Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Fuji camera vervangen

Nog niet zolang geleden heb ik de Fuji X-T3 gekocht. Mijn X-T1 was/is zo goed als op over en uit. Dat is niet erg na zeer intensief gebruik. Wat wel erg is, is dat ook ik na een overstap erg moet wennen. Waar ik jarenlang precies wist wat het eindresultaat zou worden met mijn X-T1, ging het ineens een stuk minder goed met mijn X-T3. Deze verraste mij. In eerste instantie niet positief. Ik heb het een en ander uitgeprobeerd en getest en nu weet ik weer waar ik sta en wat ik mag verwachten van de X-T3. De aanleiding was de onderstaande foto.

Parry

Op zich ben ik prima tevreden over foto. Hoe alles en iedereen erop staat en ook qua licht. Maar… de kleuren en de doortekening van de donkere partijen waren totaal anders dan ik verwacht had. Vergeleken hoe ik het gemaakt zou hebben met mijn oude X-T1. De schaduwen waren meer open dan gewenst. En de kleuren veel vlakker en valer dan normaal. Het was mij meteen duidelijk dat de Ns stand op de X-T3 anders werkt dan de Ns stand op de X-T1. Minder contrast en valere kleuren.
En op zich is het allemaal eigen schuld dikke bult. Ik had de X-T3 al een dikke maand en had er nog nauwelijks mee gefotografeerd. Ik was meer bezig geweest met de "nieuwe" oude Hasselblad. Om daarmee lekker te spelen en dingen uit te proberen. Dat ik verrast werd door de X-T3 was volledig mijn eigen schuld. Dan had ik er maar meer mee moeten werken de afgelopen maand. Dan was ik er eerder achter gekomen. En nu met een foto voor het echte, kwam ik ineens niet lekker uit.

Met de oude X-T1 fotografeerde ik het meest op de Ns stand. Mooie contrasten en lekkere kleuren. Met de X-T3 zal dit anders worden. Omdat Fuji heel duidelijk de hele schaal qua kleuren en contrasten verschoven heeft naar beneden. De Ns stand op de X-T3 is beduidend zachter qua kleuren en contrasten. Misschien komt het omdat de X-T3 een iets groter dynamisch bereik heeft qua contrasten, dat verklaart echter niet de veranderde kleuren. Dat is echt een keuze van Fuj zelf geweest. Om alles iets meer terug te brengen qua hoeveelheid verzadiging van kleuren. En ja, die waren af en toe wel erg hoog. En daarom zijn de kleuren allemaal en per kleurstand iets naar beneden bijgesteld. Goede keuze denk ik.

En nu het vergelijk:

, Xt3
Fuji X-T3

X-T1-2
Fuji X-T1

Xpro1
Fuji X-Pro1


Je kunt met eigen ogen zien hoe groot het verschil is tussen de X-T3 en de X-T1. Belichtingen en alle andere instellingen waren identiek. Ns, geen DR, zelfde ISO, zelfde belichting en ga zoo maar door.
Het zijn twee behoorlijke andere foto's geworden. Kijk hoe bij de X-T3 de kettlebell handvaten loskomen van de achtergrond en bij de X-T1 vastlopen in de achtergrond. Met andere woorden, met de X-T3 kun je gemakkelijker hoge contrasten overbruggen. Niet dat dit een hoog contrast is, maar zwart op zwartblijft los van elkaar bij de X-T3 en niet bij de X-T1. De X-T3 kan dus genuanceerder contrasten weergeven. Dus heeft die een hoger dynamisch bereik.

De kleuren van de handschoenen (rood) zijn feller in de X-T1 foto. Kijk je naar de blauwe voorgrond dan is het echt heel erg groot het verschil. Hoeveel blauwe en lichter de voorgrond is van de X-T1. Ik heb al mijn instellingen nog eens goed nagekeken, maar het is echt de zelfde belichting en dezelfde instellingen. Kortom de X-T3 is genuanceerder dan de X-T1.

Lekker dan! Kan ik weer mijn cursus gaan aanpassen. Komt er een cursist met een X-T1 dan moet ik iets anders adviseren hoe het beste te beginnen met zijn/haar camera dan een cursist die binnenkomt met een X-T3. X-T2 kan ik niet vergelijken, want die heb ik nooit gekocht. Maar in mijn fotografisch geheugen ligt die ongeveer gelijk aan de X-T1.

Pak ik nog even de foto erbij van de X-Pro1 dan is het opvallend hoe die overeenkomt met de foto gemaakt met de X-T3. Ik zie wel wat verschillen, maar niet groot. Fuji lijkt dus een beetje op weg te zijn naar terug naar af. Wat zachter en genuanceerder. En dat was precies mijn kritiek op Fuji de laatste drie jaren. Het werd steeds harder en minder genuanceerd. Het lijkt erop dat Fuji weer de goede weg in ingeslagen. De X-T2 blijf ik een draak van een camera vinden. In vele opzichten.

Ik ben hier dus wel blij mee. Ondanks dat ik best nog een aantal kritiekpunten blijf hebben op de X-T3. Histogram is volkomen onbetrouwbaar. Dat is en blijft zo. Maar gelukkig hebben ze bij Fuji wel een verbetering gevonden in de vorm van knipperende delen in een foto voordat je hem maakt ter waarschuwing van overbelichting. Waarom dan het histogram nog steeds niet verbetert is blijft mij een raadsel. Waarom wel het ene en niet het andere verbeteren?

Scherpte
Op dit punt de camera's met elkaar vergelijken is ook een verrassing.

scherpte-X-t3
Scherpte X-T3
X-T1-scherpte
Scherpte X-T1
scherpte-X-t3
Scherpte X-Pro1

De scherpte verschilt nauwelijks van elkaar. Dat vind ik opvallend. Zeker als je bijvoorbeeld de X-T3 met de X-Pro 1 foto vergelijkt. Ik zeg: zoek de verschillen. Met de X-T1 is iets lastiger te vergelijken omdat die er gewoon ook qua belichting er anders uitziet. De 26 miljoen pixels van de X-T3 leveren niet echt meer scherpte op dan met de 16 miljoen pixels van de X-Pro1. Ik vind dat opvallend. Zouden de objectieven de belemmerende factor zijn? Fuji is ontzettend scherp vergeleken met alle andere camera merken. En ik klaag ook echt niet. En toch is het opvallend. En op zich kan ik het gedeeltelijk theoretisch welk verklaren. Meer pixels op een zelfde formaat oppervlak is altijd moeilijker. Meer pixels betekent dat ze kleiner moeten worden, anders past het niet. En als ze kleiner worden dan is verlies van scherpte, contrast, kleurechtheid altijd een factor die gaat plaatsvinden. Kennelijk heeft Fuji wel weer trucs toegepast om dat verlies op te vangen. Daardoor is het niet minder scherp of slechter. Het is allemaal verwaarloosbaar en mij maakt het niet uit, maar het was wel een constatering. Voor de echte scherpte hoef je geen andere Fuji camera te kopen. Het lijkt erop dat Fuji aan zijn max zit.

En nu weer verder wennen aan mijn nieuwe X-T3. De voorspelbaarheid van resultaten zoals ik die had met de X-T1 is even weg. Maar ik ben alweer wat wijzer geworden. Onderstaande foto is op standaard gemaakt. Dat zou ik normaal gesproken nooit hebben gedaan met de Fuji X-T1. Dan zou alles veel te hard en te koeuurijk zijn geworden. En de zwarten aan alle kanten dichtlopen zonder ook maar een beetje controle erover te kunnen verkrijgen. Nu heb ik het wel gedaan door de les van de eerste foto uit deze blog. En zo krijg ik stapje voor stapje mijn camera in mijn vingers. Fouten maken en beter worden. Verrast worden door de techniek, het je realiseren en beter worden. Wat dat betreft is een andere camera kopen het begin van een heel proces. Daar ben je niet zomaar mee klaar.

En zo stap voor stap je camera onder controle krijgen en leren kennen. Mijn advies is: Koop niet te vaak een nieuwe camera.