Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Ben ik nou zo goed of is de rest zo slecht?

Inmiddels ben ik bezig met mijn negende cursusjaar. En het gaat goed. Erg goed zelfs. Cursisten blijven komen en gaan, iets wat ik nooit voor vanzelf sprekend zal aannemen. Iedere week weer geef ik les alsof het mijn eerste week van het jaar is. En dat negen maanden lang. Dit kost mij heel erg veel energie, maar daardoor kan ik schrijven dat wij een goed draaiende digitale fotografie cursus cursus/bedrijf hebben. Want ja, we zijn wel degelijk een bedrijf. Babs en ik. En soms ook een beetje Mina Marie.
Aan zelfvertrouwen ontbreekt het bij mij niet echt en dat schrijf ik zonder enige vorm van overmoed. Dus als ik nu ga schrijven dat ik de beste Meester ben van of met digitale fotografie, dan meen ik dat ook nog. Ho, ho.... niet meteen stoppen met lezen. Ik ben wel goed, maar niet zoooo goed! Ik lijk zo goed omdat de rest zo slecht is. In het land der blinden is éénoog koning. Dit gaat een blogje worden over het belachelijk slechte niveau van leraren. Iedereen noemt zichzelf tegenwoordig maar leraar. Daarom moet ik mijzelf wel meester noemen. Verschil moet er zijn.

Vele blogs heb ik al aan diverse opleidingen gewijd. Het gebrek aan kennis, gebrek aan inzicht, gebrek aan motivatie bij de leraren en mijn hemel, waar heb ik niet over geblogd? Week in en week uit worden deze verhalen alleen maar weer verder gevoed bij mij. Zo goed als iedere week krijg ik cursisten van de fotovakschool, of van de foto academy, St. Joost, opleiding statief, Nederlandse fotoschool en nog vele anderen. Ook van onbeduidende cursussen. En iedere week is het 't zelfde verhaal. Men wil nu eindelijk wel eens echt leren fotograferen!

En dan vraag ik me af, terwijl ik echt niet de cursist compleet uithoor om te weten te komen wat er op de betreffende school allemaal mis is, hoe het toch mogelijk is dat mensen helemaal naar Frankrijk moeten om echt te leren fotograferen? Is het vak van fotografie en lesgeven dan werkelijk een vak van beunhazen en charlatans geworden? Ja bijna wel denk ik. Of grotendeels wel.

Je moet geen leraar voor de klas zetten die niet kan rondkomen van zijn fotografie en daarom ook nog maar een beetje erbij les gaat geven. Les geven moet je willen. Echt willen. Het is zwaar en inspannend. Het kost veel energie, maar als je het goed doet krijg je er ook heel veel voor terug. En dan bedoel ik niet geld. Lesgeven moet een passie zijn en je moet heel graag anderen vooruit willen helpen.

Week in en week uit krijg ik te horen van mijn cursisten, binnen 2,5 uur na aanvang en anders uiterlijk na 1 dag.... jemig wat heb ik vandaag al veel geleerd. Ik heb nog nooit zoveel geleerd. En dan denk ik: "Hoe is dat in godsnaam mogelijk, want ik ben bij wijze van spreken nog niet eens begonnen". Dan zijn we op dat moment alleen nog maar bezig geweest om goed en gestructureerd te leren belichten.

Dan zijn we nog niet bezig geweest met contrast waarbij de cursist van de fotovakschool zegt: " Oh kan dat dan?"

Ook zijn we dan nog niet bezig geweest met active D lichting, of DRO of welke andere naam het mag hebben bij andere merken om schaduwen mooi doortekend. te houden als dat gewenst is met behoud van de hoge lichten. Dan zegt de cursist van de foto academy: " Oh kan dat dan?"

Tevens zijn we op dat moment ook nog niet bezig geweest met graden Kelvin om zelf goed een gewenste sfeer aan te brengen zoals de cursist die graag zou willen terugzien in het eindresultaat. De cursiste van de Nederlandse fotoschool zegt dan, oh dat hebben we in het eerste jaar helemaal niet geleerd.

Dat contrast en Active D Lighting ook in combinatie gebruikt kan worden behandel ik pas in de tweede cursusweek. Bij geen enkele opleiding wordt dit in 4 jaar tijd besproken of geleerd. Waarom niet? Omdat de leraar daar niet weet dat het kan. Want ze fotograferen in RAW. En dan hoeft dat allemaal niet. Maar je leert er niet van fotograferen. Sterker nog je wordt nooit een fotograaf. Hiermee aangevende zonder deze hele discussie weer opnieuw te beginnen, ik heb er genoeg over geschreven, ik heb ook nog eens een visie.

Iedere basis cursus begin ik uiteraard met het uitleggen van diafragma, scherptediepte en sluiterijd. Expres in die volgorde. Daar zit een reden achter. Ga je naar een school die per jaar tussen de 3800 en 14.000 euro kost dan zegt de leraar aldaar dat je om dat te begrijpen maar een boek moet gaan kopen. De leraar heeft geen zin om dat uit te leggen. Want dat is zo saai! Daar begint de leraar niet aan. Maar hoe wil je dan iemand leren fotograferen als je niet eens zin hebt om diafragma en scherptediepte uit te leggen? Dat is de basis van alles! Sluitetertijd valt niet eens zoveel over te vertellen. Die is zo simpel.

En dan licht. Mooi licht wel te verstaan. Tijdje geleden zag ik dat mijn oude leraar natuurkunde aan de MTS fotografie tegenwoordig verantwoordelijk is voor de module licht aan het KABK. Koninklijke academie te Den Haag. Een man die niet kon en kan fotograferen. Hoe kan die dan in hemelsnaam de belangrijkste lessen laten geven? Een goede belichting is een must maar mooi licht is echter nog veel en veel belangrijker. Die twee tezamen en je bent ontzettend ver gevorderd op fotografie gebied. En dan laat je die belangrijke lessen geven door iemand die nog nooit fotograaf is geweest. Een koekenbakker eerste klas. Iedere maand krijgen ze netjes hun salaris gestort om slecht opgeleide fotografen af te leveren na vier jaar. En eigenlijk zijn het dan niet eens fotografen, maar de volgende generatie koekenbakkers. Dat de leerling het niet kan na vier jaar studeren is niet erg, maar de leraar moet het kunnen. En als die het niet kan, kan hij het ook nooit aan een leerling leren. En zo gaat het vak fotografie kapot in Nederland.

Lesgeven doe je omdat het wilt. Omdat je je kennis wilt delen, moet je die wel hebben natuurlijk, maar niet alleen maar om het einde van de maand te kunnen halen financieel. Dat is de slechtste motivatie om les te gaan geven. Ken je verantwoordelijkheid. En ik vind het niet erg hoor. Als de leerling echt wil leren fotograferen komen ze alsnog naar mij toe. Ik spin er alleen maar garen bij. Of ik goed ben? Ja ik denk het wel. Maar ja vergeleken met wat of wie? Met sukkels en koekenbakkers vergelijken is niet echt leuk. Ik wil het graag winnen, maar dan wel van een beetje serieuze competitie.

Want de slechte leraren van nu hebben vroeger ook slechte leraren gehad. Ze hebben niet leren fotograferen omdat hun leraar het ook niet kon. Ja RAW, dat kon die leraar wel, maar daar hield het dan ook meteen mee op. De leerling van toen is nu fotograaf, maar kan niet rondkomen van zijn werk omdat hij/zij niet de gewenste kwaliteit en beelden aan zijn klanten kan leveren. Klanten pikken dat gewoon niet. Dus dan maar lesgeven aan een opleiding school om rond te kunnen komen en fotografen creëren die hetzelfde lot staat te wachten. Want ze hebben nooit iets geleerd.

Ik ben niet zooooo goed, maar gewoon goed, maar de rest is zoooooo slecht.