Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Inspiratie: alles kun je mooi maken

Ik kijk, ik spreek, ik schrijf en ik zie vaak fotografen die worstelen met het vinden van inspiratie. Nu heb ik hier al eerder een blog over geschreven. Maar kennelijk werd die niet erg goed gelezen. Dus hierbij nog een poging. Met nu als titel alles kun je mooi maken. 0023

Inspiratie komt altijd voort uit iets heel veel doen. Heel veel fotograferen en dan borrelen de ideeën vanzelf op. Inspiratie komt door aspiratie. Dat laatste betekent inademen, maar dan moet je wel eerst aan de slag gaan. Inspiratie komt niet vanzelf, daar moet je wat voor doen. Wat dan? Nou begin gewoon!. Met als grote les: ALLES KUN JE MOOI MAKEN! Het maakt niet uit wat. Begin gewoon. Alles? Ja, alles.

Ik loop door de keuken van mijn studio en zie een lege fles. Oh, dat is leuk, dat ga ik voor mijn blog over inspiratie gebruiken. Ik had ook de pollepel, garde of iets anders kunnen kiezen in de keuken waar ik stond. Het maakt niet uit. Met mooi licht kun je alles mooi maken. En natuurlijk een goede belichting. Dat spreekt voor zich. En ik had ook wel weer eens zin om met mijn Fuji camera aan de slag te gaan. Die heb ik inmiddels al zolang niet meer gebruikt. En een Fuji camera blijft toch de leukste camera om mee te spelen. Dus met een fles en een Fuji camera ditmaal ben ik aan de slag gegaan.

Na vijf minuten, licht opbouwen, klein setje maken had ik dit.

_DSF6979

Mooi he? Nou niet dus. Het is gewoon een stomme fles op een tafeltje met heel erg lelijk licht. Plat licht. En met plat licht wordt niets mooi. Maar nu komt het. Je moet leren denken in licht. Met licht kun je alles mooi maken. Erop vertrouwen dat licht alles mooi kan maken. Hier komt het licht recht van voren, frontaal licht. Voor mijn cursisten een A lichtje. Ja, dat gaat nooit wat worden. Dus even nog een paar minuten aan de slag, het licht dus verplaatsen, en dan heb ik dit. Verder is de situatie helemaal hetzelfde.

_DSF6984

Het licht is er recht boven de fles komen te hangen waarbij ik het licht heel erg gebundeld heb. Geinig, en al een stuk interessanter. Juist omdat je niet alles ziet. Bij de eerste foto zag je nog wel alles. Met dit licht laat je wat aan de verbeelding over doordat je niet alles laat zien. En ik speel in deze foto eigenlijk een beetje met het thema rond. Dat zie je verschillende keren terugkomen.

Hmmm, nu wat anders gaan fotograferen. Een beetje de set uitbreiden. Even wat meer glas in een kratje stoppen. Kan misschien leuk zijn? Hey, hoe kom ik op dat idee? Ja, omdat ik bezig ben. En als je bezig bent kom je vanzelf op weer volgende ideeën. Dat heet inspiratie. Die komt echter alleen als je wat doet. Dus je zult gewoon toch eerst aan de slag moeten gaan. Vervolgens heb ik nog een kratje gepakt met nog meer flessen. Beetje lopen rangschikken. Stapel strijdschriften in de kist omdat de fles te laag waren ten opzichte van de hoogte van het kratje. Dan komen de flessen er wat meer bovenuit.


Het is nog steeds hetzelfde licht. Daar is niets aan veranderd. Wel ben ik inmiddels wat gaan doen met mijn Fuji camera en de instellingen die je daarin kunt maken. Uiteraard is dit gewoon weer een jpg foto. Alles komt bij goede fotografie gewoon uit de camera. Ik sluit mijn Fiji dan wel aan middels een tester kabel mop de computer. Dan kan ik goed en makkelijk zien wat ik aan het doen ben. Ik kan dat iedereen aanraden. Ook je resultaat groot zien geeft meteen weer inspiratie voor de volgende stap in je fotografie proces. In bovenstaande foto heb ik al dingen veranderd ten aanzien van witbalans de S en de H bij Fuji en kleurverzadiging. Meer ga ik niet uitleggen, daar zijn mijn cursussen voor. Dus wil je dit ook leren dan geef je je gewoon op voor een cursus. Dit was even de afdeling marketing aan het woord.

0016

Of zal ik het licht toch oud e andere fles richten?

0023

Ja, beter en ondertussen ook nog wat verder ge-finetuned aan mijn camera instellingen. En er is voorzichtig nog een flitser erbij gekomen van links. Heel zachtjes met een heel klein vermogen, maar hij is er wel degelijk. En zo maak ik dit in een uurtje tijd dit op. Heerlijk om te doen. Spelen met iets wat ik tegenkom. In mijn keuken, in de supermarkt, op zolder of waar dan ook. Zo kwam ik to de series met de inktvis bijvoorbeeld. Verbaas je over een onderwerp. Vraag je af wat je ermee kan doen. En weet je het niet begin maar gewoon. Het komt vanzelf.

Ik hoor zoveel redenen van mensen die ik ken waarom niet. Ze weten niet wat, ze hebben de juiste spullen niet en ga zo maar door. Dezelfde mensen zouden nu ook bij het lezen hiervan kunnen denken: " ja maar ik heb niet zo'n kratje met flessen". Nou dan pak je wat anders. Dan pak je een appel. Kijken wat je daarmee allemaal kunt. Of ik denk dat ik morgen of vanavond iets met een toiletborstel ga doen. Die heeft iedereen. Hoe mooi kan ik een toiletborstel maken? daar begint het mee. En dan komt de rest vanzelf.

Want als ik vandaag niets head gedaan dan ik had het onderstaande gefotografeerd. Je moet het wel willen natuurlijk om er iets moois van te maken. En met welk cameramerk maakt ook niet uit. Er zijn geen excuses. Gewoon doen en beginnen.

0024