Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

De hele wereld is mijn studio

Mijn studio is eigenlijk te klein. Deze mag sowieso wel 10 keer groter worden om mee te beginnen. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel. Als de studio te klein is moet ik er wel op uit. Naar buiten of ergens anders naar binnen. De inmiddels vele tassen en koffers mee in de auto of op de motor de wijde wereld in. De hele wereld is mijn studio en dan maak je de leukste dingen mee. Binnen in je droge en veilige studio blijven is te makkelijk en saaier. In een studio is het veel makkelijker om foto's te maken. Buiten in de echte wereld daar gebeurd het! Daar worden de mannen van de jongens onderscheiden.

_DSC3148

Lees de blog…

Photokina stopt

Auw, dat doet pijn! De Photokina stopt ermee. Hoe kan dat toch? Corona? Internet? Fotografie minder populair? Onze zuinigheid en wens verkeerd geïnformeerd te worden? Of een beetje van alles. Lees de blog…

De lekkerste soep maak je zelf

Wat doe je liever? Zelf lekkere soep maken of een pak soep openen en pretenderen dat je het zelf gemaakt hebt?

Bij ons in de tuin staat Pat's pit. Sommigen zien het als een BBQ men's cave, ik zie het als een hobby. Lekker koken waar dat dan ook uit mag bestaan. Groenten, vlees komt, en veel met kruiden werken om altijd iets te maken wat hoog op smaak is. En misschien maak ik nog wel het liefste soepen in mijn Dutch oven hangende boven de gloeiende houtskolen. Mijn specialiteit/voorkeur is Japanse ramen soep. En dan maak ik alles zelf, van bouillon tot aan de toppings toe. En het leukste van ramen soep is, er zijn geen regels. In principe kan alles. Het kost wat tijd, een dag of twee als ik het echt goed wil doen maar dan heb je echt iets lekkers. Ho, hoor ik je nu denken wat heeft dit nu met fotografie te maken? Nou alles.

IMG_20180707_183646

Lees de blog…

Portret fotograaf Platon, vaak is iets niet wat het lijkt

Bijna alle fotografen in deze rubriek van Patrick Kijkt zijn voorbeelden of inspiratie voor mij. En nu een keer niet. Voorbeelden van fotografen kunnen op verschillende manieren komen aanwaaien. In dit geval is het een antwoord op een vraag van iemand die deze stijl van fotografie graag zou willen beoefenen. Dat kan. Alleen kan ik hier geen fotografische les van maken. Waarom niet? Omdat wat je te zien krijgt fotografisch niet mogelijk is. En dat is ook een les. Uitgaande van wat ik altijd doe: Echte fotografie zonder nabewerking. Niets meer en minder dan dat. En het is ook weer een les kijken. Heel goed kijken en leren.

Schermafbeelding 2020-10-12 om 20.13.40

Lees de blog…

Barbara Casandra A.K.A. Babs

Exact vandaag zestien jaar geleden trouwde ik met haar. En morgen zou ik het zo weer doen. Deze blog heeft weinig met fotografie te maken en toch ook weer alles. Want zonder Babs zijn er geen Digitale Fotografie Vakantie cursussen. Ere wie ere toekomt. De vouw van wie ik hou verdient het wel eens om extra in het zonnetje gezet te worden. De leukste, liefste en knapste vrouw. (zo, ik hoef vanavond niet op de bank te slapen)

IMG_6428 (1)

Lees de blog…

Fuji for driving and Nikon for putting

Wat gaan we golfen? Nee, maar ik ga er wel een vergelijking mee maken. Het is een veel gebruikte vraag/opmerking in de golf wereld. Driving for the show and putting for the money. Ik ga hem verder niet uitleggen, maar wel als vergelijk gebruiken. Standaard heb ik twee camera sets. 1 van Fuji en 2 van Nikon. De Nikon is als laatste gekocht dus dan gebruik je die uiteraard in eerste instantie meer. Daar komt nu een kentering in. Ik gebruik beide ongeveer evenveel. De een om lekker mee te spelen en de ander om geld mee te verdienen. Dat is een groot verschil. Met hieronder een veilig Nikon plaatje.

_DSF4200

Lees de blog…

Het heeft geen zin meer om Cactus te kopen

Jarenlang was ik een groot gebruiker en best wel fan van het merk Cactus. Opvallend was echter wel dat na ongeveer september 2018 er niets nieuwes meer uit de fabrieken van Cactus is gerold. Tijd om dat eens uit te gaan zoeken. En hoe goedkoop licht net zo mooi kan zijn als duur licht.

_DSF9257

Lees de blog…

Ik heb een aanbod voor jullie

Fotografie is flexibel omgaan met typische onderwerp problemen. Dat kan ik erg goed. Het Corona virus zorgt ook voor problemen. En daar wil ik ook flexibel mee omgaan.

Ik wil jullie een aanbod te doen waar jullie echt iets aan kunnen hebben. Extra les en begeleiding. Niet via de gebruikelijke weg maar via het internet op een apart web site genaamd Flickr. Waarom? Omdat het Corona virus ons hard raakt. En als ik niets doe gaan wij grote problemen krijgen. Ik vraag jullie niet om mij te helpen (beetje wel), maar om extra les te nemen. Voor extra inspiratie, oefeningen, begeleiding en waar je je vragen kwijt kunt en voor het verhogen van je fotografische niveau. Mooie deal? Lees de blog…

Wat moet ik kopen?

Dit is altijd de meest gestelde vraag aan mij. Mijn tijd is beperkt. Lesgeven, commercieel fotograferen, vader en man zijn. En dan is mijn dag wel zo ongeveer gevuld. Oh ja, ik heb ook nog een groot terrein met huisjes te onderhouden. En Bbq-en motor rijden vind ik ook heel erg euk. En oh ja, ik heb ook nog een flickr web site waarop ik geïnteresseerden extra les geef. Dus daar moet ik iets aan doen. Lees de blog…

Henk één der laatstse fotografische Mohikanen...

Een vriend en vakman is heen gegaan. Een man met een volkomen leven. Niet makkelijk maar wel echt geleefd. Henk was als fotograaf één van de laatste in zijn en mijn soort fotografie. Alleskunners of noem hem een Mohikaan. En nu is Henk dood. Ik ben er ziek van en doet mij ook wederom beseffen dat aan alles een einde komt. Mohikanen zijn er bijna niet meer. Henk was er één van. Dit is mijn eer betoon aan hem, een vriend en fotograaf.

_DSF3571

Lees de blog…

Boek "Een pacifist aan het front"

In 2017 schreef ik al een blog over Cor. Het feit dat ik twee keer over dezelfde fotograaf schrijf is wel bijzonder. Dan moet er echt wel iets aan de hand zijn. Goed of slecht. In dit geval alleen maar goed. Ik ben zo trots als een pauw op Cor. Zijn boek is al enige tijd af. Ik kwam er alleen niet aan toe om er een blog over te schrijven. Dit boek en Cor verdienen gewoon veel aandacht.

Voorkant

Lees de blog…

Smaak met kleuren

De laatste tijd vallen mij een aantal dingen extra op die ik al lang wist. Het gaat over smaak en het gaat over kleuren. Zijn wij als mensen voorspelbaar? Lees de blog…

Schoolfotografie 2.0

Jaren heb ik naar het onderstaande moeten kijken. Schoolfotografie gemaakt door ongemotiveerde en slechte fotografen. Waarom? Als je iets doet, je werk bijvoorbeeld, dan doe je het toch met een zekere mate van passie?
Er valt goed geld te verdienen met schoolfotografie. Ook als je het niet goed doet. Want iedereen koopt toch wel. Wat zal het worden als het veel beter wordt gedaan?
Janna allesLees de blog…

Van fouten maken word je goed

Heel vaak en heel veel hebben mensen last van angst om fouten te maken. Ik zeg weg met die angst, gooi het weg. Je gaat ze toch wel maken, dus waarom zou je er bang voor zijn? Luid het oude spreek woord niet: " waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt". Het is een oude waarheid die helaas grotendeels vergeten is in deze tijd waar alles goed of nog liever perfect moet zijn. Het liefst in één keer. Ik noem dat naïef en onwerkelijk. Ook ik heb in 43 jaar fotografie nog nooit een perfecte foto gemaakt. En toch ben ik erg blij mede omdat ik geen perfectie nastreef en fouten maken een heel belangrijk onderdeel is van het fotografische proces. Lees de blog…