Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

To print or not to print

Ik heb er lang tegenaan zitten hikken, maar nu doe ik het toch. Jarenlang verbaas ik mij, irriteer ik mij zelfs aan slecht geschreven artikelen, blogs en websites. Al meerdere jaren denk ik dan: “ach laat ze toch lekker, ze weten niet beter”. De berg onzin verhalen wordt echter groter en groter. En nu moet ik echt er iets over schrijven. Er zijn teveel mensen die doen alsof ze verstand van fotografie hebben. En naarmate ze beter gelezen worden gaan ze bij gebrek aan kennis en inspiratie steeds grotere onzin schrijven. Enkele jaren heb ik er niet op gereageerd, nu wel. Het wordt echt te erg momenteel.
Deze week las ik een artikel over printen op een Nederlandstalige website. De schrijver wil meer zelf meer gaan printen. Op zich een goede insteek. Helemaal als hij ook schrijft dat een foto pas eigenlijk echt een foto is, als die geprint is. Daar ben ik het helemaal mee eens. Alleen is het zo jammer dat vervolgens het hele print artikel op zijn website barst van de fouten en onvolledigheden. Iedereen die dit lees wordt volkomen op het verkeerde been gezet. Fouten maken met printen kost geld, veel geld. Waar je met digitale fotografie fouten mag maken, kost toch niets, worden gemaakte fouten tijdens printen uiteindelijk behoorlijk hard afgestraft in je portemonnaie.

Ik heb (slechts) een paar fouten er uitgehaald:

Fout 1: Je foto klaarmaken voor printen en dan altijd opslaan als een sRGb bestand. Helemaal fout. Je slaat je foto op met het profiel waarmee je gaat printen, passend bij je papier in combinatie met je printer. Altijd lastig werken met kleurprofielen. En als je het anders doet, nooit als sRGb opslaan maar dan in ieder geval wel als een Adobe RGB file.

Fout 2: Er wordt niets vermeld over relatief, absoluut of perceptueel colorimetrische instellingen in de software die je moet maken. Helemaal niets! Dit is de allergrootste truc in het het gehele print proces. Hoe kies je je instellingen?! Er wordt geen woord aan besteed. Heel vreemd, want dit is juist het allerbelangrijkste. Eén verkeerde instelling en je kunt een mooi afgedrukte foto wel vergeten. Einde oefening.

Fout 3: Er wordt geschreven dat je niet ontmoedigd moet raken door je eerste prints die je gaat maken. Helemaal fout! Als je alles goed doet, is je eerste print 99%. 100% haal je nooit. Printen is heel erg moeilijk als je niet weet wat je aan het doen bent of zou moeten doen. Weet je het wel, dan is iedere print gewoon perfect (99%). Druk maar op enter en dan komt er zo weer een geweldige foto uit je printer rollen. 10x 15 cm, A3, het maakt niet uit. Nooit meer papierverlies of inkt, alles is gewoon in één keer goed.

Fout 4: Er wordt gesuggereerd dat je screenshots moet maken van je instellingen zodat je achteraf kunt vaststellen waar de verschillen vandaan komen. Ook al niet waar. Want als je weet wat je in moet stellen gaat het niet fout. En hoef je nooit meer je instellingen te veranderen en hoef je ook al geen screenshots te maken. Wat een zot en belachelijk advies is dit! Trial and error printen, dure hobby gaat dat worden. En heel misschien krijg je een keer een nette print uit je printer rollen. En deze meneer gaat een artikel schrijven over hoe je moet printen en heeft zelf geen idee waar hij mee bezig is. Maar gaat het jou wel uitleggen. Dit is waarom ik zo geïrriteerd kan raken door dit soort schrijvers.

Fout 5: Er wordt geschreven, hoe scherper hoe beter. Ook al fout. Ik ga het niet eens meer uitleggen. Dit is zo naïef.

Fout 6: Spyder Elite wordt geadviseerd als kalibratie apparaat. En alweer fout, want dit apparaat is niet in staat om goed te kalibreren. Daar kom je echter pas achter als je al aan het printen bent. Ook ik heb hem zelf ooit gekocht. Niet beter wetende. Het Spyder ding ligt in iedere winkel, dus dan zal het wel goed zijn. Niet dus!
Hij wordt echter door de schrijver aanbevolen. Dat geeft aan, dat hij niet nauwkeurig naar zijn kleuren kijkt en niet in staat is om ze te beoordelen. Dat verklaart weer gelijk waarom hij moet schrijven dat je niet te snel ontmoedigd moet raken door de eerste foute prints. Met een goede kalibratie en goede instellingen (die niet beschreven zijn) gebeurd dit niet.

Fout 7:
Soft proofing zal nooit 100% zijn. Ja, dat moet het dus juist wel zijn koekenbakker.

Fout 8:
Een advies om om een pakket printer profielen te kopen voor 700 dollar!!! Als je kunt kalibreren en je weet hoe je instellingen maakt en kiest, dan heb je dat allemaal niet nodig. Dan is mijn cursus voor printen en kalibreren voor 850 euro eigenlijk helemaal niet zo duur.

Kortom, wederom een artikel waar ik buikkrampen van krijg. Het gehele artikel stuurt je de verkeerde kant op. Gaat je onnodig veel geld kosten en er zal geen einde aan komen qua geld uitgeven, omdat je nooit het print proces gaat beheersen op deze manier. Het is geen artikel over hoe je moet printen. Het is een verslag over hoe de schrijver informatie van het internet heeft verzameld en op een hoop heeft gegooid. Niet wetende waar op te letten en wat belangrijk is. 0,0 inhoud.

Nu ik toch lekker bezig ben, zeg ik : beste schrijver, kom maar naar mijn een print- en kallibratiecursus. Kost een paar centen, maar daarna ben je klaar en beheers je het. Dan weet je wat je aan het doen en vooral waarom je dingen doet. Want dit soort artikelen zet geen zoden aan de dijk.
Wat hij nu doet met dit artikel heet consumenten misleiden. Mensen onnodig veel geld uit laten geven door ze verkeerd te informeren. Dat kun je niet maken man! Je hebt een verantwoordelijkheid. Zijn website is echt mooi, veel mooier dan die van mij. Het is alleen zo jammer dat de inhoud rammelt aan alle kanten. Als je iets niet beheerst, schrijf er dan niet over en ga zeker niet doen alsof je het andere mensen zou kunnen leren.

Dit is mijn mening. Wil je zelf oordelen kijk dan op:
Digitalefotografietips.nl

P.S. Inmiddels is er een tweede artikel gekomen waar de boel een beetje recht gezet wordt middels een artikel over kalibreren. Zou dit gebeurd zijn na het lezen van deze Patrick Kijkt? Het zou kunnen. Het tweede artikel staat teveel haaks op het eerste. Nu gaat het mij niet specifiek om deze meneer. Zo zijn er nog honderden anderen, Waar het mij omgaat en zal blijven gaan is het volgende. Als je les geeft, doe het dan goed. Als je iemand iets wilt vertellen of leren, doe het dan goed. Als je een school bent, doe het dan goed. Opleiding, goede opleiding op welk vakgebied ook, is de basis van je samenleving en land.

Want ook vandaag weer! De journalistieke opleiding in Zwolle blijkt maar wat te doen en diploma’s uit te reiken. Journalisten moeten het geweten van een samenleving zijn. En dan worden ze niet goed opgeleid!