotograferen en niet om andere opleidingen af te kraken. Wat ik nu toch doe, maar het moet nu wel. Er zijn teveel klachten.
Corinne beraad zich op verdere stappen, zo boos is ze. Ze wil gewoon de fotografische techniek beheersen. Dat is alles. Dat mag je toch wel verwachten voor 3850 per jaar?

Inmiddels heb ik ook een reactie terug van Corinne op deze column en ze vindt het nog veel te vlak geschreven. Moet je nagaan!