Digitale Fotografie Vakantie

Patrick Kijkt

Eerst belichting en dan compositie

Ik kijk veel en vaak en zie het best wel vaak ook fout gaan. Een cursist die eindeloos bezig is met de compositie. En dan komt het moment suprème en dan hebben ze het niet, de foto. En als het moment suprème helemaal niet komt dan hebben ze het ook niet. Dat kan anders en beter en ik ga je uitleggen hoe.

Daar lig je dan of staat of zit. Eindeloos bezig met de compositie. En dan gebeurd er ineens iets. Een onverwacht moment, een cadeau voor je foto. Die het net even wat beter of interessanter maakt om naar te kijken. Het is soms iets wat je niet had zien aankomen of wist het zou gaan gebeuren. Een soort spugende lama voor de cursisten die de oefening tijdens de basis cursus hebben gehad. Met andere woorden verwacht het onverwachte. Maar wat moet je dan verwachten? Ja dat is het hem nu juist, dat kun je niet weten.

Ik sta te fotograferen en ben met onderstaande beeld bezig. Omstandigheden zijn niet echt gunstig maar ik probeer door middel van mijn camera instellingen er het mooiste van te maken gezien de omstandigheden. En dan heb ik dit:

18-05-2023_Landschap_0003

En toen dook er ineens het monster van Lochness op!!!! Oh ja is dat zo, laat zien….. Nee het was niet zo. Maar het had kunnen gebeuren. Alleen gebeurde het niet. Dat was jammer. Maar als hij was opgedoken dan had ik in een supergave foto gehad. Helemaal tot in de puntje klaar en af. En daarom begin je altijd met je belichting en nooit met je compositie. Voor fotografie zonder flitsers. Daarbij is het precies andersom.

Je kunt nu denken, wat een waardeloze blog is dit. wat leer ik hier nu van? Nou als je wilt heel veel. Stel het monster van Lochness dook wel op. Je hebt hem, de foto, maar de belichting is waardeloos omdat je daarvoor alleen maar met de compositie bezig bent geweest. Het staat er min of meer op maar dat is het dan ook. Dan heb je nog steeds niets. Zo simpel is. Een mooie foto maken kost tijd. Die neem je niet zomaar even. En als het dan mooi is en je hebt alles goed voor je belichting dan is het wel eens leuk als je een keer mazzel hebt.
En soms heb je die wel eens. Zoals in de onderstaande foto. Ik stond lekker dat huis en muur te fotograferen in Argentat. Met mijn Hasselblad. En dat is ongeveer de langzaamste camera aller tijden. Snel scherpstellen kun je wel vergeten met die dure bak. Maar die camera heeft andere kwaliteiten.

En toen kwam er ineens midden in de stad een kip door mijn beeld heenlopen. Op een plek waar ik nog nooit een kip had gezien en ook nooit zou verwachten. Ik hoefde alleen nog maar mijn sluiterknop in te drukken en klaar was ik. Kip ik heb je! De belichting was al klaar tot op de millimeter precies. En toen kwam er een kip aan…. volgende keer misschien een monster van Lochness? Ik bedoel, die kip had ik daar ook niet verwacht, En Lama's spugen ook altijd net op het moment dat je er nog niet klaar voor bent.

B_2000

Dus begin altijd eerst met je belichting en dan pas je compositie. Met gewone fotografie is het nooit andersom. En geloof me het werkt. Het is altijd iets wat je gewoon niet veracht. Ik heb talloze foto's zo gemaakt. Zorg dat je belichting voor elkaar is en dan pas de rest.

30299653685_cb67036e13_o

Hoe logisch bovenstaande foto ook is. Ook de kerk moet een keer stof gezogen worden, maar ik had het niet verwacht. En vooral niet met zo'n ultramoderne Star Wars achtige stofzuiger. Extraatje was nog alle oude sessies die net allemaal de trap oplopen voor een rondleiding in de prachtige kerk. Het beeld is compleet.

Zo zie je maar weer, je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Expect the unexpected. En the decisive moment moet je toch altijd klaar voor zijn. Dit zijn even alle waarheden op elkaar gestapeld. Want er is niet zo erg als een decisieve moment missen.