Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

UV filters

Vaak wordt er aan mij gevraagd of het verstandig is om een UV filter te gebruiken op een objectief. Altijd zeg ik nee. Des ondanks koopt degene die de vraag stelde toch bijna altijd een UV filter. Beetje raar, vraag het dan niet denk ik dan, maar op zich kan ik het wel begrijpen. De winkelier speelt slim in op jouw angsten.
Het gebruik van een UV filter kan op zich geen kwaad. Het is niet heel erg als je er wel één gebruikt. Want één ding is zeker, je foto's worden er in ieder geval niet beter van. In geen enkel opzicht. Ik ga dat eens duidelijk proberen uit te leggen.

Het doel van een UV filter is het beschermen tegen UV licht. Iets wat altijd in licht aanwezig is. Vroeger waren films gevoelig voor UV licht. Toen had het dus nut. Met digitale camera's heeft het geen enkele zin om een UV filter voor je objectief te kopen. Want de beeldsensoren van digitale camera's zijn niet gevoelig voor UV licht. UV staat overigens voor ultraviolet licht. Vroeger kon dat met film fotografie heel soms de foto iets blauwer doen tonen zonder gebruik van een UV filter. Zoals geschreven, met digitale fotografie speelt deze kleurfout geen enkele rol omdat je beeldsensor niet gevoelig is voor ultraviolet licht. Ook niet een beetje.

Zo klaar, einde probleem en uitleg! Dat was het dan weer.
Nee,niet helemaal. Er is meer. Ik ga zelfs nu uitleggen waarom het zelfs slechter is om ze wel te gebruiken. En ook de mensen die in RAW fotograferen hebben het niet nodig. Omdat ze toch niets met kleuren doen tijdens het fotograferen. RAW fotografen doen alles pas achteraf dus voor hen heeft een UV filter nog minder zin. Bijna het toppunt van humor. Een RAW fotograaf met een UV filter op zijn/haar lens. Het is remmen en gas geven tegelijk. Niet goed en het toppunt van onwetendheid.

UV filters doen namelijk eerder slechte dingen dan goede. Bij gebruik van een UV filter heb je een veel grotere kans op flare. Licht wat uitwaaiert in je lens en lichtvlekken in je foto oplevert. Niet fijn om naar te kijken en nog moeilijker weg te halen door middel van nabewerking. Ook is er een grotere kans op ghosting. Licht dat ergens anders in je foto terugkomt terwijl het licht helemaal niet in beeld was. Ook niet fijn. Gebeurd meestal in donkere omstandigheden.
En daarnaast kunnen goedkopere UV filters ook nog zorgen voor chromatische aberraties ( kleurverschuivingen) en het kan ook ten koste gaan van scherpte als het filter niet exact vlak ligt in de houder en/of niet goed op de lens is opgeschroefd. Kortom vele nadelen.

Vaak wordt er aan mij gevraagd of het verstandig is om een UV filter te gebruiken op een objectief. Altijd zeg ik nee. Des ondanks koopt degene die de vraag stelde toch bijna altijd een UV filter. Beetje raar, vraag het dan niet denk ik dan, maar op zich kan ik het wel begrijpen. De winkelier speelt slim in op jouw angsten.
50 UV filters
Bovenstaand zie je een camera waar 50 UV filters zijn opgeschroefd. Dan zeg jij of denk jij:" dat slaat helemaal nergens op!" Nou dat zou ik niet al te hard zeggen of denken. Als, dit is een stelling: wanneer een UV filter helemaal niets doet voor je beeld , geen negatieve effecten in ieder geval, dan zou je dus met gemak 50 UV filters erop moeten kunnen schroeven. Niemand die het doet, dat weet ik ook wel. Maar om het uit te leggen is het wel een goed voorbeeld. Rechts zie je het resultaat van een foto gemaakt zonder een UV filter en een foto met de 50 UV filters erop.

Je ziet overduidelijk een verschil. Als je dit niet ziet dan hoef je niet eens met fotografie bezig te zijn. Is dit sluitende bewijsvoering? Nee en daar gaat het mij ook niet om. Ik wil aan iedereen die het wil weten uitleggen dat het kopen van een UV filter totaal geen zin heeft. Dat ding doet helemaal niets. Met 1 erop is er nog niet zoveel aan de hand. Je foto wordt er in ieder geval niet beter van, maar wel eerder slechter. En doe je dat 50x zoals in het voorbeeld dan zie je dat een UV filter wel degelijk invloed heeft op de uiteindelijke foto. Ook 1 UV filter maakt je gemaakte foto slechter in plaats van beter. En het beschermen van je dure objectief?

D19A4670-D131-41D6-B160-D37A7964130E

Moet je hem nu wel of niet kopen?

Ik zeg van niet. Zijn er dan helemaal geen redenen om een UV filter te kopen?Nee ik weet er geen één. Of het vuil nu op je UV filter of op je voorste lens terecht komt, dat maakt geen verschil. Ja maar zeg jij dan, een UV filter beschermt wel tegen krassen! Nee ook niet. Dat doet een goede zonnekap. Die beschermt tegen krassen op je voorste lens deel. Niet een UV filter. Investeer in een goede zonnekap. Dat is veel slimmer. Een UV filter doet niets, echt helemaal niets.

Het voorbeeld hiernaast slaat dan ook nergens op. Met een goede zonnekap op je objectief was dit helemaal niet gebeurd. En die zat er echt bij, bij deze Canon lens. Maar als je hem niet gebruikt...?Ja dan krijg je dit.

Het enige nut wat een UV filter tegenwoordig nog heeft is dat de winkel er fantastische marges op kunnen maken. Ze verkopen ze aan jou inspelende op je angsten. En inspelen op angsten van consumenten is een slecht gegeven om verkoop te bewerkstelligen, maar het gebeurt wel. 90 van de 100 cursisten trappen erin. Zelfs nadat ze het aan mij gevraagd hebben. Patrick heeft het zin een UV filter op mijn lens? Nee het heeft geen zin. En toch kopen uiteindelijk, uit angst. Ik begrijp die angst helemaal, maar het is een ongegronde angst.

Dus koop ze niet meer. Besteed je geld liever aan een goede zonnekap.