Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Grote maten fotografie

Iedereen heeft het recht om mooi om de foto te staan. Groot, klein dik of dun, mooi gefotografeerd worden is een recht vind ik. Maatje 34 en 36 kan iedereen wel leuk fotograferen, maar vanaf maatje 40 wordt het wat anders. Overal ter wereld bestaan grote maten. Meer dan 50% van Nederland blijkt uit onderzoek te zwaar te zijn. Dus even opletten! Je zou wat aan dit blogje kunnen hebben. Tenzij je nooit verder komt met je fotografie dan maat 36. Dan mag je deze overslaan.
Zo moet het niet
Babs, mijn vrouw heeft eigenhandig in Nederland en een paar landen erom heen nagenoeg alleen de grote maten modellen markt ontwikkeld. Een prestatie van formaat en dat bedoel ik niet verkeerd. Grote maten modellen worden tegenwoordig ook plus size modellen genoemd. Tot begin jaren 90 was er totaal geen markt voor modellen met grote maten. Dus die zag je ook nooit terug in de bladen als vrouw. Je zat met je maatje 40, 42 of meer altijd naar die nare magere kippetjes te kijken die ook altijd nog eens 20 jaar jonger waren dan jij. Daar word je als vrouw over het algemeen niet echt vrolijk van

Gelukkig was Babs er en met haar nog enkele andere modellen. En de plus size dames maakten wat beweging in de conservatieve modebranche. Kledingmerken begonnen echter in te zien dat wat en hoe ze hun kleding lieten zien niet echt aansloot bij de doelgroep. En dus gingen ze ietsje meer aandacht besteden aan de omvangrijkere doelgroep van grotere maten. Niet omdat ze "grotere" dames zielig vonden, maar puur om marketing redenen. Grotere doelgroep geeft meer kans op meer geld verdienen. Eindelijk kon de dame met een paar kilootjes meer om van te houden zich eindelijk wat makkelijker identificeren met het gene wat ze te zien kreeg in de mode tijdschriften. Daarvoor was het altijd: "leuk jurkje, maar die pas ik toch nooit".

Enfin, ik begon deze blog met een foto uit een speciaal tijdschrift wat Babs mijn vrouw in Frankrijk had gekocht. Een blaadje van Marie France speciaal voor de grote maten vrouwen in Franstalige gebieden. Ja want ook in Frankrijk zijn er wel degelijk vrouwen met een wat voller figuur. Wanneer je in Parijs bent krijg je er een verkeerd beeld van Franse vrouwen. Parijs telt niet mee. Buiten Parijs komen er veel meer grote maten dames voor.

Ik bladerde wat in het door Babs gekochte magazine en ik schrok van de fotografie. En Babs had precies het zelfde gevoel. Jemig, wat waren de afgebeelde dames allemachtig slecht gefotografeerd. Worden er speciaal de slechtste fotograferen ervoor uitgezocht of zo? En vaak is het zo gesteld met de fotografie van plus size modellen. In Nederland was er een magazine Big and Beautiful. Ik weet niet of het nog bestaat. Ik weet ook niet of de fotografie nog steeds zo slecht is, ik heb het magazine al jaren niet meer gezien. Maar mijn hemel, daar stonden destijds ook foto's in!! Het leek wel een wedstrijd hoe lelijk kun je iemand fotograferen.
Marie-france-2-voorbeeldZo ook niet
Zo moet het dus niet!

Dat het afgebeelde meisje wat voller is, is duidelijk. Daarom staat ze ook in dit blaadje als model. Helemaal goed. Dit kan echter zoveel mooier, flatteuzer en beter . Een mens, vrouw of man met een maatje meer, fotografeer je niet recht van voren. De persoon wordt daardoor onnodig breder. Zorg er ervoor dat je een voller model wat laat draaien in de heupen. Niet recht van voren maar het model moet iets draaien. Het model wordt daar bijna de helft slanker van. Wanneer de heupen draaien, draait het bovenlichaam automatisch mee. Iedere foto wordt door deze kleine truc stukken beter. Voor de kijker en het model zelf. Zittend of staand, man of vrouw,het maakt niet uit, maar laat je model iets draaien.
zo-wel
En zo kan het dus ook. Maatje 44 maar je ziet het niet. En al zie je het wel, het ziet er gewoon mooi en charmant uit. Een andere truc die goed werkt is aansnijden tijdens het fotograferen. Niet alles laten zien, maar slechts een gedeelte. Wat je niet ziet is er niet. Of noem het wat je niet laat zien. Het werkt in ieder geval wel. In plaats van een hele arm laat je slechts de helft van de afgebeelde arm zien. En dat doe je direct tijdens de opname zelf. Dus niet croppen achteraf, maar direct fotograferen zodat het model zo voordelig mogelijk op de foto komt.
aansnijden-2
En dan is er nog altijd de kracht van licht. Met licht kun je ook heel veel doen. Wat je wilt laten zien zet je in het licht en wat je niet wilt laten zien houd je in de schaduw. De uitzondering op de regel als het ware, maar dan moet je actiever met je studiolicht gaan werken. Misschien is dit nog wel de beste oplossing. Het is er, maar je laat het niet zien. De basis van fotografie. Wat laat je zien en wat laat je niet zien? De altijd wederkerende vraag.
Babs-licht-weglateb
Je ziet dat het model niet de heupen heeft gedraaid. In principe zou het model als vol en veel kunnen overkomen. Dat is niet het geval door gebruik en plaatsing van het studiolicht. De rechterkant blijft grotendeels in de schaduw. En ondanks dat je recht tegen een wat groter model aankijkt ziet het er niet zo uit. Er zijn nog meer trucks en tips, maar ga eerst dit maar eens oefenen.

1. Heupen draaien
2. Aansnijden in benen/armen/buik/billen
3. Laat door plaatsing van licht minder zien.

P.s. Voor zover ik weet heeft Babs geen probleem ermee dat ik foto's van haar hier gebruikt heb. Ze heeft er jarenlang een hele goede boterham mee kunnen verdienen. Wanneer andere modellen nog een worteltje namen om hun lijn te behouden, at Babs nog een koekje extra om hetzelfde te bereiken. En ze staat er veel mooier op dan haar collega's.