Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Richard Avedon

Ook Richard Avedon hoort in het lijstje met belangrijke, goede en invloedrijke fotografen. Avedon was in zijn tijd een vernieuwende modefotograaf en daarnaast maakt hij ook vele portretten. In 2004 is hij overleden.
avedon-dovima-with-elephants1Lees de blog…

Welke camera kopen?

Recentelijk heb ik mijn Nikon D700 laten vallen en dus was hij kapot. Klinkt als een eufemisme, maar ik vertel het er voor de zekerheid er toch maar even bij. Inclusief de dure 24-70mm groothoek lens. Een topklasse objectief. Op zich een klein drama. Want zoals gewoonlijk keert de Franse verzekering niets uit. Ik mag van alles en iedereen iets kapot maken, maar niet per ongeluk iets wat van mij is. Dan ben ik zwaar de sigaar. Omdat ik professioneel ben is een beetje verzekering voor al mijn apparatuur die ik zelf gebruik gewoon niet te betalen. En gaat er iets een keer kapot door mijn eigen handelen is het nog maar de vraag hoe hoog het uitbetaalde bedrag zal zijn. En op die manier heeft verzekeren geen enkele zin. Niet mijn apparatuur in ieder geval. Als ik van jullie iets laat vallen is er niets aan de hand. Al laat ik er tien per dag uit mijn handen vallen... Of ik dan nog cursisten overhoud? Lees de blog…

Massa media

Er was eens een tijd...... dan ging je naar de kerk als je een afbeelding wilde zien. Afbeeldingen bestonden in die tijd alleen maar uit schilderijen. Schilderijen waren nog niet toegankelijk voor de gewone mens. De kerk had het alleenrecht hierop. Of je kunt stellen dat de kerk de enige partij was die zich dit kon veroorloven. De kerk kon haar eigen verhaal kwijt in schilderijen en dingen laten zien zoals ze het wilde laten zien. Dus wilde je als mens een keer een afbeelding zien dan moest je naar de kerk.Lees de blog…

Nikon Active D lighting

Al jaren vertel ik iedere cursist hoe belangrijk het is om een perfecte belichting te maken. Iedere keer weer vertel ik: "Haal zoveel mogelijk uit je camera in plaats van uit Photoshop. Hoe beter je basisplaat is, des te minder hoef je te Photoshoppen. Dan hou je meer tijd over om te fotograferen". Eén van de zéér belangrijke hulpmiddelen daarbij is Active D Lighting (NIkon, ADL) of Dynamic range optimalisation (Sony, DRO). Contrasten van potentiële onderwerpen en dus ook foto's zijn vaak te hoog. Hoger dan bijna alle camera's aankunnen. Vanaf dat moment wordt het behelpen qua belichten en moet je er maar het beste van zien te maken.Lees de blog…

UV filters

Vaak wordt er aan mij gevraagd of het verstandig is om een UV filter te gebruiken op een objectief. Altijd zeg ik nee. Des ondanks koopt degene die de vraag stelde toch bijna altijd een UV filter. Beetje raar, vraag het dan niet denk ik dan, maar op zich kan ik het wel begrijpen. De winkelier speelt slim in op jouw angsten. Lees de blog…

Fuji gaat knallern met de X-Pro1

Sedert enige jaren ben ik een verwoed Fuji fan. Daar merken jullie niets van omdat Fuji al tijden geen spiegelreflex meer in haar assortiment heeft. Er valt niet zoveel over te schrijven of te zeggen. En enkele jaren geleden ben ik ben zo stom geweest om mijn oude Fuji S5 Pro aan een oude vriend te hebben weggegeven. Dat doe ik nooit meer, wat een spijt heb ik daarvan gehad en heb ik nog eigenlijk. Want ik mis de kleuren van mijn Fuji camera. De Nikon D700 haalt het er niet bij. En andere camera’s ook niet, maar gedane zaken nemen geen keer, en nu maar wachten tot Fuji misschien ooit nog met een nieuwe spiegelreflex uitkomt.Lees de blog…

Kuiken met verschillende gezichten

Recentelijk heb ik een foto geplaatst op mijn Flickr account van een 3 dagen oud kuiken die haar moeder was verloren na een aanslag van de twee buurhondjes. Veel reacties op ontvangen, maar over het feit zelf wil ik het niet meer hebben. Nee ik wil deze blog wijden aan hoe je komt tot een foto kiezen die je zojuist gemaakt hebt. In dit geval van een zielig kuikentje. De sfeer die ik zoek zit al helemaal opgesloten in de de voorgaande zin. Lees de blog…

De waarde van EISA awards

Eisa awards zijn onderscheidingen die je als fabrikant kunt winnen met een gekozen beste Europees product van het jaar. Wie beoordeeld dat? Vijftig toonaangevende tijdschriften uit geheel Europa. De heren kiezen op het gebied van Foto, software, video en audio de in hun ogen beste producten die in het lopende jaar nieuw verschenen zijn op de markt. Als je als fabrikant er ééntje wint dan is dat heel erg leuk. De champagnefles gaat open op kantoor en later bedank je het tijdschrift, in jouw land wat je beste product heeft gekozen, met heerlijke Japanse Sushi.Lees de blog…

De beste beeldsensoren

Afgelopen week zat ik wat rond te struinen op de website van Dxomark en opeens zag ik iets heel opvallends! Waarom opvallend? Omdat ik veel tests schrijf over apparatuur die ik hier tijdens de cursus voorbij zie komen. Ik test echter puur en alleen met mijn ogen. Ik heb geen meetapparatuur en al zou ik het hebben, ik wil het helemaal niet meten. Ik kan toch kijken! Lees de blog…

Photo academy awards, de verliezers

Al heel wat blogs heb ik geschreven over het niveau van fotografie opleidingen. Ik erger er mij aan en wind me er over op. Voornamelijk omdat mensen die ervan dromen om ooit fotograaf te kunnen worden al kansloos zijn voordat ze begonnen zijn. Omdat ze de verkeerde opleiding kiezen of omdat er verkeerd wordt opgeleid. Dat is mijn statement. Lees de blog…

Het toch niet goede statief

Sinds enkele jaren schrijf ik over fotografische producten op mijn website. Voornamelijk om mijn cursisten te helpen om de juiste spullen aan te schaffen en niet geld uit te geven aan dingen waarvan ik al weet dat het niet goed is. Zie het maar als een soort extra service.Voorkomen is beter dan genezen. En zo is de afdeling camera advies op mijn website inmiddels best wel een aardige leidraad geworden voor wat wel/niet aan te schaffen. Lees de blog…

Portret cursus met één flitser

Eerder heb ik mij al redelijk kritisch uitgelaten over de firma Calumet. Ga ik nu niet doen ( zal ik uiteindelijk toch wel weer gaan doen, ik ken mijzelf) maar ik heb wel vragen.

A32B2267-0EB6-4E1E-AE82-BE8526722E94

Lees de blog…

Nikon komt met oude wijn in nieuwe zakken

Er wordt mij wel eens verweten, maar dit is eigenlijk het verkeerde woord, dat ik pro Nikon ben. Dat klopt wel ja, ik ben pro Nikon. Waarom omdat het goed is, doordacht en op vele punten net even iets beter of slimmer ontworpen. Voorbeelden te over, maar daar gaat deze blog niet over. Ik ga het niet hebben over het feit of Nikon beter is dan andere merken. Op andere merken ben ik kritisch en zo ook op Nikon. Maar heel vaak doen ze de dingen die ze moeten doen gewoon heel erg goed. Ze denken lang na, en overhaasten beslissingen nooit. Resultaat, hele goede producten. Maar nu probeert Nikon ons toch echt in het ooitje te nemen met hun nieuwe Nikon 1 systeem. Ik had hier al veel eerder een blog over willen schijven, na alle onzin producten van Olympus en Sony. Het is er niet eerder van gekomen, maar nu dan alsnog. Met dank aan de laatste bijdrage van Nikon. Lees de blog…

VVV Harderwijk blijft foto's stelen

Martin een cursist van mij koopt een nieuw objectief en gaat deze fijn een ochtend uitproberen op de Veluwe. Eerdaags gaat hij op safari en wil even vertrouwd raken met zijn nieuwe lange zoomlens. Heel goed Martin. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Hij schiet hele raken platen meteen al de eerste keer met zijn nieuwe objectief, zo goed dat het de VVV van Harderwijk ook is opgevallen.

ABDA6EAF-DF35-46A2-85F0-3C92F9A87DF8

Het bewijs!

Lees de blog…

Welke fotowinkel is goed?

Ik kijk naar mijn cursisten tijdens een cursus en één van hen vraagt aan mij :” Wat is een goede fotowinkel, kun je er één aanbevelen?”

Simpele vraag, maar een goed antwoord erop geven is niet zo simpel. Ik kan nagenoeg iedere vraag op fotografie gebied beantwoorden, maar deze niet. Ik antwoord dan ook „ ik ken er veel maar geen goede fotowinkels”. Ik zou het echt niet weten waar ik mijn cursisten met een gerust hart heen kan sturen. Waar mijn cursisten als volwaardige klanten worden gezien en behandeld. En niet allen als potentiële targets die geld op kunnen leveren. Vaak willen winkels wel de lusten maar niet de lasten van een klant. Een goed vriendin van mij is een soort opperhoofd bij een landelijk opererende retailer (Hema) en daar worden vele uitgebreide onderzoeken verricht, uitgevoerd en gekocht om erachter te komen wat de klant wil en die dus op hun wenken te bedienen. Veel onderzoeken naar wat een klant wil en wat die verwacht verwacht zodra de klant over de drempel van een Hema stapt. Lees de blog…

Canon heeft het koud

Als ik kijk naar Canon, zie ik dat het niet goed gaat. Canon is al een paar jaar ijskoud en zit in de koelkast

Canon-heet-in-de-ijskast

Lees de blog…

Neem je camera mee op vakantie

Er is een blogger die denkt verstand te hebben van fotografie. Hij schrijft elke week een stukje tekst en probeert de mensen te helpen bij hun fotografische ontwikkeling. Goed bedoelde tips die vaak kant nog wal raken, maar een redelijk groot publiek weet het wel te waarderen. Zoals ik schreef in mijn vorige blog, in het land der blinden is éénoog koning.Lees de blog…

In het land der blinden

Ik blaak van zelfvertrouwen na wederom enkele weken achter elkaar aan basis cursisten te hebben lesgegeven. Niet dat er iets mis was met mijn zelfvertrouwen, maar ik probeer altijd scherp te zijn en te blijven. Ook bij mij sluipt de twijfel er wel eens in. Zou dit beter kunnen, zou dat beter kunnen, is men wel tevreden en meer van dat soort nog niet specifieke vragen. Heel menselijk als je altijd probeert een zo hoog mogelijk kwalitatief product af te leveren. Lees de blog…

Focus advertenties

Focus magazine is bijna 100 jaar oud. Nog niet zo lang geleden was het een erg goed fotografie tijdschrift maar sinds Dirk van der Spek als eigenaar een stapje opzij gedaan voor een jonge frisse en dynamische marketingman is het een afglijdende schaal geworden. The man in charge weet alles van events, computerbladen, plannetjes maken, social media, crossmedia platforms en doelgroepen opbouwen, maar niets van fotografie. Het motto van de persoon is:” Show me the money. De man zegt het zelf in een interview. Dan weet je al bijna genoeg, maar kom op Patrick, niet te snel oordelenLees de blog…

Kate Moss met drie vingers

Fotograferen doe ik het liefst zo puur mogelijk en dat is wat ik al mijn cursisten ook leer. Doel is de uiteindelijke foto geheel uit de camera laten komen zoals het bedoeld is. Een heel klein beetje nabewerking mag en kan af en toe. Bijvoorbeeld een beetje de histogrammen aanpassen, misschien nog wat bijsnijden en eventueel een horizon nog wat rechter zetten. Maar daarmee moeten de nabewerkingen eigenlijk wel klaar zijn. Moet je toch nog meer doen dan is de foto niet goed gefotografeerd. Zo zag ik zeer recentelijk (dank aan E.J.) onderstaande foto van Kate Moss en haar dochter.

Kate Moss totaal

Lees de blog…

Professionals hebben last van amateurs

Ik verwonder mij regelmatig over het volgende:
Steeds vaker lees ik in blaadjes, forums en andere plekken dat professionele fotografen last hebben van goedwillende fotograferende amateurs. Oeps... dat is vervelend. Dat is niet fijn al die amateur fotografen die aan broodroof doen. Want dat is waar de de professionele fotograaf zich aan ergert. Als jij als professional minder gaat verdienen omdat amateurs het voor minder geld doen of zelfs voor niets dan is dat ergerlijk of irritant. En verdien je zo weinig met je fotografie dat je honger begint te krijgen dan gaat het niet goed.
Lees de blog…

Ikea is als bier zonder alcohol

De Ikea kent een grote fotolijsten, schilderijen en foto afdeling. En Ikea is zo groot en zo bekend dat je bijna je mag afvragen of er iemand in Nederland is die niets van de Ikea in zijn huis heeft. In principe levert de Ikea prima spullen en de kastjes zijn tegenwoordig een stuk beter en makkelijker in elkaar te zetten vergeleken met de tijd dat Youp probeerde Buckler en Ikea het leven zuur te maken. Of zouden dankzij Youp de kastjes beter in elkaar te zetten zijn? Lees de blog…

Lesje fotografie geschiedenis

Algemeen wordt aangenomen dat Daguerre (Fransman) de eerste foto ter wereld heeft gemaakt. Dat zou in 1838 zijn geweest. Best al een tijdje geleden. Dat jullie nu fotograferen hebben jullie te danken aan deze meneer. Niet de uitvinder van de fotografie, maar wel man van het uitvinden om op een snellere manier te kunnen fotograferen. Een gemiddelde belichtingstijd van 8 uur is niet echt heel erg werkzaam. Stel je voor dat je dan nog een belichtingstrapje van mij moet schieten. Lees de blog…

Cijfers en interpretaties

Een jaar is weer voorbij. Tijd om terug te blikken en vooruit te kijken. Wat kan beter, wat kan anders en ga zo maar door. En dat geld niet alleen voor de cursus die ik organiseer en geef, maar ook voor de lunches, het vervoer, de onderkomens, waar kan ik mijzelf in verbeteren. En dan ook de websites. Alles kan altijd beter is mijn motto en doelstelling. Lees de blog…

Ansel Adams

Ansel Adams ( 1902 - 1984) was een Amerikaans fotograaf. Beroemd geworden door zijn landschappen gemaakt in Amerikaanse natuurparken. Loop een willekeurige poster winkel binnen en er hangt of staat wel een Ansel Adams. is het daarom goed? Nee, niet daarom. Wel omdat hij grensverleggend bezig is geweest met de fotografie naar een hoger niveau te tillen. Alles wat hij deed was gericht op het maximale uit de foto te halen, in die tijd nog een negatief. En in een tijd dat de te gebruiken materialen nog niet zo goed waren, heeft hij zelf een aantal hulpmanieren ontwikkeld om toch tot maximale resultaten te bereiken. Lees de blog…

Foto's die niemand kan maken

Pretentieuze titel? Nee echt niet. Misschien is het je ontgaan, misschien ook niet, maar Nederland heeft sinds een maand een astronaut in de ruimte. Zijn naam is André. Niet onze Andé, die zit gewoon ergens in Oost Azië. Nee nu gaat het over André Kuipers. Wat is hier zo leuk aan behalve dan dat hij een half jaar gewichtloos door de ruimte heen zweeft?Lees de blog…

Kodak tragedie

Kodak_logo_history


Naar het zich laat aanzien gaat Kodak binnen enkele weken failliet. Ongelofelijk dat dit kan gebeuren. Kodak de gigant, eens zo groot en populair dat zelfs Simon and Garfunkel er een liedje over zongen. Kodachrome, de legendarische dia film die van 1935 tot 2010 bestaan heeft. Nu is een film voor fotografie tegenwoordig een zeldzame zaak geworden. Op het eerste gezicht lijkt dit het grootste probleem voor het huidige Kodak, maar er is of was veel meer aan de hand.

Lees de blog…

Film: The Bang Bang club

Ik heb een film gezien en vind dat jullie die ook moeten zien. The Bang bang club. Een film over fotografen. Een harde film over vier fotografen die het nieuws fotograferen in het zeer onrustige en gevaarlijke Zuid Afrika in beeld brengen nog voordat apartheid werd afgeschaft. De vier fotografen, Kevin Carter ( Winnaar Pulitzer prijs), Greg Marinovich (winnaar Pulitzer prijs), Ken Oosterbroek en Joao Silva fotograferen de rellen, moorden en wantoestanden in de zwarte townships. Met gevaar voor eigen leven. Lees de blog…

Spyder elite kalibreren

Zoals je al hebt kunnen lezen op mijn pagina’s camera adviezen en als je verder gaat naar de kallibratietesten kom je uit bij de Spyder Elite. Wanneer je deze test hebt gelezen zul je wel begrepen hebben dat ik niet enthousiast ben over de producten van Datacolor.
Nu is Datacolor serie 4 aangekondigd. Deze 4 serie komt eerdaags op de markt en is volgens de Amerikaanse fabrikant 26% beter. De Spyder 3 serie is een matig product. De producten van Xrite kalibreren veel en veel beter. Dus als je 26% beter bent geworden uitgaande van een matig product dan is het nog steeds niet goed.
Of als ik anders zou redeneren, dan was de 3 serie maximaal 74% goed. Ervan uitgaande dat de 4 serie perfect is. En dat laatste geloof ik niet.

spyder4_pro3

Lees de blog…